Acasă Social Romanii sunt umiliti de ambasadele straine

Romanii sunt umiliti de ambasadele straine

DISTRIBUIȚI

Ridicarea vizelor pentru cetatenii romani care vor calatori fara vize dupa 1 ianuarie 2002 in spatiul Schengen a condus, in aceasta perioada, la o situatie de-a dreptul penibila. Destul de multi romani au apelat dupa 1 decembrie la serviciile unor agentii de turism pentru a-si petrece o vacanta sau concediul peste hotare. Dar, spre surprinderea reprezentantilor agentiilor de turism, personalul unor ambasade sau consulate invoca diverse motive si, ca atare, refuza acordarea vizelor.

-Multi functionari romani si straini isi pierd obiectul muncii-

-Personalul unor ambasade sau consulate resping acordarea vizelor pentru turistii care vor sa mearga in tarile din spatiul Schengen prin intermediul unei agentii de turism cu ocazia sarbatorilor de iarna. Explicatiile sunt de-a dreptul puerile si aproape de fiecare data ni se recomanda sa revenim dupa 1 ianuarie 2002-, precizeaza directorul unei mari agentii de turism bucurestene. Potrivit directorilor mai multor agentii, cele mai multe refuzuri de acordare a vizelor in aceasta perioada se inregistreaza la reprezentantele consulare ale Austriei, Greciei, Frantei si Italiei.

-Este inadmisibil modul cum se comporta personalul de la Consulatul Greciei din Bucuresti, care refuza sa acorde vize turistilor romani pe motive aberante, cum ar fi faptul ca nu au mai calatorit in aceasta tara sau ca nu stiu ce stampila este pusa intr-o oarecare pozitie. Este clar ca atitudinea acestora este una de rea-vointa. Acest lucru se datoreaza si faptului ca, prin eliminarea vizelor, multi functionari romani, dar si straini isi pierd obiectul muncii-, declara Alin Burcea, secretar de stat in Ministerului Turismului.

-Reveniti in ianuarie-…, dar pentru ce?!

Reprezentantii marilor agentii de turism sustin ca, prin eliminarea vizelor, personalul unor ambasade sau consulate care luau spaga pentru eliberarea vizelor se vede pus in situatia de a ramane fara -subventii-. De asemenea, eliminarea vizelor va conduce automat si la reducerea personalului de la consulate sau ambasade. Cei care se ocupau cu asa ceva nu mai au asemenea atributii de serviciu. -La unele consulate se afla un afis pe care scrie sa revenim in ianuarie. Oare mai avem nevoie de vize in ianuarie? Nu este normal ce se intampla-, precizeaza Cornel Gaina, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

-Cu cat, in aceasta perioada, personalul de la ambasade si consulate se poarta mai civilizat cu turistii romani, cu atat va avea de castigat in perioada urmatoare. Pentru ca multi turisti vor tine cont de aceste aspecte si vor calatori sau nu in statele respective. Este bine ca acesti functionari sa nu-si mai dea in petic tocmai acum, pe ultima suta de metri-, a subliniat secretarul de stat din Ministerul Turismului.

De asemenea, tot mai multe agentii de turism au reclamat ca nu se elibereaza foarte greu vizele pentru cei care merg in aceasta perioada in spatiul Schengen in interes de serviciu, fie pentru afaceri sau invitati la diverse reuniuni sau comunicari stiintifice internationale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.