Acasă Social Şapte cupluri gay cer recunoaşterea legală a familiilor lor în România

Şapte cupluri gay cer recunoaşterea legală a familiilor lor în România

DISTRIBUIȚI

Asociaţia ACCEPT şi 14 persoane care formează 7 cupluri stabile au dat în judecată statul român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru a reclama încălcarea dreptului la viaţă privată şi de familie în România. Aceste persoane nu au putut accesa nicio formă legală de recunoaştere şi protecţie a familiei lor, cu consecinţele grave în viaţa lor de zi cu zi. Partenerii nu sunt recunoscuţi la spital sau în relaţie cu alte unităţi sanitare ca fiind aparţinători – prin urmare, ei nu pot sta unul lângă celălalt la medic sau în spital şi nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forţă majoră, nu pot ridica de la morgă corpul partenerului în caz de deces sau efectua demersurile de scoatere a certificatului de deces, obţinerea ajutorului de înmormântare. Nu se pot moşteni unul pe celălalt prin intermediul moştenirii legale şi nici nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate al partenerului.

„Cererea adresată Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost depusă de 14 reclamanţi care formează 7 cupluri de persoane de acelaşi sex, susţinuţi de Asociaţia ACCEPT. Am reclamat faptul că statul român şi-a încălcat obligaţia pozitivă de a acorda o formă de recunoaştere şi protecţie legală familiilor formate din cupluri de persoane de acelaşi sex. Mai mult, am argumentat existenţa unui tratamentul discriminatoriu prin care statul român, în mod activ, a modificat cadrul juridic după anul 2009 pentru a preveni obţinerea unei forme de protecţie juridică de către aceste cupluri. Am invocat încălcarea art.8 şi 14 din Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale (CEDO), respectiv dreptul la viaţă privată şi de familie şi dreptul de a nu fi supus discriminării pe criteriul orientării sexuale şi am cerut aplicarea precedentului din cauza Oliari şi Alţii contra Italiei (21 iulie 2015),” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului şi membră a ACCEPT.

Una dintre familiile care solicită la CEDO reglementarea parteneriatului civil în România este formată din Florin Buhuceanu şi Victor Ciobotaru. Celelalte 6 cupluri doresc să rămână pe moment anonime.

Florin Buhuceanu este implicat ca membru ACCEPT în mişcarea pentru egalitatea persoanelor LGBTI de mai bine de 20 de ani, militând pentru abrogarea articolului 200 din Codul Penal. Victor Ciobotaru este un absolvent al Institutului Teologic Adventist şi organizează periodic un grup de suport pentru persoanele LGBTI cu credinţă în Dumnezeu. Florin şi Victor au o relaţie de cuplu de la începutul anului 2015, fiind în al cincilea an de când formează o familie. „Suntem în situaţia să ne expunem viaţa privată în presă. Nu ne dorim să fim în centrul atenţiei, însă trebuie să demonstrăm legiuitorului român că există o nevoie socială pentru reglementarea parteneriatului civil”, a declarat Florin Buhuceanu.

Victor Ciobotaru este om credincios: „Dumnezeu este foarte important pentru mine încă de când eram mic. Am avut nevoie de mult timp să reconciliez orientarea sexuală cu credinţa mea, întrucât Biserica respinge persoanele gay. Am învăţat să mă accept şi să mă înţeleg, găsindu-mi fericirea lângă persoana pe care o iubesc. Este cel mai important om din viaţa mea. Nu am nevoie de recunoaşterea bisericii ca Dumnezeu să ştie asta. Am însă nevoie de recunoaşterea şi protecţia statului român, ca orice alt cetăţean.”

„Curtea Constituţională a României a statuat prin Decizia nr. 534 / 2018 în cauza Coman faptul că persoanele LGBTI au un drept constituţional la viaţă privată şi de familie, fiind egale cuplurilor heterosexuale ca drepturi şi îndatoriri. În România, există un conflict între realitatea socială şi realitatea legală în care trăiesc familiile gay, cu consecinţe foarte grave pentru comunitatea LGBTI, iar Parlamentul şi Guvernul refuză să pună capăt discriminării. Autorităţile participă în cunoştinţă de cauză la întreţinerea şi agravarea acestei situaţii. În ciuda faptului că cele 7 familii pe care noi le reprezentăm trăiesc împreună de ani de zile, sunt cunoscuţi şi acceptaţi de majoritatea celor din jurul lor ca familie (prieteni, vecini, familie extinsă, colegi), legea nu le conferă nicio recunoaştere oficială şi nicio protecţie legală. Argumentul invocat iar şi iar – absenţa nevoii sociale – este unul mincinos. ACCEPT stă la dispoziţia tuturor cuplurilor de acelaşi sex din Bucureşti şi din ţară care doresc să dea în judecată statul român şi le va reprezenta gratuit în instanţă şi la CEDO,” a declarat Teodora Ion-Rotaru, Directoare executivă, Asociaţia ACCEPT.

Asociaţia ACCEPT solicită reglementarea parteneriatului civil de peste 13 ani. Din 2008 până astăzi au fost depuse şi dezbătute în Parlament 8 propuneri de lege, dar niciuna nu a îndeplinit un număr suficient de voturi. Guvernul şi coaliţiile politice aflate în această perioadă la guvernare nu au susţinut niciodată un proiect de lege, dimpotrivă: au afirmat că nu este nevoie de reglementarea parteneriatului civil, fie pentru că legea actuală este acoperitoare, fie pentru că nu există o nevoie socială. Mai grav, uneori autorităţile au afirmat că relaţia de familie într-un cuplu gay este contrară ordinii publice şi bunelor moravuri.

Sociologii estimează că în prezent aproximativ 10% din populaţie trăieşte în cuplu, fără recunoaştere juridică. Din 1993 până în prezent, ponderea românilor care resping persoanele gay a scăzut cu 25 de puncte procentuale, iar susţinerea pentru recunoaşterea familiilor LGBTI este în creştere.

În contextul Referendumului din octombrie 2018, organizat ca urmare a solicitării unui grup de iniţiativă numit Coaliţia pentru Familie, referendum ce urmărea definirea restrictivă a familiei prin înlocuirea termenului neutru de gen „soţi” cu formula restrictivă „un bărbat şi o femeie”, populaţia României a boicotat în mod majoritar această iniţiativă. În ciuda unei campanii extrem de agresive realizată de Coaliţia pentru Familie, de Guvern şi de partidele de la guvernare, referendumul a eşuat – doar 21.1% din populaţie s-a prezentat la vot, în condiţiile unui prag de 30%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.