Acasă Social Scrisoare publica adresata Presedintelui Colegiului Medicilor

Scrisoare publica adresata Presedintelui Colegiului Medicilor

DISTRIBUIȚI

Scrisoare publica adresata Domnului Doctor Gheorghe Borcean, Presedintele Colegiului Medicilor din Romania

Domnule Presedinte si Stimate coleg,

Noi medicii din Romania, membri ai Colegiului Medicilor, cu deosebita ingrijorare asistam in aceste zile la o atingere fara precedent si fara egal, a demnitatii noastre profesionale, precum si a drepturilor noastre in cadrul organizatiei pe care cu onorabilitate o prezidati. Cu multa surprindere, aflam pe canale media, cum un confrate cu responsabilitati politice si fost Ministru al Sanatatii, propune mai multe amendamente la Legea nr 95/2006, amendamente, care aduc modificari esentiale in textul legii organice, amendamente care nu intrunesc conditiile de transparenta a textelor noi de lege. Ele reprezinta o imixtiune in drepul suveran absolut al corpului profesional, de a reglementa modul intern de organizare si de alegere a componentei si structurilor de functionare.

Colegul nostru a inaintat Parlamentului prevederi legislative ce modifica Statutul CMR, neavand mandat din partea niciunuia dintre cele patru organe de conducere ale CMR, mentionate la Art.35 al Statutului : Adunarea generala nationala, Consiliul, Biroul executiv sau Presedintele, adica dumneavoastra, domnule Doctor Borcean. In acelasi timp, aceasta actiune a colegului nostru incalca flagrant prevederile Art.37, literele a) si b), in care se stipuleaza ca modificarile Statutului CMR pot fi facute exclusiv de catre Adunarea Generala. Aceste modificari nu au fost discutate in AG a CMR, nu au fost comunicate pe site-ul CMR sau pe retelele de comunicare online, profesionale.

De asemenea, noi, medicii romani, atat de incercati in ultimii ani de lipsuri si defaimare, suntem revoltati de propunerea acestui confrate de a exclude de la votul reprezentantilor CMR, medicii rezidenti care, conform Statutului, au drepturi depline si garantate. A fi tanar este o calitate si nu un handicap. Noi ne luptam cu toate fortele contra emigratiei medicilor tineri si facem eforturi de modernizare si de creare a unui mediu motivant pentru ei. Cum sa acceptam ca de la debutul vietii profesionale nobile, dar dure, pline de riscuri, cineva sa le amputeze dreptul de a-si exprima vointa si reprezentarea profesionala ? Ce rost mai are atunci Art.93 alin 1) al Statutului : « Alegerea organelor de conducere ale Colegiului Medicilor din România se va face, de jos în sus, cu respectarea principiilor democratice şi a egalităţii tuturor membrilor. » ?

Stimate domnule doctor Borcean, sunteti ca si noi, medic. Si cunoasteti in aceeasi masura cum avem vietile impregnate aproape exclusiv de studiu, examene, stiinta, profesie. Insa asa cum noi vedem toti pacientii in mod egal si cu aceleasi drepturi la viata, asa vrem ca macar in cadrul organizatiei noastre profesionale, drepturile democratice universale sa fie respectate cu strictete.

Domnule Presedinte, noi, medicii, consideram ca ne aflam in fata unei situatii grave, care necesita analiza si care, prin repetare, risca sa dezechilibreze unitatea organizatiei noastre profesionale. De aceea va cerem in conformitate cu Art.38 alin 3) si Art.40 alin 1) sa convocati sedinta extraordinara a Adunarii Generale Nationale. Cererile noastre sunt simple si tin de respectarea dreptului nostru democratic la opinie si la deciderea statutului si viitorului nostru profesional si ca organizatie. Va cerem sa analizati disciplinar comportamentul colegului nostru care sustine legiferari faca a se consulta cu confratii sai si fara a avea mandat din partea lor. De asemenea, va cerem sa declansati dezbateri cu privire la modul de votare a membrilor din conducerea CMR, pentru a fi cat mai reprezentativ si corect exprimat.

Pentru a evita pe viitor orice imixtiune politica, credem ca este necesara includerea pe lista de dezbateri libere a tuturor medicilor, propunerea de suspendare pe durata determinata, a calitatii de membru CMR, a tuturor medicilor care detin functii politice si sunt membri ai Parlamentului Romaniei. Luam in considerare si faptul ca responsabilitatile majore ale acestor functii ii impiedica sa practice medicina la nivelul standardelor actuale.

Cu speranta ca vocile noastre pline de ingrijorare astazi, vor fi ascultate, va asiguram Domnule Presedinte si drag coleg, de tot sprijinul nostru in continuarea democratizarii si transformarii in organism modern, European, a Colegiului Medicilor din Romania, organizatie profesionala careia cu onoare ii apartinem.

Alianta Medicilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.