Home Social Tânăra martoră a lui Iehova a cărei familie a refuzat transfuzia, a...

Tânăra martoră a lui Iehova a cărei familie a refuzat transfuzia, a murit

DISTRIBUIŢI

Tânăra de 19 ani care în 5 noiembrie a fost victima unui accident de tren și căreia medicii nu au putut să-i facă transfuzie de sânge deoarece părinții care sunt martori ai lui Iehova s-au opus, semnând o hârtie în acest sens, a murit.   În urma impactului, fata a fost rănită grav, având un traumatism cranio-cerebral, cu edem, fracturi costale care au afectat plămânul stâng, dar şi fracturi de femur la ambele picioare. Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a dispus o anchetă urgentă, susținând că „din cele relatate în mass-media, rezultă că nu s-ar fi respectat dispozițiile imperative ale art. 15 și art. 17 , alin. 1 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului care prevăd faptul  că  „în  cazul  în  care  pacientul  necesită  o  intervenţie  medicală  de  urgenţă, consimţământul reprezentantului legal nu mai este necesar, iar în cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenţia este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să îşi dea consimţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate”, în concordanţă cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art.2, 3 și 4 și  Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (Roma, 4.XI.1950), art.2.”

Abia aseară, după șase zile de la accident și după declanșarea achetei de către Ciorbea, a fost convocată o comisie de arbitraj care urma să decidă dacă este necesară operaţia, iar dacă se concluziona că se impune intervenţia chirurgicală, conducerea spitalului trebuia să găsească soluţii legale pentru a pune în aplicare respectiva decizie.

Comisia de arbitraj a analizat starea pacientei şi a încercat să discute cu familia fetei pentru a o convinge să accepte operaţia, dar joi după-amiază tânăra a murit, înainte ca membrii comisiei să reușească să-i convingă pe părinți, au declarat surse din spital.

Ancheta Avocatului Poporului continuă.

CITEȘTE ȘI

Avocatul Poporului îi vrea la pușcărie pe medicii care nu i-au făcut transfuzie unei martore a lui Iehova

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.