Acasă Social Tratamentul anti-SIDA scade de la 12.000 la 1.200 $

Tratamentul anti-SIDA scade de la 12.000 la 1.200 $

DISTRIBUIȚI

Ministrul sanatatii, Daniela Bartos, a semnat la New York un acord cu patru companii farmaceutice internationale, care vor oferi Romaniei medicamentele pentru combaterea temutului virus HIV la un pret mult redus.

-Recunoastem HIV/SIDA ca o problema principala de sanatate publica in Romania-, a spus ministrul Bartos, adaugand ca discutiile cu companiile farmaceutice au fost extrem de pozitive. GlaxcoSmithKline (GSK) a redus costurile propriilor medicamente antiretrovirale cu 87%, Boehringer Ingelheim cu mai mult de 70% si Bristol Myers Squibb intre 20% si 60%. De asemenea, Romania va face parte din programul cu titlu de donatie al companiei Boehringer Ingelheim de prevenire a transmisiei HIV de la mama la fat. Negocieri anterioare cu Merck Sharp & Dohme au dus la o reducere a pretului antiretroviralelor cu 86%.

Coordonatorul Programului ONU anti-SIDA in Romania, Eduard Petrescu, a declarat ca persoanele infectate cu HIV pot spera la un tratament accesibil in viitorul foarte apropiat. -Incepand, probabil, de anul acesta, 100% din bolnavii eligibili – revin si spun eligibili pentru ca nu toti cei infectati cu virusul HIV se pot califica pentru tratament din motive strict medicale – vor fi acoperiti cu tratament antiretroviral care in urma cu un an costa 12.000 de dolari pe an pe pacient, o cifra medie si care, incepand de anul acesta, probabil va costa in jur de 1.200, 1.500 de dolari pe an-, a spus Eduard Petrescu.

Dupa ultimele date ale Ministerului Sanatatii, exista circa 8.500 de persoane care traiesc cu HIV SIDA in Romania, inregistrate la Ministerul Sanatatii, dintre care 6.894 sunt copii. Acest numar reprezinta, din nefericire, jumatate din totalul copiilor infectati in Europa.

Marea majoritate a copiilor inregistrati vin ca an de nastere din perioada 1987-1990, perioada in care sangele pentru transfuzii nu era testat pentru HIV, iar folosirea instrumentelor sterile nu era un lucru obisnuit. Aceste cazuri nu au mai aparut dupa 1990.

La adulti, conform datelor inregistrate la Ministerul Sanatatii, calea preponderenta de transmitere este cea sexuala, una dintre cauzele principale fiind o lipsa de educatie, de informare.

Tarile din jurul nostru inregistreaza o situatie diferita, calea de transmitere fiind consumatorii de droguri. Numarul de cazuri la adulti, inregistrate in tarile de la estul Romaniei: Moldova, Ucraina, Rusia, Belarus – este mult mai mare decat al Romaniei. -Acolo este o explozie in randul consumatorilor de droguri injectabile-, a adaugat coordonatorul Programului ONU anti-SIDA in Romania. -Speram ca in Romania aceasta explozie sa nu apara, cu toate ca exista semnale alarmante ca numarul acestor consumatori, in special de heroina, a crescut-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.