Home Special A fost un medic de familie

A fost un medic de familie

DISTRIBUIŢI

Sunt mulți ani de atunci. Sufeream de ulcer gastric care mă chinuia din tinerețe.

Prin anul 1970 mă îngrijea un Profesor Doctor – cel mai renumit gastroenterolog din țară. După câțiva ani de tratament fără efect, Profesorul mi-a recomandat ferm să mă operez. Descumpănit de diagnostic, m-am dus să-i relatez situația Doctorului Dragoș Hozoc. Îl cunoșteam de mult era medicul nostru de familie, fost coleg de liceu cu un bun prieten cu care făcusem un timp închisoare politică.

Hozoc a examinat atent radiografia și, după o îndelungată reflecție, mi-a spus: „sub nici un motiv să nu te operezi. Îți cunosc structura psiho-fizică și sunt convins că operația te va înjumătăți ca om. Vei mai suferi de ulcer un timp, va trebui să ții regim, apoi treptat te vei vindeca”. Și a avut dreptate. A avut curajul neobișnuit de a contrazice diagnosticul celui mai renumit gastroenterolog.

*

*        *

Au trecut mai mulți ani și soția mea care suferea de boala Parkinson și-a agravat treptat starea până a ajuns într-o cădere vecină cu coma. Nu mai vorbea, nu mai mânca, stătea cu ochii închiși. L-am chemat pe Hozoc care, după câteva încercări nereușite de a comunica cu soția mea, mi-a spus: „E o cădere gravă de tensiune. Trebuie hidratată de urgență. Spune-mi, ce-i place ei să mănânce sau să bea?” „Ciorbă de lobodă” am răspuns eu.

„Hai să încercăm să-i dăm ciorbă de lobodă”. În prezența doctorului meu, am făcut ciorbă de lobodă, după care aproape forțat, el i-a dat o linguriță. A primit-o, după care încă una și încă una până a înghițit o întreagă farfurioară. A deschis ochii, și, privindul pe doctor i-a spus: „Bună ziua Domnule Doctor, când ați venit?”

„Acum, de curând, Doamnă Mary, și te rog să mănânci ca să te faci bine”.

Mary și-a ameliorat relativ starea și a mai trăit câțiva ani. Atunci când a salvat-o cu ciorba de lobodă, au mai trecut câteva zile, și am aflat că Hozoc s-a stins din viață în urma unui infarct devastator. Mary a plâns. Și eu. Plecase bunul doctor care ne făcuse atâta bine…

A fost un adevărat medic de familie.

Dr. Gh. Boldur-Latescu este  profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.