Acasă Special CE a aprobat finanțarea proiectului ELI de la Măgurele, cel mai mare...

CE a aprobat finanțarea proiectului ELI de la Măgurele, cel mai mare laser din lume

DISTRIBUIȚI

Comisia Europeană a anunțat că a aprobat finanțarea celui mai mare proiect de cercetare realizat vreodată în România. Este vorba despre cel mai mare și mai puternic laser din lume, Extreme Light Infrastructure (ELI). „Astăzi, Comisia Europeana a aprobat sprijinul pentru o infrastructură de cercetare de vârf care va implica 40 de instituții academice și de cercetare din 13 state membre. Contribuția financiară din partea UE ar urma să provină din fondurile structurale, investiția ajungând la aproximativ 180 de milioane euro“, anunță Comisia Europeana printr-un comunicat de presa. Aceasta este ultima aprobare de care România avea nevoie pentru acest proiect. Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, a afirmat în legătură cu această decizie: „Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim să îl vedem mai des în viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea si inovarea. Vrem să lansam mai multe astfel de proiecte în viitor, cu o evidenta valoare adăugată, pentru a ne asigura că fiecare euro este cheltuit în mod inteligent.“
În opinia sa, „prin intermediul acestui proiect, România are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetării europene, de a păstra în țară lucrători cu specializare foarte înaltă, inversând fenomenul «exodului creie­relor» și atrăgând noi societăți în regiune.“

Viabil în 2015

Construcția va începe la începutul anului următor, iar primele angajări se vor demara peste două, trei săptămâni. Nicolae Zamfir, coordonator al proiectului și director general al Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ spune că până în 2015 vor fi angajați peste 200 de cercetători, prin concurs internațional. „Sunt foarte bucuros că putem începe treaba. Mă simt ca după un efort uriaș, încheiat cu succes“, spune Nicolae Zamfir.
Procedurile de licitație pentru reali­zarea construcției au fost deja deschise și s-au arătat interesate în jur de zece firme. „Am observat, prin cererile de clarificare primite, că sunt interesate foarte multe firme mari din țară și din Europa. Dacă nu vor exista contestații, la sfârșitul lunii noiembrie am putea anunța câștigătorul, iar la începutul anului poate începe construcția, care se va realiza în 20 de luni“, precizează directorul de proiect.
Cel mai mare laser din lume va aduce la Măgurele crema cercetării interna­ționale în domeniul fizicii și al ingineriei. Vor fi cinci echipe de cercetare și toate posturile vor fi ocupate prin concurs internațional. Posturile vor fi anunțate inclusiv în marile reviste de știință. Cercetătorii seniori vor primi salarii de câteva mii de euro, iar pentru începători, conform legislației actuale, salariile nu pot fi mai mari de câteva sute de euro.
În comunicatul Comisiei Europene se arată că UE sprijină financiar o infrastructură de cercetare de vârf, care va implica 40 de instituții academice și de cercetare din 13 state membre. „Contri­buția financiară din partea UE ar urma să provină din fondurile structurale, inves­tiția ajungând la aproximativ 180 de milioane EUR. Aceasta face parte dintr-o inițiativă mai amplă, care include și Republica Cehă și Ungaria, în scopul creării unui consorțiu de cercetare
euro­pean de avangardă“, se arată în comu­nicat.
Partea proiectului aprobată astăzi va fi implementată în România. Denumită „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics“ (ELI-NP), aceasta va avea rolul unui laborator paneuropean și va găzdui o gamă largă de discipline științifice, care vor include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizică nucleară și astrofizică, precum și știința materialelor și științele vieții. De asemenea, cercetă­torii vor studia posibile noi modalități de tratare a materialelor nucleare și a deșeurilor radioactive.
Proiectul urmărește să promoveze cercetarea națională și europeană prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputație internațională deschisă specia­liștilor din mediul științific universitar și privat, precum și din mediul întreprin­derilor.

Băsescu înainte de a pleca la Bruxelles: Un subiect de interes particular e legat de finanțarea proiectului de cercetare ELI
Președintele Traian Băsescu a declarat joi, 13 septembrie, înainte de a pleca într-o vizită de lucru la Bruxelles – unde a avut întâlniri cu președintele Consiliului European, van Rompuy, cu președintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, si cu comisarul pentru justiție Viviane Reding – că va cere UE să accelereze implementarea proiectului ELI în România. „Un subiect de interes particular e legat de finanțarea proiectului de cercetare ELI, abrevierea de la Extreme Light Infrastructure, derulat de Institutul de Fizica Nucleara de la Măgurele. Pentru noi e de interes accelerarea procedurilor de aprobare a acestui proiect“, a declarat președintele Traian Băsescu.

Funeriu: „Este fără îndoială cea mai mare realizare a mandatului meu în domeniul cercetării“
Contactat de HotNews.ro, fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a declarat că „este fără îndoială cea mai mare realizare a mandatului meu in domeniul cercetării“. Întrebat cine a contribuit la realizarea acestui proiect, Funeriu a afirmat ca ELI s-a realizat cu ajutorul foștilor miniștri ai Educației Cristian Adomnitei si Anton Anton. „Discuțiile inițiale din perioada domului Adomnitei s-au concretizat prin începerea efectiva a proiectului în 2011. Aprobarea finanțării acum de către comisie este rezultatul unui lobby extraordinar făcut de mine și de domnul Ciuparu. Dar nu am fi avut succes dacă echipa de la Măgurele condusa de domnul Zamfir nu ar fi fost excepțională. A contat contribuția domnului Orban, dar elementul determinant a fost susținerea președintelui Traian Băsescu încă din 2007“.

Olga Dumitrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.