Acasă Special Descriptiv sau normativ în disciplinele social economice și nu numai

Descriptiv sau normativ în disciplinele social economice și nu numai

DISTRIBUIȚI
  1. La un simposion științific internațional ce a avut loc prin anii ´70, am prezentat

o comunicare având titlul ca cel al prezentului articol.

Nici n-am terminat bine expunerea și o franțuzoaică tânără ce conducea lucrările a criticat comunicarea mea, spunând că e confuză și neștiințifică.

Înainte ca alți vorbitori să-și spună cuvântul, am considerat că trebuie să dau explicații.

Permetez-moi de vous rappeller ce que Boileau (1636-1711) a dit á propos des oeuvres de Racine et de Corneille: le premier peint les hommes tel qu´ils sont, pendant que le second le peint tel qu´il devrait étrre”.

Racine (1639-1699) înfățișază oamenii așa cum sunt ei, în timp ce Corneille (1606-1684) îi înfățișează așa cum ar trebui să fie ei. Primul din cei doi mari clasici francezi are o perspectivă descriptivă, cel de-al doilea – o perspectivă normativă”.

Puțin descumpănită, agresiva domnișoară a tăcut o clipă, după care m-a întrebat dacă sunt specialist în literatură, iar eu am răspuns că nu – în cercetarea operațională.

Atitudinea descriptivă, deosebită de cea normativă se regăsește în multe din activitățile științifice, cum ar fi medicina, psihologia etc. Ignorarea sau insuficienta cunoaștere a celor două posibile atitudini, conduce adesea la amestecarea lor ceea ce poate avea grave erori în teorie și practică.

  1. Există însă un domeniu în care îngemănarea celor două perspective este nu

numai posibilă ci chiar necesară: Domeniul Credinței. Printre minunatele învățături ale Mântuitorului aflăm mai multe în care descriptivul și normativul mergând mână în mână completându-se armonios. Astfel în cea de-a doua Fericire (Predica de pe munte), Iisus ne spune: „Fericiți cei ce plâng, că aceia se vor mângâia”. La emoționanta constatare (evident descriptivă) a existenței celor mulți care sunt îndurerați și plâng, Mântuitorul adaugă imediat ideea că toți aceștia vor avea parte de mângâiere care este cea a Credinței și a Mântuirii. Esența normativă a acestei părți din textul celei de-a doua Fericire vine de Sus, de dincolo, de la Dumnezeu, care se milostivește față de suferințele celor ce plâng. Când Iisus află în Templu existența unor nevrednici negustori, deci când se comportă descriptiv, el reacționează fără întârziere alungându-i cu biciul. E perspectiva luptătoare a momentului care astfel transmite un mesaj de îndemn și încurajare pentru toți cei care, în miile de ani de creștinism se ridică împotriva răului social și a nedreptății.

În ultimă analiză, la fiecare din cele 9 fericiri propovăduite de Iisus se află îngemănate perspectiva descriptivă cu cea normativă.

*

*   *

În prima parte a modestului nostru articol expunem opinia necesității distincției dintre descriptiv și normativ în activitățile noastre omenești, curente.

În cea de a doua parte, înfățișăm punctul de vedere a existenței unității dintre descriptiv și normativ în viața noastră spirituală. E diferența între cele materiale și cele spirituale. Deasupra tuturor stăpânește însă imperativul respectării Cuvântului creștin: Marea perspectivă normativă!

Dr. Gh. Boldur-Latescu este  profesor universitar emerit și fost detinut politic anticomunist.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.