Home Special Muscaturile de insecte afecteaza fotosinteza

Muscaturile de insecte afecteaza fotosinteza

DISTRIBUIŢI

Cand insectele se hranesc din plante – le musca, le inteapa – extrag din substantele lor nutritive, practic le afecteaza, provocand un fenomen asemanator durerii. Noile experimente demonstreaza ca -afectarea- plantelor este considerabila. Masurarea capacitatii de fotosinteza arata diferente mari dupa -muscaturile- de insecte. Sutele de fotografii facute unor plante care au participat la experiment arata ca de fapt, plantele nu au de suferit considerabil decat dupa -vizita- unor insecte la radacina, tulpina sau floare. Apoi, afectiunea provocata se extinde si, in cele din urma, poate ucide planta.

Primele rezultate ale acestui experiment pus la cale in laboratoarele Universitatii din Illinois demonstreaza clar faptul ca afectiunile provocate de insecte determina scaderea capacitatii de fotosinteza. Planta nu ramane doar cu urma muscaturii – practic, un orificiu minuscul provocat de o insecta oarecare – zona afectata fiind de cinci, sase ori mai mare decat aceasta.

-Nu stim, deocamdata, cum sunt afectate plantele in ecosistem, avand in vedere ca testul nostru a fost efectuat pe plante care au trait in conditii de laborator-, spune Evan H. DeLucia, profesor la Universitatea Illinois si expert in -biologia plantelor-. -Dar acest experiment poate demonstra faptul ca am subestimat pana in prezent impactul ierbivorelor asupra plantelor. In trecut se spunea ca tesuturile afectate se refac in timp. Cercetarile arata insa ca pagubele suferite nu sunt despagubite de natura-, este de parere savantul american.

Noile descoperiri schimba radical procentele prin care se masoara -afectiunile- din agricultura sau silvicultura. Daca pana in prezent se considera ca pierderile provocate de insecte sunt de circa 2%, experimentele recente arata ca acestea sunt mult mai mari, atingand aproape un sfert (24 de procente) din totalul capacitatii de fotosinteza a plantelor de pe Terra. Cecetatorii considera ca amploarea necunoscuta pana in prezent a afectarii ireversibile a plantelor poate avea efect asupra intregului ecosistem, avand partea sa in fenomenele de incalzire ale planetei. Capacitatile de absorbtie a dioxidului de carbon scad, proportional si cantitatea oxigenului oferit de plante si, prin urmare, este afectat serios intregul sistem ecologic.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.