Acasă Știință Asia are cele mai înalte clădiri din lume

Asia are cele mai înalte clădiri din lume

DISTRIBUIȚI

De-a lungul ultimilor ani, clasamentul celor mai înalte clădiri din lume a suferit în permanență modificări, constructorii întrecându-se pentru a proiecta cele mai înalte și impresionante structuri, exemple concrete ale puterii de creație a minții umane. Interesant este faptul că în aceste topuri Asia domină ca și locație a celor mai înalte clădiri din lume, 8 mega-structuri din top 10 găsindu-se pe pământ asiatic.

Clădirea care ține ocupat locul întâi al clasamentului internațional, încă din anul 2004, este Taipei 101, situată în Taiwan. Colosul are o înălțime de 508 m cu 101 etaje, fiind totodată și cea mai înaltă clădire din Asia, dar și cea mai înaltă clădire destinată birourilor, în interiorul ei lucrând peste 10.000 de persoane. Costurile de construcție ale Taipei 101 s-au ridicat la aproape 1,7 miliarde dolari. Clădirea deține și cel mai rapid lift din lume, ce atinge o viteză de 16,83 metri pe secundă.
Locul doi în topul celor mai înalte clădiri din lume este ocupat de Shanghai World Financial Center (China). Clădirea are 492,3 metri, 101 etaje, și în interiorul acesteia sunt amenajate hoteluri (peste 175 de camere), săli de conferințe, observatoare și numeroase spații comerciale amplasate la parter.
Petronas Twin Towers, din Malaezia, au ocupat locul întâi în topul celor mai înalte clădiri din anul 1998 până în anul 2004, când a fost finalizată construcția Taipei 101, acum ocupând un generos loc trei. Fiecare turn are o înălțime de 452 metri și 88 de etaje. Cele două turnuri Petronas sunt unite de un pod ce leagă accesul între clădiri, la etajele 41-42. Podul este suspendat la 170 de metri deasupra pământului, are 58 m lungime, cântărind 750 de tone. Sears Tower din Chicago s-a menținut în clasamentul celor mai înalte clădiri din lume timp de 34 de ani, și iată că și acum ocupă un important loc patru. Clădirea a costat mult peste 150 milioane de dolari, are 442 metri și 108 etaje. Sears Tower Skydeck este o adevărtă atracție turistică. Situată la etajul 103 al clădirii pune la dispoziție o platformă tip observator, de unde cei interesați pot vedea câmpiile Illinois, și chiar o parte a Lacului Michigan din statul american Indiana.
Turnul Jin Mao a fost construit, în anul 1998, pe o suprafață de 24.000 metri pătrați, și se situează pe locul 5, cu o înălțime de 421 metri și 88 de etaje. Clădirea este și gazda unuia dintre cele mai luxoase hoteluri din lume, Grand Hyatt, ce ocupă etajele 53-87 și despre care se spune că are cele mai impresionante peisaje din lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.