Acasă Turism Compania scandinava SAS este interesata de Lithuanian Airlines

Compania scandinava SAS este interesata de Lithuanian Airlines

DISTRIBUIȚI

Compania aeriana scandinava SAS si-a exprimat interesul pentru cumpararea unui pachet din actiunile transportatorului Lithuanian Airlines, dupa ce principalul sau concurent nordic, Finnair, a anuntat ca nu va licita pentru operatorul lituanian.

SAS a mentionat ca este singurul cumparator potential despre care autoritatile lituaniene au indicat ca indeplineste criteriile pentru achizitia unei participari la capitalul companiei baltice.

Prin vanzarea companiei, Lituania doreste sa asigure supravietuirea acesteia dupa integrarea statului in UE.

Guvernul lituanian intentioneaza sa vanda initial 34% din capitalul LAL, dar cumparatorul va fi obligat ulterior sa-si majoreze participarea la 66%, prin achizitia de noi actiuni in termen de doi ani. Pretul intregului pachet va fi de minimum 12,3 milioane de litas (3,86 milioane de dolari).

Statul va pastra restul de 34% din actiunile LAL.

Regulile licitatiei aprobate de guvernul de la Vilnius la 18 decembrie impun investitorilor potentiali sa fie companii aeriene care deservesc cel putin un milion de pasageri anual si care fac parte dintr-o alianta internationala sau pot garanta o gama similara de destinatii si frecventa a zborurilor.

De asemenea, investitorul va trebui sa pastreze statutul companiei de transportator aerian national pana la intrarea Lituaniei in Uniunea Europeana.

In luna octombrie, LAL a estimat ca va incheia 2002 cu un profit de 20 milioane de litas, dupa pierderea de 33,4 milioane de litas consemnata in 2001. Compania aeriana sustine ca este cea mai mare din regiunea baltica, flota sa fiind formata din sapte aeronave, respectiv patru Boeing 737 si trei Saab 2000.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.