Acasă Turism Controversele trecerii hotelului Holiday Inn Sinaia la AVAB

Controversele trecerii hotelului Holiday Inn Sinaia la AVAB

DISTRIBUIȚI

Hotelul Holiday Inn din Sinaia, aflat in patrimoniul societatii Mara Investments, va fi preluat efectiv de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) la 14 februarie, urmand sa fie scos la vanzare in luna martie. Presedintele AVAB, Ionel Blanculescu, precizeaza ca -hotelul va fi inchis pana cel tarziu la 15 aprilie. In acest interval vom evalua unitatea si vom organiza vanzarea acesteia. Anuntul de vanzare va fi publicat in jurul datei de 10 martie-.

AVAB va prelua hotelul Holiday Inn, fost Mara, din Sinaia, pentru valorificare, in contul unei creante de 27,8 milioane de dolari detinuta asupra societatii Mara Investments. Creanta reprezinta un credit neperformant preluat de la Bancorex, respectiv un imprumut contractat de Mara Investments in vederea construirii complexului hotelier Mara. In anul 1999, cand AVAB a preluat responsabilitatea administrarii creditelor neperformante ale fostei Bancorex, societatea Mara Investments se afla in procedura de reorganizare judiciara si ceruse protectie fata de debitori.

Decizia AVAB este considerata de catre conducerea societatii Mara Investments SA, care detine hotelul Holiday Inn din Sinaia, ca fiind ilegala. -Valoarea nominala a creantei preluate de AVAB de la Bancorex asupra societatii Mara Investments este de 450 miliarde de lei. AVAB nu recunoaste aceasta valoare si refuza sa ia in considerare propunerile formulate de societatea noastra pentru achitarea datoriei-, declara Ioan Cojocarescu, presedintele-director general al Mara Investments SA. De asemenea, conducerea societatii sustine ca sumele din credit au fost utilizate in totalitate pentru destinatia specificata, derularea platilor fiind strict controlata de specialistii bancii, iar in 2000 AVAB a solicitat efectuarea unei expertize pentru stabilirea valorii activului Holiday Inn Resort Sinaia, care a reliefat o valoare a activului superioara valorii creantei.

Pana la vanzare, AVAB va incheia o polita de asigurare, intrucat actuala expira in cazul executarii silite a hotelului.

-Legea nr. 490/2001, de care se prevaleaza AVAB pentru luarea in posesie a hotelului, contine prevederi ce ii discrimineaza pe ceilalti creditori in raport cu AVAB in privinta recuperarii creantelor detinute asupra societatii debitoare. Mai mult, in cazul societatii Mara Investments, prevederile acestei legi sunt aplicate cu incalcarea neretrocedarii prevazute de articolul 15 din Constitutie-, a mai precizat Ioan Cojocarescu.

Hotelul Holiday Inn din Sinaia este clasificat la patru stele, are 138 de camere, patru sali de conferinta, piscina semiacoperita, precum si o serie de alte facilitati. Societatea Mara Investments a incheiat cu compania Bass Hotels & Resorts, actualmente Six Continents, un contract de franciza pe 20 de ani pentru includerea hotelului de la Sinaia in lantul hotelier Holiday Inn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.