Acasă Turism ONT Carpati – un OZN in deriva

ONT Carpati – un OZN in deriva

DISTRIBUIȚI

Pe 22 aprilie va avea loc Adunarea Generala a Actionarilor de la ONT Carpati, dar recent, presedintele Consiliului de Administratie al societatii, Gheorghe Racaru, fost director la Tarom, si-a dat demisia. Aceasta conjunctura readuce in atentia pietei turistice romanesti situatia dificila prin care trece unul dintre cei mari tour operatori din tara noastra. Din cauza managementului defectuos, mai ales de cand pachetul majoritar de actiuni de la ONT Carpati a fost achizitionat, in martie 2000, de catre firma cipriota New Marathon Tours Ltd, societatea a intrat in deriva, riscand sa ajunga in pragul falimentului. Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Cine sunt artizanii acestei performante? Care sunt perspectivele? Sunt doar cateva intrebari la care am incercat sa dam raspunsul.

Istoria decaderii celui mai mare tour operator din Romania

In martie 2000, SIF Transilvania incaseaza 21.249.200.000 de lei de la firma New Marathon Tours Ltd din Cipru pentru vanzare a 849.968 de actiuni, reprezentand 72,88% din capitalul ONT Carpati. La vremea respectiva, aceasta tranzactie a surprins pe toata lumea de afaceri din turism, deoarece pretul oferit de firma cipriota (circa 2,6 milioane de dolari) pentru actiunile de la cel mai mare tour operator al Romaniei de pana in 1989 a fost considerat ca fiind derizoriu. Practic, prin aceasta tranzactie, firma cipriota a preluat controlul ONT Carpati, intrand astfel in posesia unui capital social imens, plus ca a devenit peste noapte proprietarul unui simbol al turismului romanesc foarte cunoscut pe piata interna si internationala. Printre activele ONT Carpati care au trecut in ograda New Marathon Tours Ltd in 2000 s-au numarat hotelul Montana din Sinaia, cateva vile, un service auto in Bucuresti – foarte bine dotat, inclusiv cu garaje -, peste 10 autocare, un teren destul mare la Saturn si autoturisme. Dar cel mai mare castig al firmei cipriote este faptul ca a preluat cele 30% din actiunile detinute de ONT Carpati la Compania hoteliera Grand, care detine si hotelul de cinci stele Marriott din Bucuresti. Actiunile de la Marriott au fost evaluate ulterior la circa 30 milioane de dolari. Practic, cu 2,6 milioane de dolari, New Marathon Tours Ltd a primit de la ONT Carpati, pe langa active, si un bonus de 30 milioane de dolari. Cine este, de fapt, investitorul din Cipru? Este o firma de turism a celor a trei membri ai familiei Thoma – Emilios, Stelios, Makis -, care in 2000 detinea in Cipru, printre altele, doua hoteluri si o nava de croaziera.

Datorii peste datorii atat in tara, cat si-n strainatate

De la preluarea ONT Carpati de catre New Marathon Tuors Ltd, societatea a inceput sa aiba probleme, incepand de la acumularea unor datorii catre diversi parteneri pana la plecarea unor profesionisti care au tinut sus ani de zile steagul societatii. In 2001, societatea a avut o cifra de afaceri de 168.382.324.000 de lei, dar pierderile au fost de 18.713.896.000 de lei. Anul trecut, in septembrie, ONT Carpati avea de returnat catre SC Neptun Olimp SA suma de 1 656.691.363 de lei si 135.700 de dolari. Aceasta suma reprezenta -obligatia la plata a debitelor in valoare de 942.811.674 de lei si 128.244 dolari si sumele de 713.849.690 de lei si 7.456 dolari reprezentand penalitati pentru serviciile turistice efectuate in cursul sezonului estival 2001-.

Insa si la ora actuala ONT Carpati are datorii catre SC Neptun Olimp SA de circa doua miliarde de lei fara penalitati. Este curios ca cei care conduc societatea Neptun Olimp SA nu au facut nici un demers pentru recuperarea datoriilor. De ce oare?

La ceva timp dupa ce familia Thoma a preluat controlul la ONT, o serie de angajati cu vechi state au parasit societatea si au infiintat o alta agentie de turism (Dagecom Bucuresti). Intre timp, New Marathon Tours Ltd demareaza lucrarile de refacere si modernizare a hotelului Montana din Sinaia. Pentru acest lucru s-a luat un credit de la Alpha Bank de patru milioane de dolari care a fost gajat cu actiunile de la Marriott, vilele, terenul de la Saturn si cu hotelul in speta. Intre timp, hotelul a fost redat circuitului turistic la un confort sporit fiind clasificat la patru stele, iar o parte din credit a inceput sa fie returnat prin sumele incasate din prestatia turistica.

In prezent, ONT Carpati are datorii imense catre diversi furnizori, la constructori si pentru leasingul autoturismelor achizitionate. In schimb, nici in Cipru situatia firmei New Marathon Tours Ltd nu este roz. Pe Bursa, actiunile firmei sunt in scadere vertiginoasa, nava de croaziera – Constantina a fost trecuta pe linie moarta, hotelul Marathon din Limasol a fost vandut, iar despre celalalt nu se stie nimic. Pe Bursa cipriota, New Marathon Tours Ltd a inregistrat in 2001 pierderi de peste 17 milioane lire cipriote, ceea ce inseamna peste 35 milioane de dolari.

-Are potential foarte mare, dar… -interferenta in executiv a actionariatului incalca toate prevederile legale-

Ultimul presedinte al Consiliului de Administratie de la ONT Carpati, Gheorghe Racaru, care detine 5,3% din actiuni (pentru care sustine ca a platit circa 70-80.000 de dolari), precizeaza ca -mi-am dat demisia de acolo din cauza interferentei actionarului majoritar in excutivul consiliului, mai exact, familia Thoma. Deci, a interferentei in executiv a actionarului care incalca toate prevederile legilor in vigoare atat la noi, cat si in exterior-. -Datoriile societatii se ridica la circa un milion de dolari, dintre care cea mai mare parte sunt pentru piata interna, iar din 2000 pana acum nu s-au luat nici un fel de dividende. La modul general, ONT are un potential foarte mare, dar, practic, actiunile de la hotel pot fi recuperate in 10-12 ani dupa ce Marriott isi ramburseaza creditul principal catre bancile care au asigurat finantarea-, a precizat Gheorghe Racaru.

La sedinta Consililului de Admnistratiei din 22 aprilie 2003 urmeaza ca Stelios Thoma sa fie inscaunat presedinte, iar cele 500.000 de dolari disparute cu refacerea hotelului Montana se vor regasi ca pierderi in bilant, dar se va propune ca aceasta suma sa fie trecuta la provizioane.

Surse din cadrul ONT Carpati au precizat ca cele 30% de actiuni detinute la Marriott au fost deja vandute unui om de afaceri arab care controleaza acest hotel pentru a achita datoria catre banca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.