Acasă Auto Cumparatori de himere

Cumparatori de himere

DISTRIBUIȚI

De cate ori ati incercat sa cumparati o masina frumoasa sau macar sa priviti de aproape una? Majoritatea romanilor viseaza inca la masini pe care le vad numai prin reviste sau prin sticla fumurie a showroom-urilor. Cine ii impiedica sa-si atinga visul cel putin cu varful degetelor? Un raspuns cert: banii!

Piata auto din tara noastra a crescut si creste intr-un ritm accelerat. Unii spun ca este inca departe de posibilitati, dar fervoarea cu care importatorii isi extind reteaua de dealeri se simte in toate colturile tarii. In goana lor nebuna dupa clienti, acestia se lovesc de probleme greu de imaginat mai ales pentru reprezentantii companiilor straine prezente in Romania. Discutam, zilele trecute, cu un american care reprezinta interesele unei firme de renume in industria producatoare de automobile,care marturisea ca este placut surprins de interesul romanilor pentru masinile din import, dar nu-si poate explica teama conationalilor nostri de a intra intr-un showroom, chiar daca nu sunt inca decisi sa cumpere un vehicul. Orice potential cumparator trebuie sa cunoasca, in afara pretului, caracteristicile tehnice ale masinii, dar, mai ales, trebuie sa aiba de unde alege si pentru asta ar trebui sa intre in cat mai multe magazine, ca sa vada ce are de oferit fiecare firma. Ciudat, dar in Bucuresti, putini sunt cei care cer date despre mai multe automobile asemanatoare pentru a decide mai apoi care se incadreaza cel mai bine in bugetul sau si care-i poate satisface cel mai bine dorintele. De obicei, romanii vad o masina pe strada, le place si, daca au bani, o cumpara fara multe discutii.

In viziunea unui specialist in vanzari de peste hotare, acest mod de abordare a problemei este cel putin pagubos. Graba cumparatorului autohton de a intra in posesia masinii dorite il poate priva de alegerea unui vehicul mai bun si mai ieftin. Se pare insa ca, desi majoritatea se plang de lipsa banilor si apeleaza la rate sau leasing, duc lipsa de o educatie a cumparatorului, nu stiu cum sa aleaga, lasandu-se sedusi de la prima incercare de mierea din glasul comerciantului, care nu doreste decat sa-si atinga scopul, acela de a vinde cat mai mult si cat mai repede. Cati nu au regretat pana acum alegerea facuta dand vina pe dealer, in loc sa se gandeasca de doua ori inainte de a cumpara o data… Cand oare se vor trezi romanii si vor sti sa cumpere un produs? Nu ambalajul este cel mai important, ci continutul. O masina poate fi, la fel ca si un receptor radio, de exemplu, frumoasa pe dinafara si plina de neprevazut in momentul exploatarii, doar ca pretul platit este cu mult mai mare si o eventuala insatisfactie ulterioara este extrem de greu de suportat.

Din nefericire, romanii raman, deocamdata, cumparatori de himere, neglijand o regula extrem de importanta a economiei de piata, aceea de a avea de unde alege. Aceasta este concluzia multor dealeri de automobile, care privesc sceptic spre viitor intrebandu-se cand vor putea face afaceri cu oameni care cunosc bine piata si care nu se lasa inselati de reclamele pompoase sau de -gardul vopsit din jurul leopardului-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.