Acasă Turism Peste sapte milioane de rezidenti in Romania au calatorit in sase luni

Peste sapte milioane de rezidenti in Romania au calatorit in sase luni

DISTRIBUIȚI

Ancheta statistica pentru cererea turistica a rezidentilor in Romania realizata anul trecut, in perioada 1 aprilie-30 septembrie, de catre Institutul Roman de Cercetari Economico-Sociale si Sondaje-IRECSON a evidentiat faptul ca numarul acestei categorii de turisti care au efectuat calatorii a fost de 7.127.200. Pentru 6.326.400 de turisti, scopul principal al calatoriei a fost -odihna, recreere, vacante-, dintre care 3.979.900 au mers in vizita la rude si prieteni. Ancheta, realizata de IRECSON si cofinantata de Institutul National de Statistica, a colectat date trimestriale pe un esantion de locuinte cu reprezentativitate nationala (13.527 locuinte/trimestru) si are limita de eroare estimata de minus/plus 3%.

Prietenii si rudele, cele mai solicitate gazde pentru rezidenti

Potrivit anchetei statistice, in perioada 1 aprilie-30 septembrie 2002, au fost realizate 9.410.100 de calatorii pentru odihna, recreere, vacante si motive profesionale, din care 9.049.700 in interiorul tarii si 360.400 in afara Romaniei. Principala modalitate de cazare utilizata de turistii care au calatorit pentru odihna, recreere, vacante si de afaceri a fost in locuintele secundare sau la parinti, rude, prieteni. Calatoriile cu aceasta modalitate de cazare reprezinta 71,2% din totalul excursiilor efectuate in aceste scopuri, dupa care urmeaza innoptarile in hoteluri si unitati similare (moteluri, hanuri, vile) – 14,9% si cele in locuinte, apartamente, camere cu chirie – 8%.

Dupa durata calatoriei, cele mai multe innoptari s-au inregistrat la sejururile de 4-7 innoptari, cu o pondere in total innoptari de 26,5%. Pe locul al doilea s-au situat innoptarile de la calatoriile cu durata de 8-14 innoptari, cu 23,2%, iar pe trei cele cu durata de 1-3 innoptari cu 20,3%. Innoptarile in tari din Uniunea Europeana au reprezentat 66,3% din totalul de innoptari in strainatate si 78,3% din cele din Europa. Turistii care au calatorit in perioada mentionata in ancheta statistica pentru motive de vacanta, afaceri si scop profesional au inregistrat 50.241.300 de innoptari, din care 43.583.400 in tara si 6.657.900 in strainatate.

Muntele, destinatia preferata a rezidentilor turistici

O ierarhizare a calatoriilor pentru odihna, recreere, vacante, afaceri si scop profesional arata ca 17,9% din acestea au fost in zona montana, 14,1% pe litoral, 2,3% in statiuni balneoclimaterice, 1,2% in diverse circuite turistice, 0,5% in Delta Dunarii, iar cea mai mare parte – 64% au fost inregistrate in alte zone decat in cele specificate mai sus. Peste trei sferturi din numarul calatoriilor efectuate de rezidentii turistici in fiecare zona au fost efectuate pe cont propriu, neorganizate prin agentii de turism, sindicate, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale sau asociatii profesionale, culturale, religioase. De aceea, si mijlocul de transport cel mai utilizat pentru calatorii a fost autoturismul propriu. Rezidentii cu varste intre 25 si 44 de ani detin ponderea cea mai mare a calatorilor in zonele turistice mentionate mai sus.

Autocarul, cel mai solicitat mijloc de transport pentru calatorii

Potrivit anchetei statistice realizate de catre IRECSON, cea mai mare parte a calatoriilor efectuate de catre turistii rezidenti in Romania in scop de odihna, recreere sau vacanta, cu cel putin patru innoptari, au fost realizate cu autocarul sau autobuzul (47,6%). In acest clasament urmeaza calatoriile cu autoturismele proprii – 26,3%, transportul aerian – 22%, trenul – 3,9% si 0,2% – naval. Cheltuielile turistice pentru calatoriilor rezidentilor cu durata de cel putin o innoptare, pentru vacante, inclusiv vizite la rude si prieteni sau de afaceri efectuate in perioada 1 aprilie-30 septembrie 2002 au fost de 16.917,8 miliarde de lei, din care 12.732,7 miliarde de lei pentru calatoriile in tara (75,3%) si 4.185,1 miliarde de lei pentru cele in strainatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.