Home Actualitate 2,8 miliarde din PNRR blocate de CE din cauza legii avertizorului de...

2,8 miliarde din PNRR blocate de CE din cauza legii avertizorului de integritate

DISTRIBUIŢI

USR a depus astăzi o iniţiativă legislativă de modificare a Legii avertizorului de integritate care pune textul legii în concordonanţă cu Directiva Europeană şi cu prevederile Jalonului din PNRR. USR solicită partidelor de la putere să adopte în procedură de urgenţă această iniţiativă pentru a putea debloca plata a 2,8 miliarde de euro din PNRR.

„Sunt peste 300 de zile de când trebuia finalizat jalonul din PNRR privind intrarea în vigoare a legii privind protecţia avertizorilor, prin transpunere în legislaţia naţională a unei directive europene. Respectarea acestui jalon este strâns legată de a doua tranşă de bani europeni. Au depăşit şi termenul, au adoptat şi o lege care îi expune pe avertizorii de integritate, nu îi protejează. De asta Comisia Europeană nu eliberează fondurile pentru România. Am depus iniţiativa de reparare a legii avertizorului de integritate, pentru că nu mai avem timp să stăm după agenda lui Predoiu, total ruptă de interesul oamenilor şi puternic conectată la interese politice”, spune Stelian Ion, vicepreşedinte USR şi fost ministru al Justiţiei.

Pe data de 15 februarie a expirat perioada de evaluare a cererii de plată numărul 2 din PNRR, iar Comisia Europeană cere în continuare României să refacă o serie de jaloane şi ţinte care ar fi trebuit să fie îndeplinite încă din luna martie a anului trecut. Acest lucru înseamnă că se amână plata celor 2,8 miliarde de euro către România iar următoarea cerere de plată, planificată pentru luna martie, nu poate fi momentan depusă.

Printre jaloanele cele mai problematice, pentru care Comisia solicită măsuri urgente, este Legea privind avertizorul de integritate, lege care ar fi trebuit să fie gata încă din luna martie a anului trecut. Această lege, care transpune o Directivă Europeană, a fost în repetate rânduri criticată pentru forma adoptată, care nu asigura mai multă protecţie şi nici nu încuraja avertizorii de integritate.

„Deblocarea PNRR trebuie să fie în acest moment prioritatea guvernului. Am avertizat în repetate rânduri că întârzierile în îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor va duce la acest blocaj. Iar acest blocaj se suprapune acum peste o perioadă extrem de aglomerată. În următoarele luni România ar trebui să rezolve problemele pe cererea de plată numărul 2, să închidă jaloanele întârziate pentru a depune cât mai repede cererea de plată numărul 3, să facă un plan şi să îl negocieze cu Comisia pentru programul RePowerEu, care se adaugă PNRR şi să lanseze primele apeluri din Programele Operaţionale aferente fondurilor europene clasice pentru 2021 – 2027. Toate acestea în paralel cu îndeplinirea jaloanelor la zi din PNRR. Acest blocaj pune în real pericol investiţii de care România are nevoie pentru a se moderniza: construcţia de spitale, şcoli, autostrăzi, împăduriri”, a explicat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.

2 ARII

  1. PNRR praf în ochi pt prosti. Pai voi vreți sa va vindeți tara pt 15 miliarde de euro și va plângeți de 2 Miliarde? 15 miliarde de euro Cîțu ii împrumută într-o zi

  2. Nu era normal ca toate punctele din acest PNRR sa fi fost discutate ,negociate inainte de a fi semnat?Le-a facut USRul,cum i-a taiat capul,in interes politic si acum isi sparg toti capul sa le repare.Auzi 9,4% max la pensii,singurii din Europa,adica sa nu mai creasca pensiile pana in 2050,niciun ban pentru irigatii,asta e subminarea economiei nationale.Inventarea (da bine la populatie,ca asta conteaza)a termenului „pensii speciale”.Termen care nu exista in niciun document.La Bruxelles trebuie sa se taie ceva ce nu exista.Au bulversat sistemul de pensii,adica si-au batut joc de seniorii acestei tari.Dar din gura tipa primii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.