Home Actualitate 5.000 de muncitori de la SIDEX au marsaluit pe strazile Galatiului

5.000 de muncitori de la SIDEX au marsaluit pe strazile Galatiului

DISTRIBUIŢI

In ajunul semnarii contractului de privatizare dintre SIDEX si ISPAT, peste 5.000 de muncitori au iesit in strada, in semn de protest fata de noul sistem al pensiilor. Dupa un mars de aproximativ sase kilometri, siderurgistii au pichetat in fata prefecturii din Galati, scandand -Jos Guvernul-. Doua delegatii de la Petro Iasi si Alro Slatina s-au alaturat protestatrilor galateni. Ei cer Guvernului sa revina asupra modului de calcul al pensiilor. In cazul in care revendicarile nu vor fi solutionate, sindicalistii CN Metal vor organiza un miting de protest la Bucuresti. Mai mult, toate sindicatele afiliate la Metarom vor picheta prefecturile din judetele respective pe perioada desfasurarii actiunilor de protest.

Ieri, peste 5.000 de siderurgisti de la SIDEX, Tepro Iasi si Alro Slatina au marsaluit pe traseul Gradina Publica – strada Domneasca – strada Brailei din Galati, la chemarea Confederatiei sindicale nationale. Protestatarii au pichetat in fata prefecturii, cerind oficialitatilor modificarea noului sistem al pensiilor. Ei au scandat lozinci precum -Jos Guvernul-, -Hotii- sau -Pensii decente-. Aclamati de protestatari, presedintele CN Metal, Viorel Beltic si liderul sindical de la SIDEX, Maricel Oancea, au intrat in sediul Prefecturii, unde au avut o intrevedere de zece minute cu subprefectul Marius Necula. In urma discutiilor, acesta le-a promis liderilor ca le va facilita o intilnire cu premierul Adrian Nastase, in maximum 24 de ore.

Protestatarii ameninta ca vin la Bucuresti

Principala doleanta a prtotestatarilor metalurgisti este legata de modificarea legii pensiilor, care ii defavorizeaza pe muncitorii care isi desfasoara activitatea in grupa I de munca in conditii foarte grele. Dupa noul sistem de pensii, muncitorii incadrati la aceasta categorie de munca pot beneficia de o pensie de maximum 2 mioane lei, in timp ce dupa vechiul sistem, ei ar fi obtinut 4 milioane. Numai la SIDEX, dintre ce 27.500 de salariati, 20.000 sunt incadrati la categoria I. De aceea, protestatarii cer Guvernului sa revina asupra modului de calcul al pensiilor.

In cazul in care revendicarile siderurgistilor nu vor fi solutionate, sindicalistii de la Confederatia Nationala Metal vor solicita autorizatie pentru organizarea unui miting la Bucuresti. Ei spera totusi ca Guvernul va reactiona pozitiv la cererile lor si va rezolva macar problema cuantumului pensiilor, dupa cum a declarat Viorel Beltic, presedintele CN Metal. Mai mult, pe perioada desfasurarii actiunilor de protest de la Galati, sindicatele afiliate la Metarom vor picheta prefecturile din judetele unde exista societati siderurgice si metalurgice.

Pe de alta parte, sindicatele asteapta si raspunsul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale cu privire la proiectul de act normativ inaintat de ministrul Privatizarii, Ovidiu Musetescu. Acesta a propus elaborarea unei legi speciale pentru SIDEX, care sa faciliteze iesirea la pensie a siderurgistilor galateni, in urmatoarele sase luni, la virste cuprinse intre 45 si 62 de ani.

Siderurgistii hunedoreni au pichetat in fata Prefecturii

Hunedorenii au fost printre primii care s-au solidarizat cu protestatarii de la Galati.Citeva zeci de siderurgisti, membri ai Sindicatului -Siderurgistul- au inceput o actiune de pichetare a prefecturii din Deva. Actiunea lor de protest este motivata de liderul sindical, Petre Vaidos, de nemultumirile generate de noua lege a pensiilor, incalcarea unor prevederi ale acordului social, precum si de atitudinea necorespunzatoare a unor reprezentanti ai administratiei publice locale fata de declinul economico-socail accentuat al Municipiului Hunedoara.

Conflict spontan si la Otelu Rosu

Tot ieri au aparut probleme si la combinatul din Otelu Rosu. Cei peste 2.900 de siderurgisti de la societatea -Gavazzi Steel- au incetat si ei lucrul, deoarece nu si-au primit salariile pe luna iunie. Reprezentantul patronatului italian, Stefano Gavazzi, le-a promis salariatilor de mai bine de zece zile ca se vor achita salariile pe luna iunie, insa doar 17% din suma cuvenita a fost acordata, pina acum, unei parti din salariatii combinatului. Dupa o altercatie intre sindicalisti si reprezentantul patronatului, acesta a plecat in Italia, pentru rezolvarea unor probleme financiare, iar directoarea societatii se afla la Bucuresti, in vederea obtinerii de facilitati pentru revigorarea combinatului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.