Home Actualitate Acțiune de amploare a parchetului condus de Kovesi în Bulgaria

Acțiune de amploare a parchetului condus de Kovesi în Bulgaria

DISTRIBUIŢI

Parchetul European (EPPO), oficiul din Sofia (Bulgaria) a efectuat  percheziții în numeroase locații, în cadrul unei anchete a două proiecte de modernizare a infrastructurii feroviare, în valoare de peste 241 de milioane de euro finanțate de UE.

Peste 100 de polițiști și agenți ai Direcției Generale a Poliției Naționale a Bulgariei (ГДНП) și Agenției de Stat pentru Securitate Națională a Bulgariei (ДАНС) au participat la percheziții, efectuate în 28 de locații din raioanele Sofia, Burgas, Varna, Stara Zagora, Smolyan și Pazardzhik.

În atenția EPPO sunt două proiecte de modernizare a infrastructurii feroviare. Primul se referă la tronsonul dintre orașele Kostenets și Septemvri a liniei de cale ferată Sofia-Plovdiv, finanțat de Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) – anterior INEA –, în valoare de peste 130 de milioane de euro. Al doilea presupune modernizarea tronsonului de cale ferată dintre Orizovo și Mihaylovo – parte a celei de-a doua etape a reabilitării infrastructurii feroviare Plovdiv-Burgas, finanțată din Fondul de Coeziune, în cadrul Programului Operațional Transport și infrastructură de transport, în valoare de peste 111 milioane de euro.

Beneficiarul ambelor proiecte este Compania Naţională de Infrastructură Feroviară din Bulgaria, iar contractele de construcţie au fost atribuite două companii private cu participare internaţională.

Lucrările la aceste două tronsoane de cale ferată sunt încă în desfășurare, dar mai multe plăți au fost deja efectuate de către beneficiar către antreprenori.

Ancheta a scos la iveală fapte care ar putea constitui infracțiuni, inclusiv utilizarea abuzivă a fondurilor UE și spălarea banilor. Contractorii sunt suspectați că au efectuat, într-o perioadă scurtă de timp, transferuri fictive de bani către un lanț de companii fantomă, ceea ce a dus în cele din urmă la retragerea de sume în numerar de peste 2,5 milioane EUR (5 milioane BGN) de către persoane cu antecedente penale. .

În cadrul perchezițiilor efectuate la domiciliul suspecților și la sediul firmelor cercetate au fost arestate două persoane. În plus, vor fi chestionați funcționari publici din cadrul Companiei Naționale de Infrastructură Feroviară, cu privire la fondurile UE.

Ancheta este în derulare, pentru a se stabili natura și amploarea activităților infracționale suspectate.

Toate persoanele în cauză sunt prezumate a fi nevinovate până la probarea vinovăției în instanțele bulgare competente.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene și este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.