Home Actualitate PNL face scut să-l apere pe controversatul manager Belușică, sacrificând medicii și...

PNL face scut să-l apere pe controversatul manager Belușică, sacrificând medicii și așa greu de găsit

DISTRIBUIŢI

Ședința de joi a Consiliului Local Găești, convocată pentru problemele din Spitalul Orășenesc din localitate, s-a desfășurat informal, nefiind îndeplinite condițiile de formă, deoarece au participat doar consilierii locali ai PSD și ai ProRomania, consilierii locali liberali în frunte cu primarul liberal au lipsit, deși erau în oraș, vizibili în spațiul public. Absentă a fost și toată conducerea spitalului din oraș deși fusese invitată pt a-și susține punctul de vedere. Ascunzându-se în spatele directoarei medicale, aflată în concediu de odihnă, managerul Laurențiu Belușică a refuzat să se prezinte fără ea. Belușică e un personaj controversat, despre care presa locală scrie că în luna mai a acestui an ar fi fost acuzat de tentativă de omor și răpire, acesta având încă 8 dosare penale. Detalii AICI.
În cadrul ședinței s-a discutat pe marginea unui memoriu depus anterior în ședința Consiliului Local Găești prin care un grup de medici și cetățeni preocupați și îngrijorați de situația Spitalului Orășenesc Găești au atras atenția în mod documentat cu privire la activitatea manageriala defectuoasă, fraudarea banilor publici, a fondurilor europene și a banilor primiți din donații și sponsorizări de către o asociație a spitalului, înființată de Belușică deși mai exista încă un ONG, o asociație a spitalului, care a precedat numirea acestuia la conducerea spitalului, după pensionarea sa de la MAI. În același memoriu se prezintă și abuzurile, amenințările, hărțuirile și represaliile asupra celor care îndrăznesc să semnaleze neregulile din spital.

Citește și Belușică: ce vreți doamnă, să-mi f*eți direcția?

Principalele puncte abordate

– în cursul lunii august 2023 linia de gardă pediatrie nu este acoperită, existând zile în care micuții internați nu vor beneficia de asistență medicală continuă, viața lor fiind pusă într-un real pericol. Dacă societatea civilă a fost oripilată de cazurile de la Spitalul Urziceni, în Spitalul Găești se premediteaza situații mult mai grave. Belușică a adus un medic în pediatrie, Andreea Lăcătușu, care nu are drept de liberă practică, iar medicii care încă mai activează în spital sunt pediatri care au peste 73 de ani.
– s-a ridicat problema lipsei indicatorilor de performanță din contractul de management și imposibilitatea evaluării anuale a managerului, fapt ce face ca acest contract să fie nelegal. S-a subliniat faptul că managerul Spitalului Găești nu s-a pontat niciodată în funcția de manager, probabil o premieră natională, patronată de primarul Gaeștiului pentru a nu pierde un spor mult mai mare decât cel pe care l-ar fi primit ca manager.
– lipsa acută de medici și mai ales modul în care au fost „alungați” din spital în ultimul timp medicii de care comunitatea avea mare nevoie: medic urolog, medic cardiolog, medic internist, medic pediatru, medic neonatolog, medic radiolog, medic epidemiolog. În plus, Belușică dorește cu ardoare și alungarea grabnică a unui medic chirurg, Dr. Anca Stamate, din motive care nu au nevoie de explicații suplimentare: să nu mai existe nimeni în spital care să-l împiedice în activitățile ilegale și imorale. În acest demers de alungare a medicilor de calitate are un aliat permanent în persoana primarului orașului Găești,care se exprimă public în aceasta direcție.
– desființarea ambulatoriului de cardiologie din Spitalul Găești dovedește lipsa unui management adecvat nevoilor și patologiei cetățenilor orașului Găești, lucruri despre care pacienții sunt dezinformați constant fie prin trecerea sub tăcere a acestor importante aspecte, fie prin dezinformare chair de la nivelul conducerii spitalului și a autorității locale; nu există o mapare a patologiei zonale în populația comunității. Drept urmare, cu costuri ridicate financiare și de timp, pacienții sunt puși pe drumuri spre alte spitale din orașe aflate la distanțe semnificative, deși au spital în propriul oraș.
– fraudarea banului public prin confirmarea furtului de curent electric din spital (anchetă în desfășurare, dar a fost confirmată situația de un electrician neutru, adus de către organele de cercetare penală), fraudarea fondurilor europene (două dosare DNA în lucru), supranormarea managerului și acordarea unor sporuri necuvenite (plată nedatorată).
– abuzurile, amenințările, șantajul și represaliile constante aduse personalului care sesizează neregulile și disfuncționalitățile din spital
Consilierii locali PSD și ProRomania au afirmat că vor folosi toate pârghiile legale pentru a sesiza mai departe instituțiile abilitate (Consiliul Județean, Prefectură, Justiție) și vor căuta să identifice soluții în rezolvarea neregulilor. Au susținut faptul că vor invita din nou conducerea spitalului pentru exprimarea unui punct de vedere, vor aduce pe ordinea de zi a următoarei ședințe ordinare a Consiliului Local Găești acest memoriu și vor cere socoteală membrilor Consiliului de Administrație al spitalului și cu privire la informarea pe care au primit-o din partea fostului director medical, Dr. Anca Stamate( fostă Băculea), demers început în urmă cu aproximativ un an, cu privire la aspecte similare din memoriu, care nu au fost aduse la cunoștința membrilor Consiliului Local Găești. Citește și Abuz în serviciu, Belușică refuză accesul presei la cercetarea disciplinară a unei avertizoare în interes public.

Patru medici au luat explicat consilierilor locali ce se întâmplă în Spitalul Găești: un chirurg, un medic de familie, un urolog și președintele Sindicatului Medical România. Vă prezentăm în continuare luările de poziție ale acestora.

Chirurg: mi s-a spus să nu arunc lama de bisturiu că nu mai avem alta

Dr. Anca Stamate a arătat consilierilor locali că, în chiar ziua respectivă, asistenta medicală i-a atras atenția că nu mai există apă oxigenată în spital necesară pentru pansamentele pacienților chirurgicali “decât de două degete” în recipient și să “nu arunce lama de bisturiu, că nu mai avem alta”! Probabil că există obiceiul ca lama de bisturiu să fie refolosită de la un pacient la altul, în spitalul condus de Belușică și aflat în subordinea Primăriei PNL?! Oare al doilea om în stat, președintele PNL, Nicolae Ciucă, susține astfel de practici promovate de colegii săi de partid?! Oare Ministerul Sănătății cunoaște și susține asemenea practici care pun în pericol imediat sănătatea și viața pacienților, dincolo de sforăitoare declarațîi politice?! De asemenea, s-a arătat că managerul, ca ordonator de credite al spitalului semnează actele spitalului prin intermediari cărora le transfera o parafă cu semnătura proprie, una din ele conținând titlul de conferențiar universitar, deși acesta nu mai lucrează la UMF Carol Davila.

Tot din curentul spitalului se înfruptă, cot la cot cu managerul, încărcându-și autoturismul Tesla personal la prizele spitalului și anestezistul spitalului, supranumit și Dr. 4x4x4x4 după ce a reușit performanța de a avea în 4 luni doar 4 anestezii generale și un program de 4 ore pe zi la un salariu de doar 4000 euro net pe luna. Toate de comun acord cu managerul Belușică. Medicul  anestezist  refuză să coboare în UPU să asiste urgențele atunci când este solicitat, a conchis Anca Stamate.

Medic: Belușică a venit să facă bani

Luând cuvântul, Dr. Dorina Andrei, medic de familie reputat în zonă, cu o îndelungată activitate și bună cunoscătoare a comunitățîi și a problemelor acesteia, a declarat că Belusica “A venit să facă bani, atât, iar în urma faptelor lui are de suferit întreaga populație plus comunele limitrofe orașului Găești. Deși nu există o patologie zonală care să justifice acest lucru, în spital exista acum 3 diabetologi, dar se desființează cabinetul ambulatoriu de cardiologie la fel cum s-a întâmplat și cu cel de interne. Dacă a furat curentul spitalului, de ce îl mai țineți?! Și el și anestezistul au furat curentul spitalului,deși li se plătește transportul. Puneți presiune pe primar să îl dea afara. Astăzi Belușică nu a venit pentru că știa că minte și dacă sunt eu prezentă nu îi va merge. A instituit în spital un regim de teroare. Nu exista niciodată linie de gardă de medicina internă în Spitalul Găești”, s-a plâns dr. Andrei.

Fostul urolog al spitalului, specializat în Franța, a fost alungat de manager

Prezent la ședință, fostul medic urolog al Spitalului Găești, Dr. Lucian Vintilă, specializat în Franța și alungat de Belușică din spital, a deplâns și el situația existentă, plecarea medicilor din spital și haosul instalat de Belușică în ceea ce ar trebui să fie asistența medicală în Găești, în detrimentul dramatic și imediat al sănătățîi și vieții pacienților. Dr. Lucian Vintilă a spus că “Belușică minte cum respiră și că este foarte manipulator, probabil că provine dintr-un serviciu care se ocupă cu manipularea, eu nu înțeleg cum există medici care se pot alia cu un astfel de personaj. Am consultat în acest spital fără asistentă medicală, fără echipamente. A cumpărat ecografe fără transductori, au luat sondă cardio fără să aibă cardiolog, este doar un ecograf utilizabil din cinci pentru ecografii abdominale”. De asemenea, Dr. L. Vintilă a arătat că deși Belusica are un salariu de peste 30.000 lei lunar, lui nu i-a plătit facturile restante pentru serviciile medicale prestate către pacienți și spital pe PFA. Domnul Dr. Lucian Vintilă și D-na Dr. Dorina Andrei au declarat în ședință publică a Consiliului Local că managerul lipsește din liniile de gardă, deși trebuie să fie prezent în spital și este plătit pentru activitatea de gardă, punând în pericol imediat viața pacienților care se adresează spitalului, aceștia crezând că exista linie de gardă activă.”, a declarat indignat urologul.

Sindicatul își apără membrii

Prezent la ședință, președintele Sindicatului Medical România a atras atenția consilierilor locali asupra unor antecedente grave precum Spitalul din Urziceni și Spitalul din Caracal, precizând nu doar că sindicatul își va apăra membrii cu toată forța legii, dar și că ei pot fi făcuți responsabili în mod individual de organele de anchetă, în cazul în care nu vor întreprinde necesarele demersuri legale în urma informațiilor primite care arată fără dubiu un parcurs deosebit de periculos al actualei stări de lucruri din Spitalul Găești.

Ședința s-a încheiat după ce consilierii locali prezenți au dat asigurări că au înțeles și că vor întreprinde toate demersurile necesare.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.