Acasă Actualitate Adoptiile ilegale facute in Romania, scandaluri cu efect intarziat in SUA

Adoptiile ilegale facute in Romania, scandaluri cu efect intarziat in SUA

DISTRIBUIȚI

Conform publicatiei americane -San Antonio Express-News-, fostul director pentru adoptii internationale al agentiei -Adoption Services Associates- (ASA) din Statele Unite, specializata pe Romania si Rusia, a fost dat in judecata de conducerea actuala a agentiei pentru numeroase nereguli, soldate cu pagube de 300.000 de dolari. Interesant ar fi de aflat cat din aceasta suma a ramas, sub forma de spaga, in Romania. Autorul articolului scrie ca agentia se confrunta, la ora actuala, cu aceleasi probleme care au determinat Guvernul Romaniei sa suspende, in aceasta vara, adoptiile internationale.

In luna martie a acestui an, agentia non-profit -Adoption Services Associates- (ASA) l-a acuzat pe fostul director pentru adoptii internationale, Orson Mozes, ca a ascuns fata de cuplurile adoptive problemele de sanatate ale copiilor, a amenintat diversi candidati, a separat copii din aceeasi familie fara informarea parintilor adoptivi si a adus prejudicii de 300.000 de dolari agentiei.

Agentia sustine ca Mozes a primit 7.000 de dolari pentru fiecare adoptie si a nu a justificat aceste sume. In lipsa documentelor de decont, ASA precizeaza ca nu poate verifica daca banii au fost cheltuiti pentru adoptii sau au fost opriti de Mozes.

Potrivit agentiei, in trei ani au fost primite 156 de plangeri la adresa lui Mozes.

Orson Mozes, unul dintre cei mai importanti agenti de adoptii internationale din SUA, a lucrat pentru ASA timp de 10 ani, dar in luna martie a fost concediat de directorul agentiei, Linda Zuflacht. El continua sa se ocupe de adoptii pentru Life Adoptions International, in Santa Monica, California.

In 1996, Mozes si ASA au primit o restrictie temporara pentru adoptiile din Romania, conform unui fost reprezentant al Comitetului Roman pentru Adoptii. Decizia a fost cauzata de tentativa lui Mozes de a adopta un copil roman pentru o familie mexicana. Aceasta constituia o ilegalitate, intrucat Mozes lucra pentru o familie americana, iar Mexicul era -stat donator-, adica nu avea voie sa faca adoptii din strainatate.

Din 1990, ASA a intermediat aproape 1.000 de adoptii din Romania si Rusia


-San Antonio Express-News- scrie ca nu exista o statistica oficiala privind numarul de adoptii, insa un grup care sprijina adoptiile din Rusia afirma ca aproape 200 de familii din San Antonio au apelat cu succes la agentiile care aduc copii din Rusia si Romania.

Publicatia americana noteaza ca majoritatea adoptiilor se incheie cu bine, insa problemele cu agentii si cu directorii de orfelinate corupti au luat amploare. In context, -San Antonio Express-News- aminteste ca Guvernul roman a suspendat adoptiile internationale pentru un an de zile. Din 1994, parintii americani au returnat 136 de copii adoptati, din cauza mai multor probleme in legatura cu care nu fusesera informati de catre agentiile de adoptie, conform unui grup specializat – Tressler Lutheran Services. Majoritatea adoptiilor ratate s-au referit la copii din Rusia si Romania.

Potrivit raportului facut de reprezentantul pentru Romania al Parlamentului European, baroneasa Emma Nicholson, problema principala este coruptia sistemului. De asemenea, Nicholson a mentionat ca autoritatile nu au reusit sa dea de urma a 240 de copii din Romania, aminteste publicatia americana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.