În vara lui 2015 se coagula spontan pe Facebook, Alianța Medicilor, devenită o organizație non-guvernamentală, care își propune „să unească medicii din țară, cu scopul de a deveni o voce puternică și de neignorat pentru îmbunătățirea sistemului sanitar din România”.
Mircea Eliade scria în 1934: „Ați văzut vreodată un intelectual în timpul unei crize politice sau unei prefaceri internaționale? Nu numai că e uluit și neiformat, asta încă n’ar fi o rușine prea mare. Dar e deadreptul înspăimântat, e copleșit de fricã, e paralizat de panicã (…) de câte ori plutesc în aer psihoze politice, de câte ori se întâmplã sau se așteaptã ceva grav”.
După 81 de ani, intelectualii români s-au schimbat
În 30 octombrie 2015 s-a întâmplat ceva grav: un incendiu devastator a ucis 65 de tineri și a nenorocit alte câteva sute de participanți la un concert al trupei rock Good Bye to Gravity. Curajoși, fondatorii Alianței Medicilor, Dr. Coriu Letiția, Medic Primar ATI, dr în științe medicale – Spitalul Universitar de Urgență București, Dr. Ilie George, Medic Primar ATI, Spitalul Universitar de Urgență București, Dr. Copaciu Elena, Conf. Dr. UMF Carol Davila, Medic Primar ATI. Spitalul Universitar de Urgență București și Președintele dr. Bogdan Tănase, Medic Primar Chirurgie Generală, Institutul Oncologic București și-au asumat riscul de a înfrunta Mafia gulerelor albe din Sănătate și au transmis un comunicat care a zguduit România îndurerată:
„Dorim să protestăm public față de liderii politici informali și formali care au creat confuzie în rândul opiniei publice, oameni care nu au făcut altceva decât să stea în fața camerelor de filmat și au făcut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice.
În primul rând noi ca stat nu avem condiții de a trata marii pacienți arși și nu am avut niciodată. Nu avem dotări, camere sterile, unități de arși … Nu a existat niciun fel de intenție din partea guvernanților de a transfera pacienții sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societății civile, a cetățenilor români din diaspora.
Faptul că pacienții au fost bine tratați, cât de bine s-a putut, e meritul personalului care a făcut eforturi supraomenești, fără dotări cu multe ore de muncă și care au început să fie epuizați.
Protestăm public împotriva ministrului demisionar – Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan – care din motive necunoscute nouă au încercat să mușamalizeze situația reală si competența noastră ca țară.”
Asta, deși în primăvara anului 2015, la Spitalul Floreasca se inaugura o unitate supramodernă unde victimele incendiilor, marii arși ar fi trebuit să fie tratați. După tragedia de la Colectiv, victimele nu au putut fi tratate în unitatea respectivă, doctorul Ioan Lascăr, consilier al premierului Victor Ponta la acel moment, motivând că sunt niște probleme la instalația de aerisire și mințind cu o nonșalanță demnă de un escroc: „pe măsură ce pacienții vor evolua, îi vom putea muta, eventual, acolo”.
Procurorii DNA au devoalat primul motiv al mușamalizării: fapte de corupție
DNA a anunțat trimiterea în judecată a profesorului Ioan Lascăr, a fostului manager al Spitalului Floreasca, Radu Macovei, a omului de afaceri Aurel Galea, patronul Gemedica, celebra firmă abonată la contracte cu sistemul sanitar, cercetat separat și pentru spălare de bani și a Marinei Gontariu, șefa de achiziții de la Floreasca.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În anul 2013, inculpații Macovei Alexandru Radu, în calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Gontariu Marina-Magdalena, în calitate de șef Birou achiziții publice și de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului și Lascăr Ioan, în calitate de șef Clinică chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă și de membru în comisia de evaluare a ofertelor în cadrul spitalului, în urma unei licitații fictive, au încheiat cu societatea GEMEDICA S.R.L., reprezentată de inculpatul Galea Aurel Cătălin, un acord-cadru. Pe baza acestui acord cadru, s-au achiziționat, cu încălcarea prevederilor legii privind achizițiile publice și la prețuri supraevaluate, un număr de 54 de echipamente medicale necesare dotării „Unității de îngrijire a arșilor grav”.
Această conduită a dus la prejudicierea spitalului cu suma de 8.213.831 lei (inclusiv TVA) din care:
– 4.791.431 lei reprezentând diferența dintre prețul plătit de spital pentru echipamentele medicale și prețul la care au fost achiziționate de S.C. Gemedica S.R.L. de la furnizorii săi,
– 3.422.400 lei reprezentând contravaloarea barocamerei (care nu a funcționat vreodată).
Concomitent, s-a obținut un folos necuvenit în favoarea societății SC Gemedica SRL, echivalent cu valoarea prejudiciului.
Barocamera nici măcar nu este instalată!
Concret, la data de 3 noiembrie 2004, Ministerul Sănătății a emis un ordin privind înființarea unităților de arși în cadrul spitalelor de urgență.
În acest context, în cursul anului 2013, după edificarea spațiului “Unităţii de îngrijire a arşilor grav”, inculpații Gontariu Marina-Magdalena și Lascăr Ioan, în calitate de președinte, respectiv membru al comisiei de evaluare a ofertelor, de comun acord cu administratorul S.C. Gemedica S.R.L., au întocmit documentația necesară achiziționării aparaturii medicale.
În cuprinsul acestei documentații s-a prevăzut printre altele:
– valoarea totală estimată stabilită ca sumă a valorii fiecărui echipament medical în parte, fără să se regăsească în dosarul achiziției justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care să rezulte fundamentarea acestor valori (studiu de piață, oferte furnizori, etc.),
– atribuirea să se facă într-un singur lot, ceea ce a condus la îngrădirea accesului altor firme la procedura de achiziție, având în vedere numărul mare de echipamente medicale (54) ce urmau a fi achiziționate.
De asemenea, la baza întocmirii specificațiilor tehnice nu au existat documente din care să reiasă o consultare a pieței, având în vedere că aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnică.
Documentația respectivă, necesară atribuirii acordului-cadru, a fost aprobată într-un singur lot și de managerul unității medicale, inculpatul Macovei Alexandru Radu, fapt ce a condus la imposibilitatea participării la licitație și a altor operatori economici, fiind astfel împiedicată concurența între aceștia și ofertantul care a câștigat licitația, respectiv Gemedica S.R.L
Astfel, în urma procedurii de atribuire (licitație deschisă) a fost declarată câștigătoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrată de inculpatul Galea Aurel Cătălin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost încheiat un acord cadru pe o perioadă de 24 de luni.
Ulterior, au fost încheiate (fără licitație publică, această procedură nemaifiind necesară), șapte contracte subsecvente pentru furnizarea de echipamente medicale supraevaluate.
Barocamera nu este funcțională și nici instalată. Cu toate acestea, reprezentanți ai autorității contractante, împreună cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de recepție și procese-verbale de punere în funcțiune.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului și măsurii asigurătorii a popririi, asupra unor bunuri aparținând inculpaților: Macovei Alexandru Radu, Gontariu Marina-Magdalena, Lascăr Ioan, Galea Aurel Cătălin și S.C. Gemedica S.R.L. De asemenea, s-a mai dispus instituirea măsurii asigurătorii a popririi, asupra unor sume de bani deținute în conturile bancare de inculpatul Galea Aurel Cătălin.
Ministerul Sănătății s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 8.213.831 lei.
Așteptăm ca DNA să continue să ancheteze tragedia de la Colectiv și să aflăm toate motivele pentru care s-a încercat mușamalizarea!