Acasă Actualitate Angajații Apelor Române din Bacău protestează în stradă față de corupția și...

Angajații Apelor Române din Bacău protestează în stradă față de corupția și sistemul clientelar din instituție

DISTRIBUIȚI

După protestul angajaților de la Focșani de săptămâna trecută, astăzi salariații Apelor Române din Bacău ies în stradă. Oamenii, sub protecția anonimatului, ne-au declarat că sunt nemulțumiți de „corupția, indolența, cinismul conducerii Administrației Naționale APELE ROMANE”. Aceștia îl acuză pe directorul A.B.A. Siret, Vamanu Emil, că a amenințat salariații în mod voalat că ”aveți grijă ce strigați, ca să nu se întoarcă împotriva voastră”. Vamanu este acuzat de angajați că „a stabilit salarii preferențiale pentru cei obedienți, promovând pe funcții oameni de încredere din localitatea sa de baștină, Buhuși, pentru a controla situația internă și a proteja pe județele din Bazinul Hidrografic SIRET, hoții de agregate minerale”. După ce directorul Vamanu le-a transmis protestatarilor ca salariații să-și facă bilete de voie sau să-și ia o zi din concediul de odihnă pe anul 2018 dacă vor să protesteze, aceștia s-au indignat: „Când VAMANU pleacă la pescuit la SUCEAVA cu mașina unității își face bilet de voie? Că decontează integral combustibilul la instituție!”, ne-a declarat unul dintre angajați.
Emil Vamanu este un politician, doctor inginer, care a trecut în anul 2002 de la PNȚcd la PSD.

ABA Siret ne-a transmis prin purtătorul de cuvânt un punct de vedere:
„Referitor la mitingul de protest organizat astazi, 30 ianuarie 2018, de salariatii Administratiei Bazinale de Apa Siret, facem urmatoarele precizari:
– Intre Administratia Nationala Apele Romane si Federatia APEHID exista un conflict de munca privitor la implementarea Legii salarizarii 153/2017. Medierea acestui conflict s-a realizat intre cele doua parti la Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social in data de 22 ianuarie 2018. Concluzia concilierii a fost ca, pana la aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli trebuie suspendate discutiile, intrucat, conform legii dialogului social, nu se poate negocia un act aditional fara buget aprobat.
– La aceasta ora nu este declansat un conflict de munca intre sindicat si Administratia Bazinala de Apa (ABA) Siret. Contractul Colectiv de Munca in vigoare este incheiat intre Administratia Nationala Apele Romane si federatiile sindicale reprezentative, prin urmare ABA Siret nu poate solutiona revendicarile cu privire la modificarea acestuia. Reamintim ca ABA Siret este unitate cu personalitate juridica in subordinea Administratiei Nationale Apele Romane. ABA Siret nu are un buget de venituri si cheltuieli propriu. Desi este unitate cu personalitate juridica, ABA Siret nu are independenta decizionala si financiara. Administratia Nationala Apele Romane, avand calitatea de ordonator principal de credite, este entitatea care stabileste bugetul de venituri si cheltuieli, precum si politica de personal pentru salariatii ABA Siret.
– ABA Siret a emis actele aditionale privind reincadrarea salariatilor pe noile functii, grade/trepte profesionale si gradatii corespunzatoare vechimii in specialitate si in munca pentru fiecare salariat incepand cu 1 ianuarie 2018. Tot incepand cu 1.01.2018, salariile de baza ale personalului ABA au fost majorate cu 25% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2017, astfel cum prevede art. 38 din Legea 153/2017.
– In ceea ce priveste sporurile pentru conditii de munca, in anul 2017 nu au fost acordate astfel de drepturi de natura salariala, deoarece nu exista un regulament pentru stabilirea locurilor de munca si a categoriilor de personal beneficiare. Abia pe 29 decembrie 2017 a fost publicata in Monitorul Oficial Hotararea de Guvern 917 prin care a fost aprobat acest regulament-cadru, urmand ca, in urma expertizarii locurilor de munca, astfel cum prevede actul normativ, sa se stabileasca categoriile de personal si cuantumul sporurilor pentru conditii de munca.
Pana la aceasta data, bugetul de venituri si cheltuieli al Administratiei Nationale Apele Romane nu este aprobat. Prin urmare, in conformitate cu Legea dialogului social, nu se poate negocia un act aditional la Contractul Colectiv de Munca decat dupa aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli.”

Foto: Radio Iași

 

 

 

3 COMENTARII

 1. CE a facut „faronul” referitor la bugetul pe anul 2018 ca din luna Septembrie s-a batut apa in piua la Bucuresti ! ” faraonul’ face parte din Comitetul Director si putea sa discute aceste probleme dar scaunul este mai confortabil pentru cel care a protejat ani de zile Mafia balastierelor!!Mergeti sa vedeti ce dezastru este pe raul SIRET judetele Suceava, Vrancea, Neamt, Bacau!!!Pe raul Moldova si Bistrrita, Suceava de ani multi Vamanu nu se mai implica cu nimic in a proteja cursurile de apa ci a le distruge!!!Acum este si mai stresat pentru ca actualul director SANDU de la ANAR a reinfiintat Corpul de Control al ANAR si au inceput controale inopinate si au fost surprinse ilegalitati chiar in Bazinul Hidrografic SIRET unde ” Il professore”pretejeaza Mafia balastierelor!!NU uitati ca la Tribunalul Piatra Neamt in salariata a castigat procesul cu ANAR sui ABA SIRET!! deci se POATE !!!

 2. In emisiunea TV de pe REALITATEA TV din data de 30.01.2018 care a prezentat intalnirea dintre liderii de sindicat de la ABASiret, SGA Vrancea, dna Prefect a Judetului BACAU si directorul de la ABASiret in urma POROTESTULUI din BACAU, la care au participat salariati din sistemul APELE ROMANE din Suceava, Iasi, Vaslui, Bacau, Piatra Neamt, Vrancea, Galati, s-a constatat cu stupoare modul infatuat al acestui trist personaj care considera presa Bacaoana ca nefiind in stare sa perceapa niste date care nici macar nu sunt secrete referitoare la Bugetul ANAR sau ABASiret.! ”nu vreau sa le fac publice pentru ca este presa in sala !! RUSINE VAMANU RUSINE asa ai considerat ani de zile, aceasta institutie a staului ROMAN ca fiind proprietatea ta si a gastii de directori incompetenti si CORUPTI din sistem!
  Cand a fost PSD la putere l-ai lins pe PINTILIE VASILE cel cu 9 Dosare Penale, omul lui OPRISAN, cand a plecat PINTILIE VASILE l-ai lins pe SANDU mecanicu, omul lui TARICEANU! Ca apoi intr-o sedinta l-ai facut pe SANDU aduti aminte “ MAFIOT” si asa mai departe!! Ulterior l-ai promovat cu alti directori penali din sistem pe infractorul de la TG. Mures, BARBIERU dovedit ca a furat material, benzina, forta de munca de la SGA Mures pentru a construi un obiectiv particular al fiului sau! A plecat si momaia asta care la randul lui va proteja HOTIILE!
  Ai adus toata “ulita” din BUHUSI si ai completat reteaua de lingai . Cand ec. DAVID MIHAI pe care l-ai promovat la Resurse Umane, te-a pus la punct pentru abuzurile grosolane ale tale l-ai injurat de mama, nesintit ce esti! Omul si-a dat seama ce dublicitar esti si a plecat la pensie pentru ca nu vrea sa faca puscarie pentru prostiile tale!
  Dar nu uita mai sunt locuri libere pe strada ACVILEI din Bacau sau la IASI sus in Copou! S-au la VASLUI unde a fost parcat prietenul tau RELUTU FENECHIU. Se vor reface canalele de irigatii, desecari, statiile de pompare pentru irigatii si va fi nevoie de “ profesionisti”!! Poate te rezolva definitiv doctorii de la DNA!!! Asa sa ne ajute Dumnezeu!!!

 3. Speriat de miscarile de protest de amploare din interiorul Administratiei Nationale APELE ROMANE precum si de la Sistemul de Gospodarire a Apelor VRANCEA, Administreatia Bazinala de Apa SIRET, VASLUI, GALATI, BOTOSANI, IASI, unul din directorii corupti ai sistemului putred format din directorii VAMANU EMIL zis “ IL DOTTORE” care a patronat mafia balastierelor din Bazinul Hidrografic SIRET, care a distrus prin exploatarile de agregate malurile cursurilor de apa, zonele de protectie, padurile de lunca, a deviat iresponsabil cursurile de apa spre zonele locuite, cauta sa se apere inconjurandu-se de cei apropiati pe care i-a adus in sistem pentru asi spala imaginea de om care se zbate pentru problemele unitatii din Bazinul Hidrogarfic SIRET, PREA TARZIU VAMANU !!! te-au simtit toti salariatii de ani de zile ce LICHEA , profitor si alunecos esti, cu peste 120 milioane ridicate nu mai ai rabdare sa te apleci la problemele Administratiei Bazinale de Apa , ci de a acoperi golanelie facute din lucrari de proasta calitate decontari ilegale si furturi masive de agregate minerale. Numai la tine si la cei apropiati s-a oprit grila de salarizare la restul salariatilor NU! Pentru ca nu erau din BUHUSI!!!
  Ai taiat pana si 5 zile din CONCEDIUL de ODIHNA al salariatilor , tu si cea de la BUZAU PETCU ADRIANA, veti plati din plin pentru acest abuz imens facut salariatilor!!!Vor urma procese de ordinul sutelor !!
  Dna Prim Ministru Vasilica DANCILA, daca afirmati ca luptati pentru aplicarea legii, declansati o ancheta masiva la Administratia Bazinala de Apa SIRET pentru a se constata in ce dosare este sau a fost implicat actualul director VAMANU EMIL, ce sesizari de abuz si ilegalitati au fost musamalizate la nivelul conducerii ABA SIRET! Si dispuneti o cercetare referitoare la numitul VASILE PINTILIE din Apele Romane referitoare la activitatea sa ; cum poate sa coordoneze un individ implicat in nenumarate dosare penale si plagiat de documentatii tehnice de gospodarire a apelor o activitate de control!!????

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.