Acasă Actualitate Angajații de la Apele Române au blocat un drum european. Se anunță...

Angajații de la Apele Române au blocat un drum european. Se anunță proteste în toată țara

DISTRIBUIȚI

Salariații de la SGA Vrancea au mărșăluit astăzi blocând o intersecție pe E 87 în Focșani ca semn de protest față de nerespectarea de către A.N.”Apele Române” a legii nr. 153/2017. Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea susțin că în urma modificărilor recente au rămas fără bonuri de masă iar grila de salarizare prin care li se majorau veniturile nu s-a pus în aplicare. Angajați din întreaga țară amenință că le vor urma exemplul.

Protestul vine după ce ieri 22.01.2018 la Ministerul Consultărilor Publice și a Dialogului Social s-a desfășurat ședința de conciliere a conflictului de muncă declanșat de Federația ”Apehid”, la care au participat membri desemnați conform legii de minister, reprezentantul A.N. ”Apele Române și membrii comisiei federației ”Apehid” asistați de secretarul general și consilierul juridic al Confederației Sindicale Naționale Meridian.
În urma ședinței s-au consemnat următoarele:
„Obiectul conflictului:
– 1. A.N. ”Apele Române” nu respectă obligația ce-i revine potrivit alin.4 al art.6 din Contractul Colectiv de Muncă 2016-2018 cu privire la includerea drepturilor salariale prevăzute de Legea nr.153/2017 în Condițiile în care Federația Apehid, semnatară a acestui document, a solicitat acest lucru.
– 2. A.N. ”Apele Române” nu respectă obligația ce-i revine potrivit art.36 din Legea nr.153/2017 cu privire la reîncadrarea personalului pe trepte/grade și gradații începând cu 01.07.2017 și art.39 privitor la aplicarea tranzitorie a acesteia.
Federația „Apehid”: Contractul Colectiv de Muncă 2016-2018 încheiat la nivelul A.N.”Apele Române” a devenit neaplicabil în ce privește capitolul salarizare prin faptul că anexa nr.6 reprezentând grila de salarizare este afectată de noile reglementări în materie.
Având în vedere precizările alin. 3 al art.138 din Legea nr.62/2011 cu privire la limitele precise stabilite prin lege în cazul drepturilor salariale pentru personalul plătit din fonduri publice, este necesar de stabilit o nouă grilă.
Noua grilă trebuie să respecte art.39. din l. 153/2017 privind salariile maxime în plată A.N. ”Apele Române”: A.N. ”Apele Române” a luat în considerare grila propusă de federația ”Apehid” în care un muncitor încadrat pe gradație și treaptă maximă să aibă salariul de 2789 lei. Salariul s-a calculat prin aplicarea coeficientului maxim de salarizare (în cazul categoriei muncitori cu studii generale acesta fiind de 1,93)la valoarea de referință. Acest mod de determinare a salriilor se aplică și celorlalte categorii de personal. A fost întocmit B.V.C.-ul și va fi înaintat Ministerului Finabțelor publice spre aprobare după care va invita federația pentru încheierea actului adițional la CCM..
Ministerul Consultărilor Publice și a Dialogului Social: Nu se poate negocia un Act Adițional la CCM pana la aprobarea BVC iar până la aprobarea BVC trebuie suspendate discuțiile întrucât exista o condiționalitate legala conform art. 138 al(2) din Legea 62/2011.
Confederației Sindicale Naționale Meridian: Constată ca voința exista de ambele părți dar că legea bugetului împiedică în cazul de față aplicarea legii 1532017 respectiv a art.39.alin. 1și 4 cu privire la stabilirea salariilor în perioada de tranziție la nivelul maxim aflat în plată.
Încheiere: În vederea detensionării situației și evitării declanșării conflictului colectiv de muncă, pentru asigurarea păcii sociale, se impune aprobarea de urgență a BVC cu respectarea prevederilor legale OUG 91/2017.”

Când conducerea Apelor Române va prezenta un punct de vedere, îl vom include .

3 COMENTARII

  1. „Il professore” ing. VAMANU EMIL directorul vremelnic al Administratiei Bazinale de Apa SIRET BACAU, a fost foarte socat de curajul salariatilor de a protesta si l-a amenintat telefonic pe directorul PSD SGA VRANCEA, ing. CANTY POPESCU ca sa afle numele salariatilor si sa nu le permita sa intre din nou in greva!!! De ce tupeu de nesimtit cu peste 100 mil salar!! Dna viitor prim ministru ia evaluati acest nesimtit!!

  2. Cind si-au tras 20 milioane fiecare director din sistemul APELE ROMANE in plus asa ca sa fie in plata cu alti smecheri de directori din tara din acelasi sistem, aveau BVC-ul aprobat!!??? ca era spre finele anului 2017!!??? Sa va crape obrazul de rusine nesatuilor!!!HUOOO!!

  3. Foarte suparat si trist ” Il professore” l-a convocat pe omul de taina ” liderul de sindicat” GAVRILA GERGE, pensionarul, impreuna cu ” mana moarta” actualul lider de la ABASiret seful compartimentului IT pentru a incerca sa influienteze salariatii sa nu faca greva nici macar spontana ca la SGA VRANCEA – cinste salariatilor . Convorbiriloe literare au durat circa 1,30 ore dart nu a iesit nimic.
    Pe data de 26.01.2018 Vamanu de la sediul ABASIRET BACAU, a incercat o ultima strategie de a deturna atentia salariatilor de la greva si a promis ca va mari salariile de parca dadea de la el de acasa ceva !!!Un MINCINOS PERVERS si LAS pana in ultima clipa !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.