Acasă Actualitate Aproape 400 de angajați ai Roșia Montană Gold Corporation, aflați în șomaj...

Aproape 400 de angajați ai Roșia Montană Gold Corporation, aflați în șomaj tehnic, vor fi disponibilizați

DISTRIBUIȚI

Aproape 400 din cei 500 de angajați ai companiei Roșia Montană Gold Corporation, care din 1 martie se află în șomaj tehnic, vor fi disponibilizați din aprilie și până la mijlocul lunii mai, susține liderul sindical Cristian Albu, care spune că în prezent sunt negocieri pentru plăți compensatorii.
Președintele Sindicatului Roșia Montană, Cristian Albu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX că aproximativ 400 din cei 500 de angajați ai companiei miniere Roșia Montană Gold Corporation, care din 1 martie se află în șomaj tehnic, vor fi disponibilizați, începând de luna viitoare și până la mijlocul lunii mai.
Albu a spus că sindicatul, care reprezintă angajații companiei miniere Roșia Montană Gold Corporation, se află, în prezent, în consultări cu patronatul pentru găsirea unei soluții de acordare a unor plăți compensatorii, astfel încât impactul social să fie cât mai mic.
"În urma primirii intenției de disponibilizare colectivă, sindicatul se află în consultări cu patronatul și considerăm că va trebui să găsim o soluție de comun acord pentru ca impactul social să fie diminuat asupra salariaților care sunt supuși procesului de disponibilizare. Asta ar însemna ca patronatul să plătească un anumit cuantum în bani, adică niște plăți compensatorii. Noi ne-am gândit la un anumit număr de plăți compensatorii și acum așteptăm să vină patronatul cu o ofertă și cu siguranță vom cădea de comun acord la un anumit număr de plăți compensatorii, astfel încât impactul social să fie diminuat", a spus Albu.

Întrebat dacă disponibilizările de la RMGC vor avea impact social în zonă, Cristian Albu a răspuns că în urma acestei măsuri "viața de zi cu zi va fi mai grea în zonă".
"Cu siguranță că toate cele 500 de locuri create de compania minieră în zonă au creat un confort, iar odată cu diminuarea acestor locuri de muncă confortul acesta va dispărea și oamenii vor resimți direct. Lipsa unui salariu duce până la urmă la un trai mai prost, iar viața de zi cu zi va fi mai grea în zonă", a spus Albu.
El a adăugat că, în prezent, 400 din cei 500 de angajați ai companiei miniere sunt în șomaj tehnic, primind 75 la sută din salariul de bază, iar șomajul tehnic durează până în 31 martie.
"Cei aproximativ 400 de angajați sunt în șomaj tehnic, contractele de muncă sunt suspendate și ei primesc 75 la sută din salariul de încadrare. Acest șomaj tehnic este doar de o lună, de la 1 martie până la 31 martie. O parte dintre salariați au fost cu contract de muncă pe perioadă determinată și contractele lor expiră la 31 martie, o altă parte dintre salariați au fost pe perioadă nedeterminată și pentru ei perioada de preaviz cu celelalte perioade impuse de lege vor duce undeva la mijlocul lui mai la pierderea efectivă a locului de muncă", a afirmat Cristian Albu.
Întrebat ce angajați vor mai rămâne la compania minieră, liderul sindical a răspuns că vor fi păstrați angajați care lucrează în explorare și în administrarea societății.
"Pot să spun că angajații care rămân sunt cei care lucrează în explorare pentru că avem o licență minieră care trebuie păstrată, sunt o parte dintre cei care asigură administrarea societății, contabilitate și pază, iar cei care sunt afectați de disponibilizări sunt cei care lucrau în construcții, la reabilitarea patrimoniului, la Cătălina-Monulești", a afirmat Cristian Albu.
Întrebat dacă sindicatul ar putea recurge și la acțiuni de protest, Cristian Albu a spus că nu exclude astfel de acțiuni, deși a mai organizat și anul trecut și nu au avut rezultat.
"Noi anul trecut am avut manifestări de protest aproape zilnice și nu cred că am rezolvat nimic cu asta. Bineînțeles, ca și sindicat ne gândim la acțiuni de protest în continuare, dar deocamdată suntem în procesul de consultare cu patronatul și sperăm că până la sfârșitul lunii să vină și ceva pozitiv din partea factorilor de decizie", a conchis Albu.
Aproape 400 din cei aproximativ 500 de angajați ai companiei miniere Roșia Montană Gold Corporation au intrat în șomaj tehnic, din 1 martie, societatea luând măsura de a-și reduce activitatea din cauza întârzierilor în procedura de evaluare și autorizare a proiectului minier.
Purtătorul de cuvânt al companiei Roșia Montană Gold Corporation, Cătălin Hosu, declara, la începutul lunii martie, că 392 din cei aproximativ 500 de angajați ai companiei, reprezentând circa 80 la sută, au fost trimiși în șomaj tehnic începând din 1 martie.
"RMGC confirmă reducerea activității companiei, prin intrarea în șomaj tehnic a 392 de angajați, ca urmare a întârzierilor repetate în procedura de evaluare și autorizare a proiectului minier de la Roșia Montană. Ne dorim ca această situație să fie temporară și ca evaluarea proiectului minier să se încheie cât mai repede, pentru a putea construi cea mai modernă mină din România, care să respecte cele mai înalte standarde europene și care să genereze mii de locuri de muncă și bunăstare, atât în zona Roșiei Montană, cât și pe plan național", spunea Hosu.
Compania Roșia Montană Gold Corporation este o societate minieră româno-canadiană care derulează proiectul minier de la Roșia Montană, aflându-se în prezent în stadiul de evaluare și autorizare a acestuia. Proiectul ar însemna exploatarea cu cianuri a zăcământului auro-argintifer din zonă, astfel încât a stârnit numeroase controverse și proteste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.