Acasă Actualitate Asociația consilierului prezidențial Iulian Chifu – sponsorizată din banii penalului Gruia Stoica

Asociația consilierului prezidențial Iulian Chifu – sponsorizată din banii penalului Gruia Stoica

DISTRIBUIȚI

Ieri am sunat la Cotroceni și am întrebat pe acolo dacă știe cineva că au un coleg de instituție ce primește bani de la Gruia Stoica, penalul.
Nu se știa de asta nimic, mi s-a cerut să trimit un fax, un mail ceva cu probe și după aia să aștept răspunsul în termenul cerut de lege. Probele sunt în ziar, nu cred că mai e nevoie de fax, președinția are abonament la Curentul. O imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte. Proba finanțării lui Iulian Chifu de către Gruia Stoica se găsește la vedere chiar în buletinul său informativ, editat de ONG-ul său personal, menționat atât în declarația de avere cât și în cea de interese, ONG ce pretinde că face super mega analize de politică internațională, națională, regională, comunală, sătească etc. Mare de tot se lăfăie precizarea chiar din primele pagini ale publicației Centrului Centrul de Prevenire a Conflictelor & Early Warning din data de 27 ianuarie  – 2 februarie: ”Buletin susținut de Grampet – Grup Feroviar Roman”.
Gruia Stoica și a sa companie s-au aflat încă de anul trecut în atenția concentrată a Președinției.
Instituția prezidențială al cărei șef este Traian Băsescu dar ai cărui consilieri, deși sunt atât de puțini nu se știu unii cu alții, s-a exprimat extrem de clar și răspicat, încă din data de 5 august 2013, cu privire la Gruia Stoica, astăzi arestat pentru 29 de zile într-un dosar ce vizează CFR Marfă.
În Declarația de presă a președintelui României, din data de 5 august 2013, interesant de citit în întregime, cu tot cu pauze și puncte de supensie, Traian Băsescu nu spune direct pe șleau că Gruia Stoica e un dubios, deși face referire la un moment dat și la informările serviciilor, extrem de precise, dar afirmă că celebra tristă licitație a CFR Marfă e cu cântec. „Singurul care a fost precaut a fost CSAT(…)am fost relativ reținuți cu privire la corectitudinea desfășurării, derulării procesului de licitație, dar și la eventuala capacitate a câștigătorului, GFR, de a veni cu suma de 202 milioane plus bani de investiții”.
Traian Băsescu era fără îndoială foarte bine informat în privința bonității lui Gruia Stoica, șef de clan cu legături deosebit de interesante pe direcția Est, de unde vine frigul, când vine, al cărui consilier era un extrem de corupt fost șef din cadrul SRI, un apropiat al lui Virgil Măgureanu, și mai apoi adjunct al cârpei de șters pantofi a lui Sorin Ovidiu Vîntu, acel Timofte de tristă amintire. Chiar Traian Băsescu l-a trecut în rezervă  pe Gioni Popescu când a început să bage măturoiul în servicii, în 2005.
Băsescu s-a plâns cu aceeași ocazie că are prea puțini consilieri pentru a acoperi toate temele grave ale momentului. A răspuns cu obidă unui reporter care l-a întrebat cum de s-a ajuns acum la situația dramatică a CFR Marfă, când pe timpul când era el ministru al Transporturilor compania era pe plus următoarele: „Dacă încercați să mă convingeți că președintele ar trebui să stea cu ochii și pe Hidroelectrica, și pe calea ferată, nu o să reușiți. Eu ce știu pot să mă manifest public, dar nu președintele face gestionarea companiilor naționale. Cu nouă consilieri nu poți.”
Evident că nu poți face față doar cu nouă consilieri dintre care unul plătit chiar de Gruia Stoica și ceilalți Dumnezeu știe ce or face de vreme ce nu au aflat că au un coleg cu asemenea aleasă finanțare, deși sunt absolut sigur că un număr semnificativ de cadre de informații știau (cam) totul (și) despre Iulian Chifu și despre interesanta sa biografie.
Publicația Centrului său este trimisă pe la ambasade străine și nu mă îndoiesc că ambasadorii anumitor state s-au crucit văzând cât de generos poate fi penalul Gruia Stoica și de interesat de problematica „analizei privind decizia strategică în politica externă” – pe care o tratează Buletinul lui Chifu, plătit de fostul vânzător de fier vechi din Toflea, o comună dintr-un județ de graniță, Galați, județ mai special deoarece are o frontieră foarte permeabilă cu state aflate sub ghiara Rusiei (încă).De altfel, țin să precizez că am primit buletinul sponsorizat de Gruia Stoica chiar de la un ambasador care, alături de document, a alăturat câteva semne de întrebare și exclamare, fără niciun alt comentariu.
 Nu mă îndoiesc că informările de pe masa președintelui acoperă perfect tematica, inclusiv faptul că relativ recent un gigant al eco­nomiei rusești urma să-l ajute pe Gruia să fie și mai Gruia, oferindu-i un contract enorm de producție, în jur de 15 000 de vagoane de marfă. I se rupe Rusiei de vagoanele românești, miza era înșurubarea mai adâncă a lui Gruia din Toflea, ajuns atât de șmecher cu atâția ofițeri în jurul său, lacomi și nehaliți și vânzători de țară.
Acum Gruia repauzează la pușcărie, acuzat de chestii grave.
Într-o intervenție televizată, în completare ieșiri sale publice din data de 5 august 2013, președintele mai spunea, la B1 Tv, că pentru CFR Gruia Stoica nu avea bani. ”Dacă licitația CFR Marfă era trucată, compromiterea era totală. (…) E foarte greu să spui că corupția a fost aici, dar când te uiți la modificarea condițiilor, nu poți să nu te gândești că există o oarecare relație între premier și cumpărător”, a spus președintele, în plin scandal al privatizării. Relație între premier și cumpărător, dar oare ce fel de relație este însă între cumpărător și consilier prezidențial, ne întrebăm?

Legăturile interesante ale consilierului Iulian Chifu cu PSD

De altfel se știe  că între cei din gașca premierului și consilierul prezidențial Iulian Chifu există strânse legături, de ani mulți de tot. Încă de când Chifu lucra pe lângă Tompea, șef de campanie PSD, care a scos pe piață o publicație de campanie electorală finanțată de Dan Voiculescu în care Traian Băsescu era prezentat drept homosexual și câte și mai câte. Chifu este foarte apropiat și de un alt  membru al guvernului de briliante de la centura de castitate a lui Ponta, respectiv  Titus Corlățeanu. Erau cât p-aci să ajungă și mai    decât erau deja, după ce un raport al Curții de Conturi, precedat de un Raport guvernamental aflat la Cancelaria primului ministru, confirma fraude legate de activitatea Centrului condus de Chifu, finanțat astăzi de penalul Gruia Stoica. Raportul citat se mai referea și la plagiatele penibile ale Buletinului scos de Chifu. Se pare că nimeni nu i-a spus lui Băsescu că are atât de aproape de dânsul un plagiatore, că poate s-ar fi gândit la musca de pe căciulă când a scos pe țeavă celebra sa zicere despre dottore plagiatore însoțită de inconfundabilul său râs.
Raportul Curții de Conturi pe anul 2005 privind activitatea DRRP a evidențiat faptul că „Cen­trul pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning“, împreună cu „Fundația Academică Petre Andrei“ și „Asociația Centrul pentru Democrație“ din Iași, au prejudiciat statul român iar Raportul expertului mai releva faptul că „analizele” lui Chifu erau copiate, fără niciun fel de contribuție personală, direct din materialele Agenției de Presă „FLUX“ din Chișinău. Aceste analize au fost traduse în limba engleză, cu cheltuielile de rigoare pentru care s-au decontat sumele stipulate în contractul de finanțare, conform documentelor justificative prezentate DRRP de către CPC-EW.
Memorandumul de la Cancelaria Guvernului României mai scotea la și alte fapte grave de corupție, confirmate de ancheta Curtii de conturi a României, încheiată la sfârșitul anului 2006. Cele trei organizații care au prejudiciat statul român se numeau Centrul pentru Democrație Iasi, Fundația Academica Petre Andrei Iași si Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, însă toate de fapt reprezentau același grup, format din intimi ai PSD, membrii lor având și strânse legături pe o axă cât se poate de rusească. Iulian Chifu, director al Centrului de Prevenire a Conflictelor si Early Warning, era fondator și al Centrului pentru Democrație Iași. iar Doru Tompea, membru fondator al Centrului pentru Democrație Iasi, era și membru al Biroului Județean al Partidului Social Democrat si director de campanie al Uniunii PSD+PUR. Tompea era, în acelasi timp, președinte al Fundației Academice Petre Andrei, acționar al acesteia și totodată decan al Facultății de Psihologie din cadrul Universități Petre Andrei, universitate particulară care aparținea Fundației Petre Andrei.
Atât în boardul Centrului de Prevenire a Conflictelor, cât și între fondatorii Centrului pentru Democrație Iași se afla Gabriel Micu, funcționar al DRP, consilier și reprezentant special al fostului secretar de stat Titus Corlătean, actual ministru de externe.
Bugetul Departamentului Românilor de Pretutindeni, condus de Titus Corlățean, a fost secretizat de Adrian Năstase, ceea ce a permis fraudele și suportul mascat al guvernării PSD în favoarea politicienilor creați și sprijiniți de Moscova. PSD a contribuit masiv la susținerea candidaților Mos­covei, acordând, pe lângă bani, și sprijin politic nemijlocit, chiar șeful de campanie al Blocului Moldova Democrată fiind un pesedist din Iasi, Cezar Caluschi, partener de afaceri cu Bogdan Solcanu, fiul senatorului PSD Solcanu, pe atunci șeful autoritar al Iasiului. Agregatul PSD-ului local ii cuprindea pe Tompea, Nechita, Solcanu, la randul lor direct legati de Radu Timofte, fostul director SRI, al cărui adjunct a ajuns consilierul lui Gruia, finanțatorul lui Iulian Chifu. Liderul Blocului Moldova Democrata – Serafim Urechean – a susținut public candidatul Rusiei în Ucraina, pe Yanukovici și echipa rusească, iar șeful campaniei lui Yanukovic, același Gleb Pavlovsky, a fost și coordonatorul echipei rusești de campanie a moldovenilor lui Urechean.
Iulian Chifu s-a mai remarcat în peisajul public din România și prin alte isprăvi „inteligente” pe axa estică respectiv prin participarea la ceea ce mass media a considerat a fi „proiectul otrăvit“, respectiv un plan de reglementare al conflictului transnistrean realizat de către o serie de experți ucrainieni secondați de niște moldoveni dubioși plus niște români și mai dubioși (Oleksandr Sushko – Centrul de Studii Euro-Atlantice din Kiev, Natalia Belitser – Centrul Pylyp Orlyk pentru Democrație din Ucraina, Oazu Nantoi – Institutul de Politici Publice din Chișinău, Igor Munteanu – IDIS Viitorul din Republica Moldova, Cornel Codită – CPC-EW). Plan ce a fost prezentat în fața Comisiilor de Politică Externă ale Senatului și Camerei Deputaților la 1 martie 2006.
Activitatea atât de agitată a lui Iulian Chifu pe spațiul răsăritean are un punct de plecare mai vechi, respectiv punctul Marian Enache, și el tot un consilier la bază, al președintelui atât de drag lui Traian Băsescu – ați ghicit este vorba de Ion Ilici Iliescu. Marian Enache a deținut două mandate de deputat (1990 -1992 și 1996 – 2000) a fost consilierul prezidențial al criminalului cu mâinile roșii de sânge până la coate și ambasador al României în Republica Moldova. Marian Enache avea în vedere nu doar consilierea ci și averea așa că a înființat cu Iulian Chifu pe vremuri o societate comercială în Iași (Prorom Consulting &Mangament Politic SRL). Enache este și fondator al partidului coloneilor, cum i se zicea în presă, formațiunii lichelei în costum Armani (pentru a-l cita chiar pe Traian Băsescu) –  Teodor Meleșcanu. Al cărui consilier era același omniprezent și omnipotent Iulian Chifu, expertul în de toate, un tip extrem de elastic și bine racordat după cum se vede la banii unui penal cum este Gruia Stoica.

George Roncea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.