Acasă Actualitate Aveti bijuterii ? Adio, ajutor pentru caldura!

Aveti bijuterii ? Adio, ajutor pentru caldura!

DISTRIBUIȚI

Practica subventionarii energiei termice pentru familiile cu venituri mici e deja o traditie in Romania. Legislatia si metodologia de punere in aplicare a sistemului de ajutor social sint vagi in prevederi si greu de controlat in practica. In incercarea de a reduce cit mai mult numarul celor care pot beneficia de ajutoarele pentru caldura, guvernantii au decis sa stearga de pe lista familiile care au autoturisme, terenuri, imobile si obiecte de patrimoniu. Acestora nu le ramine decit sa apeleze in aceasta iarna la casele de amanet; cu putin ghinion, iarna viitoare se vor califica si ei pentru acordarea subventiilor.

Selectie la singe

Pe an ce trece, numarul familiilor ce intimpina greutati in plata facturilor pentru agentul termic creste, iar reglementarile guvernamentale incearca reducerea la minimum a celor ce pot beneficia de subventii pe durata iernii. Fiecare noua lege sau hotarire a incercat sa impuna, de-a lungul timpului, tot felul de -ingradiri- la nivelul veniturilor si al averilor celor interesati de subventii.

Din cauza unei metodologii precare, aceste prevederi au fost asiduu driblate in anii din urma, fapt recunoscut de primarii. Mecanismul a fost unul deficitar la nivelul controlului veridicitatii declaratiei semnate de solicitantul cererii de subventie. Este motivul pentru care, din acest an, familiile vor trebuie sa prezinte, aditional, inclusiv dovezi justificative.

Exceptii si aberatii

Conform Legii 67/1995, la care fac trimitere modificarile de ultima ora (OU 162/1999, HG 723/2001, HG 932/2001) ale reglementarilor privind admiterea cererilor de ajutoare sociale, de la subventii sint exceptate, chiar daca salariile sau pensiile sint foarte mici, acele familii care au in proprietate terenuri, cladiri, spatii locative sau alte bunuri, mobile sau imobile, arenda, chiriile, etc, precum si veniturile care se pot obtine din valorificarea bunurilor respective, sub conditia pastrarii locuintei si a bunurilor necesare nevoilor familiale. Aici insa, legea lasa loc de interpretari si dubii. In capitolul bunurilor care nu sint strict necesare unei familii intra, la gramada, mijloace de transport, scutere, motociclete, salupe, dar si autoturisme (autoturismele fiind unanim considerate in Occident drept bunuri strict necesare – n.r.), combine, semanatori, prese de ulei, mori, (fara sa se tina cont de faptul ca multe dintre aceste bunuri aduc venituri sezonier si isi justifica existenta in cadrul unei gospodarii) dar si obiecte de arta, obiecte ornamentale si bijuterii din metale pretioase, fara precizarea si explicarea conditiilor cantitative sau de expertizare a respectivelor obiecte.

Toate aceste scapari legislative minore nu fac decit sa ingreuneze, deopotriva, munca functionarilor administratiei locale si completarea de catre cetateni a declaratiei pe propria raspundere. Mentionam ca, potrivit legii, declararea unui numar mai mare de membri de familie, a unor venituri mai mici decit cele reale, ca si omiterea unor bunuri din declaratia de venit, cu scopul de a obtine foloase materiale necuvenite, constituie infractiune si se pedepseste potrivit Codului Penal.

Ce spun primarii?

Primarul sectorului 5, Dan Marin Vanghelie, admite ca in Legea 67/1995 s-au strecurat multe greseli, dar precizeaza ca acestea vor fi indreptate prin Legea 416/ din 2001, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2002. Pina atunci insa acodarea ajutoarelor pentru caldura se face potrivit prevederilor Legii 67/1995 si a reglemetarilor de ultima ora care vin in completarea acesteia.

-In Legea 67/1995 se specifica ca pentru acordarea ajutorului banesc sunt luate in calcul toate veniturile familiei. Aici intra si masinile, terenurile si alte bunuri de valoare. In afara de declaratia in sine, pentru a nu fi pacaliti in a acorda sprijin unora care nu au acest drept, solicitam adeverinte de la serviciile de taxe si impozite, ba mai mult efectuam si anchete la domiciliile solicitantilor-, spune Vanghelie, care a tinut sa precizeze ca nu toti cei care au venituri mici primesc bonificatiile pentru energie termica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.