Acasă Actualitate Bucurestiul protesteaza in corpore impotriva raportului baronesei

Bucurestiul protesteaza in corpore impotriva raportului baronesei

DISTRIBUIȚI

Raportul redactat de baroneasa Emma Nicholson – in care ameninta Romania cu inchiderea usii UE daca Bucurestiul nu rezolva problema copiilor institutionalizati – a generat o reactie unanima de protest din partea politicienilor romani. Insusi presedintele Iliescu a avut o pozitie foarte transanta, sugerandu-i baronesei sa vina in Romania sa infieze doi copii pe care sa-i creasca cu 100 de dolari pe luna si apoi sa -filosofeze- despre astfel de subiecte. La randul sau, premierul Nastase a anuntat ca va trimite parlamentarilor europeni o scrisoare in care va demonta, punct cu punct, acuzatiile Emmei Nicholson.


Cabinetul Nastase se apara cu Gunther Verheugen impotriva baronesei Nicholson

Raportul intocmit de baroneasa Emma Nicholson privind situatia copiilor institutionalizati din Romania a declansat o mobilizare masiva a Cabinetului Nastase, secondat de privirile atente ale sefului statului. Dupa cateva ore de discutii intense pe marginea acestui subiect inclus in contextul integrarii Romaniei in UE, premierul Adrian Nastase a facut precizarile de rigoare ceva mai putin emotionale decat in ziua precedenta.

-Din punctul nostru de vedere, raportul contine multe erori, interpretari gresite si incorecte fata de eficienta guvernului si imaginea pe care ne-a lasat baroneasa sa o intelegem- a spus premierul, care a promis ca va trimite parlamentarilor europeni un document care demonteaza punct cu punct afirmatiile din raport. Nastase a mai spus ca a avut o discutie cu Gunther Verheugen, care l-a asigurat ca Parlamentul European nu poate suspenda negocierile de aderare cu Romania intrucat aceasta mentiune reprezinta un atribut exclusiv al Comisiei Europene. Mai mult, semnalele primite in ultima vreme de catre delegatia Comisiei Europene de la Bucuresti au avut un caracter pozitiv, reusind sa infirme pozitia baronesei.

Pentru a intari credibilitatea pe care Cabinetul o are la CE, Adrian Nastase a anuntat ca Giovanni Ravasio, director financiar al Comisiei, a devenit recent consilierul sau personal platit din fonduri PHARE.

Nastase va trimite curand cate o scrisoare de lamurire atat baronesei, cat si comisarului european, Gunther Verheugen.


Ion Iliescu ii sugereaza baronesei sa vina in Romania, sa ia doi copii in custodie si sa-i creasca cu 100 de dolari pe luna

La scurt timp dupa ce a parasit sedinta de Guvern, presedintele Ion Iliescu a facut intr-o conferinta de presa o serie de declaratii -tari- in legatura cu incendiul provocat la Bucuresti de baroneasa Emma Nicholson. Seful statului a opinat ca raportul cu pricina a fost gestat intr-o perioada de exaltare (in exprimarea presedintelui – -moment de efuziune-), cand autoarea nu a putut judeca lucid situatia copiilor institutionalizati din Romania: -Doamna Nicholson este o persoana mai deosebita. Am cunoscut-o in diferite prilejuri si e un spirit din acesta neprevizibil. Nu de mult, cei care ati fost cu noi la Londra, ati asistat la momente de efuziune ale doamnei Nicholson, care era foarte incantata privind vizita la Bucuresti, ideile noastre cu strategia nationala privind copilul, o lege privind prioritatea nationala… Si-acum am vazut si eu cu surprindere raportul dansei…-. Presedintele i-a reamintit demnitarului european ca -romanii sunt oameni sufletisti-, dar, din cauza dificultatilor economice, -ei nu sunt capabili sa-si creasca propriii copii, de unde sa mai si adopte?-. Ion Iliescu s-a aratat revoltat de lipsa de intelegere a baronesei fata de anumite probleme socio-economice ale Romaniei: -… ca vine doamna aceasta sa ne dea solutii… eu vreau sa-i sugerez candva doamnei Nicholson sa traiasca un an de zile cu 100 de dolari pe luna si sa ia si doi copii in crestere si atunci mai discutam, atunci facem si filosofie cu institutionalizarea!-. Seful statului a dorit sa linisteasca ingrijorarile opiniei publice romanesti, subliniind ca gestul Emmei Nicholson -nu are nici o importanta-. -E un proiect personal, dansa e vicepresedintele unei comisii de politica externa a Parlamentului European. Negocierile se duc cu Comisia Europeana, nu cu Parlamentul European. Deci este o parere absolut personala-. Ion Iliescu a adaugat ca -e absurda- observatia unor voci din Parlamentul European, potrivit carora Romania nu indeplineste criteriul politic in vederea integrarii. Ca raspuns pentru criticile euro-parlamentarilor, presedintele Iliescu a spus ca acestia -pot sa-si dea cu presupusul cat vor-, dar ca Bucurestiul are alti parteneri cu care negociaza integrarea in UE. -Partenerii nostri sunt domnul Prodi, domnul Verheugen, altii de la Comisia Europeana. Se negociaza cu Comisia Europeana, cu Executivul UE-, a conchis Iliescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.