Acasă Actualitate Bugetarul român plătit cu 38.000 de dolari pe lună nu e vreun...

Bugetarul român plătit cu 38.000 de dolari pe lună nu e vreun inventator de geniu

DISTRIBUIȚI

Ovidiu Badea, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”, încasează pentru anul 2019 suma de 1,94 milioane lei pentru poziţia pe care o ocupă, sumă aprobată prin Ordinul nr. 337 din 23 mai 2019, emis de Ministrul cercetării și inovării, Nicolae Hurduc.

Deputatul USR, Claudiu Năsui, arată că, de fapt, salariile colosale provin tot de la stat prin granturi de cercetare, doar că în locul cercetării se plătesc niște oameni de partid.

”Am ajuns să avem un director general al unui institut de cercetare de stat cu salariul mai mare decât președintele Americii.

E vorba de președintele Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”. Are un salariu de 1.943.000 lei pe an. Adică peste 38.000 de dolari pe lună. La salariul acesta, probabil că este un lider mondial în cercetarea în silvicultură.

Ni se va spune că acest institut are venituri proprii, deci salariile mari sunt bine meritate. Să ne uităm puțin mai atent peste acest institut. Dacă ne uităm îndeaproa.pe, vedem că acele venituri proprii sunt tot fonduri publice în totalitatea lor.

Aproximativ o treime din veniturile proprii vin de la stat prin granturi pentru cercetare. O altă treime este din amenajări de păduri pe care acest institut are monopol – deci statul, prin Romsilva, îi plătește. Iar cealaltă treime din venituri iese din exploatarea pădurilor de stat pe care le are în administrare.

Astfel, cei peste 38,000 de dolari pe lună ies în totalitate din banii noștri. Statul a tot investit în acest institut, iar cheltuielile au tot crescut. Acest caz nu este unul singular. Există zeci de astfel de instituții în apanajul statului român care își răsplătește consiliul de conducere cu sume obscene, din banii contribuabililor.

Nu e prima dată când vedem schema asta. În teorie finanțăm cercetarea. În realitate finanțăm sinecuri și salariile celor conectați politic.”, arată Claudiu Năsui.

1 COMENTARIU

  1. Declaratie halucinanta a Ministrului Cercetarii si Inovarii, Nicolae Hurduc, referitoare la dezvaluirile facute de voi. E clar ca acest ministru nu are habar nici despre ce se intampla in propriul minister, nici prin institutele din subordinea acestuia. Dl. Hurduc ar fi trebuit sa plece acasa in secunda doi dupa declaratia facuta azi: „… Consiliul de Administrație a decis să-i acorde acele bonusuri la maxim și așa s-a ajuns la respectiva sumă.”; „… Ministerul Cercetării nu-i poate controla. Noi putem controla ceea ce este stabilit prin contractul de management. Ei pot face astfel de abuzuri, dar scapă de sub controlul nostru pentru că noi nu putem controla acele resurse din extra buget.” (https://www.stiripesurse.ro/ministrul-cercetarii-explica-cum-a-ajuns-un-director-din-subordinea-sa-sa-ca-tige-34-000-de-euro-pe-luna-a-fost-un-abuz_1367168.html).
    Bine domnule ministru, aveti anagajat al ministerului in CA-ul institutului, aveti posibilitatea sa demiteti CA-ul daca nu isi face treaba, ministerul a aprobat bugetul acestui institut, ministerul a organizat concursul pentru ocuparea postului, ministrul a semnat contractul de management al directorului general, ministerul a stabilit indicatorii de performanta ai directorului general, ministerul evalueaza activitatea/ raportul de activitate al directorului, si alte asemenea …. Cum puteti spune ca nu-i puteti controla???
    E un haos complet si o lipsa de performanta cumplita in tot sistemul institutelor de cercetare. Legea permite multe abuzuri ale directorilor pentru ca este facuta de directori, iar de etica, morala, conduita nu au auzit si nu le pasa. Ministerul Cercetarii este raspunzator de aceasta situatie. Cazul directorilor de la INCDS Marin Dracea – Romica Tomescu si Ovidiu Badea – se regaseste in fiecare INCD.
    Se va musamaliza totul dupa cateva zile. Corpul de control fae un control de mantuiala, insaileaza un raport care nu identifica probleme, ministrul nu ia masuri, iar cercetarea merge ca unsa!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.