Acasă Actualitate Ca să demonstreze că nu a luat mita, Tăriceanu trebuie doar să...

Ca să demonstreze că nu a luat mita, Tăriceanu trebuie doar să ne arate plata lui către israelieni, alta decât cea făcută de Fujitsu. Dar nu are ce arăta!

DISTRIBUIȚI

DNA îl acuză pe Tăriceanu că, în mod indirect, în perioada 2007-2008, a primit o mită în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanții companiei austriece Fujitsu-Siemens, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul lui Tăriceanu, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore, pentru servicii prestate în campania electorală.

Pe scurt, evenimentele în dosarul de corupție al lui Tăriceanu s-au desfășurat așa:
-reprezentanții austrieci ai Fujitsu-Siemens recunosc în fața procurorilor austrieci că au plătit la ordinul unui intermediar al premierului Tăriceanu, Petru Berteanu, suma de 800.000 de USD ca șpagă pentru ca Tăriceanu să emită cele patru hotărâri de guvern din anul 2008 privind licențele Microsoft.
– Plata s-a făcut în baza unui contract fictiv de consultanță cu firma off-shore Farley Enterprises LTD, aparținând lui Petru Berteanu și Bogdan Teodorescu, care mai departe i-a plătit 800.000 de USD firmei STG Ventures aparținând consultanților israelieni Tal Silberstein și Shimon Sheves.
– Procurorii, audiindu-i ca martori pe Sheves și pe Silberstein constată că aceștia aveau un singur client în România, pe Călin Popescu Tăriceanu, premier și președinte al PNL, cu care aveau un contract de 2.000.000 USD + TVA pentru servicii de consultanță politică, respectiv strategie de campanie și sondarea opiniei publice.

Tăriceanu face turul televiziunilor zbierând: hotărârile de guvern au fost legale, funcționarii români nu aveau softuri licențiate pe computere, eu i-am adus în legalitate cu cele 4 hotărâri, banii s-au plătit de guvernul următor, nu de mine pentru ce să iau mită?

Tăriceanu în loc să se miorlăie pe la tv că e victimă politică fiindcă el urma să fie următorul președinte al României, ar putea foarte ușor demonta acuzațiile procurorilor, prezentând ordinul de plată de la PNL sau din contul său personal pentru cei 800.000 USD încasați de Silberstein de la Fujitsu via Berteanu. Dar, evident, nu există o asemenea plată.
În plus, definiția luării de mită, așa cum ei, parlamentarii au votat-o, este: Fapta funcţionarului public care, direct ori indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică ori de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta.

Așadar, luarea de mită nu e legată numai de îndeplinirea unui act ilegal.

Banii către Fujitsu au fost plătiți într-adevăr de guvernul Boc dar așa prevăzuse Tăriceanu în hotărârile de guvern, ca plata să se facă în 2009. Ce putea să mai facă Boc odată ce licențele fuseseră livrate statului român? Nu plătea Boc, Fujitsu dădea guvernul în judecată și câștiga pentru că livrase produsele.

Nici apărarea lui Tăriceanu exprimată de slugile de la Antena 3 că „dl. Tăriceanu nu a știut ce fac subalternii lui și nu a știut că s-a făcut această plată” nu stă în picioare. Tăriceanu știa că trebuie să-i plătească 2.000.000 USD lui Silberstein. Nu s-a întrebat de ce nu trebuie să plătească, de ce nu-i cer israelienii banii? Vrei să fii administrator de firmă, șef de partid, răspunzi pentru orice se întâmplă în interior, chiar și dacă închizi ochii sau te întorci cu spatele când se comite o infracțiune.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.