Acasă Actualitate Cazematele pe roti

Cazematele pe roti

DISTRIBUIȚI

– Masinile blindate care transporta bani si valori pot fi distruse doar cu aruncatorul de grenade – Acestea cantaresc, cu echipaj, combustibil si incarcatura pana la sase tone si pot consuma chiar 40 litri de combustibil la 100 de kilometri

De la diligenta care-si inlocuieste caii la fiecare posta parcursa pana la blindatul cu o autonomie de parcurs de 1.000 de kilometri, s-a schimbat doar epoca. Razboiul banilor se poarta insa in continuare, dar cu alte mijloace, moderne si, in acelasi timp, clasice. Transportul valorilor bancare a dat o noua utilizare ideii de masina blindata folosita in razboi. Sub aspectul nu foarte diferit de al unei dubite tipice se ascund tone de otel blindat, arme de foc automate si munitie cat pentru o ambuscada din al doilea Razboi Mondial. Adevarate tezaure pe roti, astfel de masini care transporta bani sau alte valori nu sunt decat sase la Iasi.

Cand banii circula intre firme puternice si banci, un simplu portofel nu mai este suficient. Dincolo de actele care inregistreaza tranzactii se afla saci plini de bilete de banca sau alte hartii de valoare. De la un seif bancar la altul, acesti saci sunt transportati in masini speciale blindate. Incepand cu rotile si terminand cu ultimul stop, aceste masini sunt construite ca niste adevarate cazemate ambulante. In afara filialelor a cinci banci, un astfel de monstru se afla in dotarea firmei de paza -XS Grup- din Iasi. Cu tractiune integrala permanenta, cu caroseria blindata groasa de cativa centimetri si cu geamuri antiglont, -monstrul- de la -XS Grup- atinge o greutate de patru tone gol, iar cu echipaj, combustibil si incarcatura, se apropie de sase tone. La aceasta greutate, 100 de kilometri parcursi in oras ard intre 35 si 40 litri de combustibil. -Nu se face niciodata plinul la un blindat de valori, pentru ca masina trebuie sa fie sprintena, motorul nu trebuie sa se inece-, a spus Dan Codreanu, directorul general al -XS Grup-. O data ce sacii au intrat in masina, singura portiera este blocata si nu mai poate fi deschisa decat dinauntru, la fel ca si fantele inguste prin care se poate trage cu pistolul automat din dotarea insotitorilor. Cand ciocanesti in geamurile antiglont fumurii, nu se aude decat un zgomot infundat, de parca ai lovi un zid. Din afara, se disting numai castile lucioase antiglont ale insotitorilor de transport. -Nu se protejeaza numai valorile de banca, ci si oamenii. Un echipaj e format din sofer si doi agenti, fiecare dotat cu casca si vesta antiglont si pistol automat, cu cate 1.000 de cartuse. Cu munitia din dotare se poate sustine focul jumatate de ora-, a adaugat Codreanu. Numai un atac cu aruncator de grenade ar putea distruge masina, proiectata sa reziste la gloante de pana la calibrul 12,5.

Nici asa, transportul valorilor nu este sigur 100%

Celelalte blindate pentru transportul valorilor din Iasi sunt detinute de catre banci. In garajul -Banc Post- sta o dubita blindata marca Ford, indispensabila pentru activitatea bancii. -Riscul este mare, din cauza saraciei-, spune Elena Strugaru, contabilul-sef a bancii, referindu-se la importanta blindatei. Desi transporturile sunt dese, nici un incident nu a intervenit pana acum. -Colaboram cu Jandarmeria, care asigura paza masinii, strict monitorizata pe toate traseele-, a mai spus Elena Strugaru. La Banca Romana de Dezvoltare, aceeasi dubita, alta marca: Mercedes. -Recent, a avut loc o tentativa de jaf asupra unei astfel de masini, in Teleorman. Chiar daca a esuat, incidentul arata ca exista riscuri in privinta transporturilor de valori-, a afirmat Dorinel Radu, director financiar al bancii. O opinie asemanatoare impartaseste si directorul Bancii Comerciale Romane, Laurentiu Astefanei.

Traseul este secret si orice oprire este interzisa

Cunoscute sau nu, masinile blindate nu pot fi -deturnate- usor. Traseul nu este cunoscut de echipaj decat cu cateva minute inaintea plecarii, iar pe parcurs, nu este permisa nici o oprire. Chiar in cazul unor incidente rutiere, fie si cu victime omenesti, -cazemata- mobila nu opreste decat in momentul in care banii au ajuns la punctul terminus. -Exista protocoale incheiate cu Politia, in care sunt stipulate astfel de reguli-, a declarat directorul -XS Grup-. In plus, valorile sunt depozitate intr-un seif, blindat si prevazut cu inca un rand de incuietori. Nici o masura de precautie nu pare insa a fi suficienta: -Trebuie sa tinem cont de faptul ca Iasiul este la numai 30 de kilometri de granita, ceea ce inseamna ca, intr-un sfert de ora, o masina furata poate parasi tara. In acest caz, e foarte important sa nu se poata intra in masina-, a avertizat Dan Codreanu.

Pana acum, nici o masina care transporta valori nu a fost jefuita la Iasi. Dar ipoteza unui hold-up ca-n filmele americane nu este niciodata exclusa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.