Acasă În Lume Militantii palestinieni ofera un armistitiu conditionat – Israelul refuza

Militantii palestinieni ofera un armistitiu conditionat – Israelul refuza

DISTRIBUIȚI

Patru grupari radicale palestiniene, printre care si aripile armate ale Jihadului Islamic si Hamas, au decis suspendarea atentatelor sinucigase pana la sfarsitul lunii de post musulman, Ramadanul, se arata intr-un comunicat primit de AFP. -Vom opri atentatele sinucigase si operatiunile armate in Israel, incepand cu miezul noptii (duminica spre luni), pana la sfarsitul Ramadanului-, potrivit textului semnat de brigazile Ezzedine al Qassam (aripa militara a Hamas), brigazile Al-Qods (armata Jihadului Islamic) si alte doua grupari armate apropiate miscarii Fatah, condusa de Yasser Arafat. Acestea din urma au dezmintit insa ulterior luarea acestei decizii.

Armistitiul oferit de palestinieni este insa conditionat: -In ciuda crimelor teroriste sioniste impotriva poporului palestinian si pentru a nu permite dusmanului sa rupa randurile palestiniene, le vom oferi un ragaz pentru a inceta asasinarile si bombardamentele, in schimb vom suspenda operatiunile armate si martirajele-, se arata in comunicatul citat, in care se mai insista si asupra posibilitatii continuarii violentelor in cazul in care armata israeliana nu va opri bombardamentele si nu se va retrage din orasele palestiniene ocupate. -Vom relua operatiunile din Fasia Gaza si din Cisiordania, in cazul in care tancurile israeliene isi vor continua incursiunile, iar elicopterele vor continua bombardamentele.-

Israelul a refuzat sa ia in serios apelul gruparilor palestiniene. Un inalt responsabil din cadrul Ministerului Apararii din Israel a declarat AFP ca -anuntul nu este serios- si ca nu semnifica nici o incetare a focului, ci doar o relaxare pe care aceste organizatii le-ar dori pentru a avea un scurt ragaz in vederea pregatirii altor atacuri. Partea israeliana a refuzat categoric oprirea bombardamentelor si a solicitat din nou Autoritatii Nationale Palestiniene sa-i aresteze si sa-i predea pe cei care se fac vinovati de ultimele atentate din Israel. Oficialii israelieni au declarat duminica, dupa atentatul sinucigas de la Haifa – soldat cu ranirea a 29 de persoane – , ca va intensifica actiunile militare indreptate impotriva zonelor palestiniene.

Conform unor surse apropiate presedintelui, la ultima reuniune a cabinetului israelian s-au adoptat o serie de masuri operationale cu privire la riposta ce se impune la atentatul de duminica dimineata. Printre aceste masuri se numara mentinerea blocadei asupra localitatilor palestiniene ocupate, continuarea incursiunilor in zonele autonome palestiniene si lichidarea activistilor acuzati de pregatirea atentatelor.

Anthony Zinni este nerabdator

Emisarul american, generalul in retragere Anthony Zinni, a amenintat ca va parasi regiunea -in urmatoarele 48 de ore-, daca nu sunt inregistrate progrese in vederea unei incetari a focului dintre israelieni si palestinieni. Declaratia a fost facuta la deschiderea unei reuniuni a comisiei de securitate israelo-palestiniana, dupa care Zinni a parasit lucrarile comisiei.

Un oficial israelian care a dorit sa-si pastreze anonimatul a declarat ca avertismentul lui Zinni este adresat palestinienilor, chiar daca acesta a fost rostit in fata ambelor tabere. -Americanii stiu foarte bine ca nu Israelul torpileaza misiunea lui Zinni-, a afirmat sursa citata, care a amintit de atentatul sinucigas pus la cale de palestinieni, duminica dimineata.

Pe de alta parte, palestinienii sunt si ei constienti de importanta prezentei in regiune a emisarilor americani, convingere care, se pare, i-a si determinat in luarea deciziei cu privire la armistitiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.