Acasă Actualitate CCR o lovește pe Olguța: o persoană respinsă o dată nu mai...

CCR o lovește pe Olguța: o persoană respinsă o dată nu mai poate fi propusă ca ministru

DISTRIBUIȚI

CCR a admis, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la existența unui conflict juridic între Guvern și președintele Klaus Iohannis, referitor la remanierea guvernamentală.

Potrivit unor surse oficiale, Curtea Constituţională a stabilit că preşedintele este obligat să semneze de îndată decretele de vacantare a celor două funcţii de ministru din care titularii şi-au dat demisia: Dezvoltare şi Transporturi și să răspundă de îndată, în scris, la propunerile făcute de prim-ministru pentru cele două portofolii. Preşedintele nu este obligat să numească o anumită persoană, ci să respecte prevederile legale.

Potrivit surselor oficiale, o dată respinsă o persoană pe probleme de legalitate, ea nu mai poate fi propusă pentru  a fi ministru pe alt post, respectiv Lia Olguţa Vasilescu.

Citește și Președintele așteaptă publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial ca să nu pățească precum șefa…

UPDATE 15,50  CCR a emis un comunicat oficial:

În ziua de 19 decembrie 2018, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul dispozițiilor art.146 lit.e) din Constituție și ale art.11 alin.(1) pct.A lit.e), precum și ale art.34, art.35 și art.36 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a luat în dezbatere cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de-o parte și Guvernul României, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, determinat de refuzul revocării şi, respectiv, numirii unor miniştri, cerere formulată de prim-ministru.

Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:

1. A admis cererea formulată de prim-ministrul României și a constatat existența conflictului juridic de natură constituțională între Președintele României, pe de o parte, și Guvern, reprezentat de prim-ministru, pe de altă parte, generat de refuzul Președintelui României de a emite decretele de revocare din funcție a doi miniștri și/sau de a emite decretele de constatare a vacantării funcțiilor de ministru ca urmare a demisiilor celor doi miniștri;

2. Președintele României urmează să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcții de ministru;

3. Președintele României urmează să răspundă, de îndată, în scris și motivat, propunerilor înaintate de prim-ministrul României cu privire la numirile în funcția de ministru.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, prim-ministrului şi Preşedintelui României.

20 COMENTARII

  1. ATATA MINTE AI SAU FACI PARTE DIN ANALFABETI BICICLISTULUI CARE CITESC SI NU INTELEG ?CCR SPUNE CLAR CA TREBUIE SA-I NUMEASCA NEAPARAT CA-I CONFLICT INTRE GUVERN SI BICICLIST NU ARE NICI UN DREPT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.