Home Actualitate Ciolacu s-a întâlnit cu ONG-urile din serviciile sociale

Ciolacu s-a întâlnit cu ONG-urile din serviciile sociale

DISTRIBUIŢI

Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, astăzi, la prima rundă de consultări între reprezentanţi ai Ministerului Muncii, în frunte cu ministrul Simona Bucura-Oprescu, şi organizaţii neguvernamentale reprezentative din domeniul serviciilor sociale şi apărării drepturilor omului, pentru elaborarea unui set de reforme instituţionale şi legislative în sectorul asistenţei sociale şi serviciilor de profil din România.

Şeful executivului a reiterat intenţia Guvernului ca, până pe 31 august, să fie finalizat noul proiect de lege a asistenţei sociale, în colaborare cu mediul asociativ, încât să fie prezentat spre dezbatere Parlamentului la începutul noii sesiuni. „Vrem ca legea s-o finalizăm împreună cu dumneavoastră, s-o ducem la Parlament şi să închidem capitolul de abuz şi de pierderi de vieţi omeneşti”, a declarat acesta la finalul intervenţiei sale.

Premierul Ciolacu a punctat şi mai multe aspecte care trebuie abordate, precum crearea unui Registru electronic al persoanelor vârstnice şi celor cu dizabilităţi, beneficiare de asistenţă socială, proiectarea unui mecanism de colaborare între autorităţile responsabile, inclusiv la nivel local, şi găsirea unei modalităţi definite de finanţare în sistem. În context a fost evocată necesitatea modificării sistemului de control şi autorizare privind centrele de îngrijire şi asistenţă socială.

Reuniunea consultativă de astăzi a fost organizată de consilierul de stat pe relaţia cu societatea civilă în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Victoria Stoiciu, şi a avut în centrul dialogului o serie de probleme curente şi măsuri necesare în sectorul asistenţei sociale. Printre acestea, se numără imperativul unor intervenţii legislative pentru modificarea legislaţiei asistenţei sociale, a legislaţiei din domeniul asigurării calităţii în domeniul serviciilor sociale şi a legislaţiei privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi. S-a subliniat nevoia unui parteneriat real între societatea civilă şi reprezentanţii Guvernului, pentru reuşita acestui demers. În acest sens, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a convenit cu organizaţiile participante o modalitate de lucru pentru a avansa în această direcţie şi a finaliza o propunere de modificare legislativă până la data de 31 august 2023.

Alte aspecte semnalate de reprezentanţii societăţii civile şi care necesită să fie regândite se referă la finanţarea sistemului de servicii sociale şi asigurarea resurselor umane necesare în sistem, pentru a rezolva problema subdimensionării ofertei de servicii sociale în raport cu cererea existentă. De asemenea, s-a discutat despre rezultatele controalelor existente, despre nemulţumirile organizaţiilor neguvernamentale privind unele excese comise pe parcursul acestora şi nevoia ca aceste controale să fie ajustate, pentru o mai mare eficienţă şi axarea pe partea de prevenţie.

A fost abordată şi partea de prevenţie a relelor tratamente, pentru ca abuzuri de tipul celor recente să nu mai fie posibile. În acest sens, s-a subliniat nevoia unui mecanism de monitorizare independent, a unui sistem de audit independent si a unui mecanism de asistenţă a victimelor.
Din partea Guvernului, la întâlnirea de astăzi au mai participat reprezentanţi din cadrul Cancelariei Prim-ministrului şi Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

Asociaţiile neguvernamentale prezente la dialog au fost: Asociaţia Naţională de Îngrijiri Paliative (ANIP), Centrul de Resurse Juridice (CRJ), Confederaţia Caritas România, Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România, Federaţia Filantropia, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Federaţia SenioriNet, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), HOSPICE Casa Speranţei, Organizaţia Salvaţi Copiii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.