Acasă Actualitate Condamnat pentru furt și devenit informator al Securității, jurnalistul Cornel Ivanciuc s-a...

Condamnat pentru furt și devenit informator al Securității, jurnalistul Cornel Ivanciuc s-a alăturat dușmanilor Codruței Kovesi

DISTRIBUIȚI

Noua vedetă TV Ingrid Mocanu, inculpată de DNA pentru retrocedări ilegale la ANRP, a anunțat triumfătoare pe contul său de Facebook că jurnalistul Cornel Ivanciuc, „care dormea cu icoana lui Kovesi sub cap” a trecut în tabăra dușmanilor procurorului șef al DNA.
Pagubă-n ciuperci! Cornel Ivanciuc este doar un fost hoț condamnat la închisoare pentru furt, racolat de Securitate și ajuns jurnalist.
În anul 2012 magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au hotărât, printr-o sentinţă irevocabilă, că fostul şef al Departamentului Investigaţii de la „Academia Caţavencu”, jurnalistul Cornel Ivanciuc, a colaborat cu organele fostei Securităţi. Această decizie a fost pronunţată la Secţia de contencios administrativ şi fiscal de la instanţa supremă unde s-a respins recursul formulat de Ivanciuc împotriva deciziei anterioare a Curţii de Apel Bucureşti, care a constatat, în primă instanţă, colaborarea jurnalistului cu fosta Securitate. Calitatea lui de colaborator a reieşit din studierea documentelor aflate în custodia CNSAS. Deși Ivanciuc a recunoscut, încă din 1995, că a colaborat cu Securitatea şi că a oferit note informative sub numele de cod ,,Balea Alexandru” şi ,,Sasha”, acesta a încercat să obțină o spălare în justiție, manevră care nu i-a ieșit, numele său rămânând în galeria turnătorilor neamului alături de cel al lui Dan Voiculescu. De-a lungul ultimilor ani, Ivanciuc însuşi a relatat, în mai multe rânduri, modul în care a fost racolat şi cum a decurs, ulterior, colaborarea lui cu fosta poliţie politică a regimului comunist. Astfel, el a afirmat că a fost recrutat în anul 1981, pe vremea când, la Sighet fiind, trebuia să execute la locul de muncă, o pedeapsă la care fusese condamnat pentru participarea la un furt. El a menţionat: ,,Am fost şantajat de ofiţerul de Securitate Grijac Andrei, de la secţia de Securitate a municipiului Sighetul Marmaţiei. Pe fondul poveştii mele – trebuia să ispăşesc un an si ceva de închisoare -, am cedat şantajului. (…) Mi s-au cerut informaţii diverse, dar îndeosebi legate de o sectă iudeo-creştină din care făcusem parte. Eu am fost educat într-o familie baptistă. Comunitatea baptistă din Sighet s-a rupt şi s-a format o sectă în jurul unui lider, care a îmbrăţişat ulterior iudaismul, iar eu am făcut parte din această sectă”. La un moment dat, Ivanciuc a mai relatat că, ziarist la ,Academia Caţavencu fiind, s-a aflat şi în atenţia serviciilor secrete post-decembriste, în mod special a SRI. ,,În 1993 mi-au spus vecinii că strângea SRI-ul informaţii despre mine, stăteam vizavi de Consulatul american. În clădirea în care am locuit, până în 94 cred, a existat un birou special al serviciilor de informaţii, cred ca al SRI, dotat cu aparatură de interceptare, care supraveghea Consulatul SUA. Era exact sub mine, auzeam noaptea aparatura lucrând. Din când în când venea un tehnician, care, de regulă, era o femeie. Era o problemă foarte complicată pentru ei că era un ziarist care lucra la „Caţavencu”, care stătea deasupra apartamentului cu aparateleăă. Întrebat dacă atunci a fost filat, Ivanciuc a afirmat: ,,Da, am fost înregistrat, când a fugit capitanul Bucur cu casetele de la SRI, în 96, am apărut şi eu în acele înregistrări. Deci toate telefoanele noastre erau înregistrate.”

În data de 3 octombrie 2008, Florin Călinescu, invitat al unei emisiuni televizate, a formulat tranșant o serie de acuzații grave la adresa foștilor săi colegi de la „Academia Cațavencu“, despre care afirma: „La «Cațavencu» este o altă problemă. Diferența dintre mine și foștii mei colegi de la «Cațavencu» este că eu sunt civil. Dar ăștia de la «Cațavencu» nu fac parte din structurile NATO, ci din cele diametral opuse“.

Citește și

Un fost hoț și turnător la Securitate susține că ar avea confirmarea că Grindeanu e ofițer acoperit

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.