Acasă Actualitate PSD a creat așteptări salariaților pe care nu le poate îndeplini; 80%...

PSD a creat așteptări salariaților pe care nu le poate îndeplini; 80% dintre medici și asistenți vor participa la greva generală

DISTRIBUIȚI

Desigur că v-o amintiți pe Rovana Plumb în campania electorală din 2016 cum de sub coafura gen pupăză explica de unde va mări PSD fulminant salariile, România fiind plină de bani dar pe care guvernul tehnocrat nu știe să-i găsească. Astfel, PSD promitea că de la 1 ianuarie 2018, un medic rezident va avea un salariu brut de 1.200 de euro, un medic specialist gradul V clinic — 2.650 de euro, un medic primar gradul V clinic — 3.377 euro, iar un medic primar gradul V ATI-urgență — 3.600 euro. În aceste sume nu erau incluse celelalte venituri care provin din gărzi, tichete de masă și vacanță sau sporuri, iar impozitul pe venit urma să fie 0%.

Iată că la zece luni de la preluarea guvernării, incompetenta Olguța Vasilescu care mai nou se dă și matematiciană nu mai face față minciunilor pe care chiar ea le-a propagat. Nu sunt bani de la 01 ianuarie 2018 pentru a mări salariile medicilor așa cum au promis și nici cu 25% așa cum este prevăzut în legea salarizării prin urmare, salariile vor fi mărite pe hârtie dar din ele vor fi trase contribuțiile așa că impactul bugetar va fi foarte mic. Altfel, nu sunt bani. Cei mai mințiți dintre români au fost însă cei din Sănătate.
Concluziile Consultării publice a salariaților din sănătate privind principalele revendicări ale negocierilor cu Guvernul României și acțiunile necesare pentru apărarea lor, comandată de Federația ‘Solidaritatea Sanitară Centrului de Cercetare și Dezvoltare Socială ‘Solidaritatea’ și desfășurată în perioada 28 octombrie — 02 noiembrie 2017, arată următoarele:

96% dintre salariați s-au pronunțat împotriva transferului contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului.

86,65% dintre salariați consideră că legea salarizării va avea efecte negative. Se remarcă o creștere a numărului de nemulțumiți față de perioada anterioară.

85,33% dintre salariați consideră necesară o grevă generală în sectorul public de sănătate; 80% dintre salariați și-au indicat intenția de a participa la o grevă generală (68% dintre ei considerând că greva ar trebui organizată în cel mai scurt timp posibil). Opțiunile nu variază în funcție de apartenența sindicală (la o organizație sindicală sau alta) sau neafilierea sindicală.

Alături de împotrivirea la mutarea contribuțiilor (cel mai important motiv) ierarhia motivelor țintite pentru care salariații din sănătate ar face grevă este următoarea:

Revendicarea

Procentul respondenților care au indicat-o ca fiind un motiv de grevă

Reducerea/eliminarea sporurilor pentru condițiile de muncă

60,3%

Reducerea veniturilor nete raportat la cele prevăzute de lege (din cauza transferului contribuțiilor)

59,8%

Calcularea sporurilor sub formă de cuantum (sume) în loc de procente raportate la salariul de bază.

57,2%

Eliminarea nivelului minim garantat pentru sporurile aferente lucrului în zilele libere/de sărbătoare

57,2%

Eliminarea nivelului minim garantat pentru sporurile aferente condi?iilor de muncă

56,9%

Majoritatea zilelor de concediu de odihnă suplimentar vor fi eliminate, generându-le salariaților o pierdere media anulă de 5%,

54,7%

Plata gărzilor medicilor cu un tarif orar mult mai mic decât cel corespunzător salariului de bază.

49,5%

Scăderea veniturilor aferente tichetelor de masă cu 25%

46,6%

Această ierarhizare a revendicărilor oferă un bun punct de orientare în privința negocierilor.

Peste 75% dintre salariați au declarat că au cunoștință de lista comună de revendicări semnată de federațiile sindicale din sectorul sanitar, această acțiune comună bucurându-se de notorietate.

58% dintre salariați au declarat că nu cunosc conținutul înțelegerii încheiate de Guvern cu o altă organizație sindicală din sănătate. Dintre cei care au declarat că au cunoștință de această înțelegere și de conținutul ei cca. 85% s-au declarat nemulțumiți de rezultatele obținute, respectiv de încheierea ei (doar 6,48% mulțumiți); 18,9% dintre nemulțumiți sunt membri ai acele organiza?ii care a încheiat în?elegerea (81,4% dintre membrii acestei organizații declarându-se nemulțumiți).

75% dintre salariați nu sunt de acord cu măsura introducerii sporurilor în salariile de bază (doar 10,44% au indicat acordul pentru această variantă). Doar 36,8% dintre salariați au declarat că sunt de acord cu principiul ‘sporuri în sumă egală pentru toate categoriile de personal care lucrează la acela?i loc de muncă’, propus de Guvern și acceptat de-o organizație sindicală.

60% dintre medici nu sunt de acord cu acordarea în anii următori a tarifului orar al gărzilor aplicat 2017, același procent dintre respondenți optând pentru forma actuală a sporurilor aferente gărzilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.