Acasă Actualitate Consilierii UDMR din Odorheiu Secuiesc la un pas de a fi linsati...

Consilierii UDMR din Odorheiu Secuiesc la un pas de a fi linsati de colegii extremisti

DISTRIBUIȚI

-Monopolul politic- detinut de UDMR la Odorheiu Secuiesc, pare sa fie spart de actiunile colegilor -reformisti-. Totul plecat de la infiintarea Asociatiei Civice -Pro Oderheiu Secuiesc-, infiintata de aripa extremista a Uniunii, sustinuta de Budapesta, asociatie care pledeaza pentru -independenta-, autoguvernari de tot felul si alte idei de aceeasi factura . Presedintele asociatiei este nimeni altul decat primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, controversatul Szasz Jeno. El este sustinut de Katona Adam, unul dintre liderii aripii extremiste din UDMR , care s-a remarcat de-a lungul timpului prin declaratii considerate separatiste de catre politicienii romani si chiar de catre unii dintre membrii Uniunii. Practic, aceasta asociatie politica si-a castigat electorat in randul comunitatii maghiare, prin discursuri si actiuni extremiste, fapt care i-a permis sa castige la alegerile locale, opt locuri in Consiliul Local din Odorheiu Secuiesc. Greseala tactica a Asociatiei Civice -Pro Odorheiu Secuiesc- a constat in faptul ca, sfidand legea, a participat la alegerile locale fara a fi legal consituita. Aceasta mutare a fost prompt speculata de UDMR si, printr-o serie de procese, s-a ajuns ca o hotarare a Curtii Supreme de Justitie, sa declare nelegala participarea la alegeri, deaorece nu avea personalitate juridica. Prin aceasta decizie, in momentul de fata, mandatele celor opt consilieri ai Asociatiei, au fost anulate. Aceasta situatie a facut ca tensiunea acumulata in timp sa izbucneasca in acte violente, cateva zeci de adepti ai asociatiei invadand, miercuri, Primaria, pentru a-i ameninta pe consilieri UDMR ca ii arunca de la balcon daca nu sunt dispusi sa accepte organizarea alegerilor anticipate. Indiferent de formele de manifestare, se poate spune ca UDMR se confrunta cu unul dintre cele mai mare scandaluri interne, soldat cu pierderi importante de electorat.

Balconul ca instrument politic

Simtind ca poate pierde in fata Justitiei, primarul -independent- Szasz Jeno a incercat sa dizolve Consiliul Local. Conform legii, daca timp de 3 luni de zile, consecutiv, nu se intruneste Consiliulu Local, acesta se autodizolva. Primarul nu a convocat intrunire timp de doua luni, sperand ca reprezentantii UDMR din Consiliu su nu sesizeze intentia sa. Numai ca cei 12 consilieri ai Uniunii au realizat pericolul si au convocat intrunirea in sedinta extraordinara, fapt care a destramat planurile lui Jeno. Presedintele organizatiei UDMR din Odorheiu Secuiesc, Ladonyi Laszlo, declara presei ca, miercuri, in timpul sedintei extraordinare de lucru au fost amenintati de cateva zeci de locuitori ai orasului, adepti ai Asociatiei Civice ca vor fi aruncati de la balconul Primariei daca nu sunt de acord cu organizarea alegerilor anticipate si nu-si dau demisia in bloc. Daca cei 12 consilieri UDMR nu s-ar fi retras intr-o alta sala de sedinta, interventia Politiei era iminenta. In sedinta extroaordinra, Consiliul Local a decis anularea mandatelor consilierilor Asociatiei conduse de Jeno si a numit un nou vice-primar.

De cealalta parte, primarul Szasz Jeno sustine ca sedinta extraordinara convocata de consilierii UDMR este ilegala deoarece doar primarul are acest drept. Scandalul continua mocnit.

Szasz Jeno risca sa fie cercetat de Parchet pentru abuz in serviciu

Mircea Dusa, prefectul judetului Harghita, ne-a declarat despre aceasta situatie ca reprezinta -apogeul unui mai vechi scandal dintre UDMR si o factiunea extremista din cadrul Uniunii. Atat primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, cat si reprezentantii UDMR din Consiliul Local, mi-au cerut sa intervin. A ramas sa-si traduca documentele si sa mi le trimita-. In celasi context, prefectul de Harghita ne-a mai declarat ca, -in functie de documentele care-mi vor fi trimise, vom hotari daca vom sesiza sau nu Parchetul impotriva lui Szasz Jeno pentru ca, se pare ca, din datele pe care le avem pana acum, a comis infractiunea de abuz in serviciu-.

Verestoy Attila e linistit

Liderul grupului UDMR din Senat, Verestoy Attila, crede ca la Ordorheiul Secuiesc -lucrurile vor merge spre bine-, dupa ce in sedinta Consiliului local s-a decis inlocuirea viceprimarului, desi 50 de membri ai Uniunii, condusi de Katona Adam, nu au fost de acord.

-Lucrurile au intrat in normalitate, in pofida unor nemultumiti, care nu agreaza politica UDMR si care sant in numar de circa 50. Sedinta Consiliului local a avut loc in conditii legale si s-au luat deciziile considerate a fi cele bune privind inlocuirea viceprimarului-, a spus Verestoy, care este si presedintele organizatiei UDMR din Odorheiul Secuiesc.

Verestoy considera ca cei 50 de protestatari, al caror lider este Katona Adam, -au parasit de mult UDMR-. Verestoy Attila a adaugat ca, de altfel, -chiar Katona Adam a recunoscut ca pe el nu-l reprezinta UDMR- si s-a declarat -bucuros- de afirmatia lui Katona.

-Cred ca Katona Adam este arhicunoscut pentru ideile sale politice destul de bizare. Pe mine ma linisteste faptul ca numarul adeptilor sai este mic-, incearca Verestoy sa minimalizeze conflictul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.