De ani de zile așa-numita societate civilă este confiscată de o mână de ONG-uri foarte interesante și interesate, racordate fidel la interesele de casă ale celor două partide ce compun USL – PSD și PNL. Acestea mimează vocea poporului în dialogul cu puterea iar activitatea pe care o fac pe bani buni, fie publici, fie veniți din străinătate, este mai degrabă una butaforică. Poate cea mai puternică în acest lanț de ONG-uri binevoitoare este Fundația Pro Democrația, condusă de neobositul om de casă al USL, Cristian Pârvulescu. Acesta a primit din partea USL misiunea de a conduce proiectul revizuirii Constituției la nivelul Forumului Constituțional, pentru a trimite feedback-ul primit din rândul „locuitorilor cetății“ către politicieni . Anunțul a fost făcut ieri de către premierul Victor Ponta care a precizat că Forumul constituțional, organismul care va strânge și dezbate propunerile de revizuire a Constituției va începe să lucreze din acest moment, până în 5 mai, fiind coordonat de o persoană din societatea civilă. Atât Ponta cât și Antonescu au confirmat ieri că șeful acestui forum este omniprezentul Cristian Pârvulescu, cel căruia românii trebuie să îi „mulțumească“ pentru ultima formă a Constituției, asupra căreia s-a aplecat în 2003, dar și pentru aberantul sistem electoral care a dus la situația de a avea un parlament cu 588 de aleși, mai mare decât cel al SUA. Aceeași „Pro Democrația“ condusă de Cristian Pârvulescu va avea din nou rolul de a fi vioara întâi în această revizuire schimonosită de la care nici măcar USL nu știe ce vrea, dar că trebuie făcută prin prisma celor 70% dintre mandate pe cale le dețin în actualul legislativ.
„Propunerea noastră este de a avea un forum constituțional coordonat de o persoană din societatea civilă. În acest forum constituțional vor fi reprezentate toate instituțiile – Guvernul, Președinția, Curtea Constituțională, CSM, toate organizațiile neguvernamentale care doresc să sprijine acest efort și să se depună propunerile de revizuire atât din partea partidelor, cât și din partea oricăror altor organizații. Forumul, până pe 5 mai, că e și o sărbătoare importantă, să facă dezbateri publice, nu doar în București, pe principalele teme“, a spus Ponta. El a arătat că după data de 5 mai, pe baza Raportului întocmit de forumul constituțional, se va trece în Comisia parlamentară la procedura de revizuire. Misia lui Pârvulescu este să aducă opinia din sânul societății și să gestioneze totodată și părerile celorlalte organisme care fac parte din acest Forum constituțional.
Pe lista „trimișilor speciali“ ai PNL la TVR
Dar cine este omniprezentul Cristian Pârvulescu,? Stenogramele unor ședințe ale PNL date publicității astă vară ne-au permis să vedem adevărata față a unor lideri de opinie care se află mereu pe listele scurte ale unor partide. Lideri de opinie care manipulează fără nicio urmă de remușcare opinia publică și care pozează în apostolii neamului românesc sub o chemare mesianică. În fapt, o simplă chemare mai degrabă mercantilă în care arginții sunt înlocuiți cu euro. În data de 19.07.2012, savuroasele stenogramele de la PNL ne-au prezentat o listă scurtă a liderilor de opinie care ar fi trebuit să susțină pe TV punctele de pe ordinea de zi a liberalilor. Pentru TVR Info, post aflat sub tutela liberalului Elwis Săftoiu, PNL trimitea mai mulți „păreriști de casă“ printre care și Cristi Pârvulescu. Conform stenogramelor date publicității în vară, numele lui Cristian Pârvulescu apare pe lista pregătită de PNL pentru TVR info, în cadrul ședinței din 19.07.2012, alături de alte nume din curtea liberalilor, cum ar fi Zoe Petre, Stelian Tănase, Radu Călin Cristea sau Dinu Giurăscu.
„Tonomat civil“ pe bani publici
USL și-a cumpărat „societatea civilă“ a ONG-iștilor de serviciu încă de anul trecut, atunci când a semnat un pact cu cele mai puternice dintre ele, promițându-le în schimb finanțare din bani publici.
O obsesie mai veche a lui Pârvulescu pentru care acesta a insistat încă din 2008. Astfel, USL și-a adus aminte de cererea ONG-urilor și le-a trimis o propunere de pact care includea și mai multe prevederi privind finanțarea acestora din surse publice. Pe 31 ianuarie 2012, doi oengiști afiliați USL – Victor Alistar și Cristian Pârvulescu – au făcut parte din delegația Uniunii la Bruxelles. Pârvulescu a admis că în acea ofertă, ca și în invitația opoziției de a participa la audierea publică de la Parlamentul European, „există interese politice“, dar a participat oricum scuzându-se că oricum se afla la Bruxelles la o reuniune. Pentru a-și justifica prezența la Bruxelles alături de Victor Ponta și Crin Antonescu, Pârvulescu a încercat să arate că România nu mai este un stat în care nu se mai respecta valorile democratice și că aceasta este cauza ieșirii în stradă a românilor. „Nu austeritatea a produs protestele din ultimele săptămâni, ci starea democrației românești, nemulțumirile față de cum funcționează aceasta“, a declarat Pârvulescu la PE. Practic, directorul „Pro Democrația“ a avut rolul de a-i ridica mingea la fileu lui Crin Antonescu care a comparat atunci România cu Belarus iar pe Traian Băsescu cu Viktor Lukașenko.
Pârvulescu are nevoie de bani
Confirmând declarațiile anterioare, președintele Senatului, Crin Antonescu, a anunțat, luni, desemnarea în unanimitate la nivelul Comisiei de revizuire a Constituției a politologului Cristian Pârvulescu drept coordonator al Forumului constituțional, precizând totodată că ar fi nevoie și de niște bani pentru a finanța activitatea șefului de la Pro Democrația.
„Există niște cheltuieli de natură logistică pentru ca aceste lucrări să se poată desfășura, mai ales la amploarea pe care am descris-o și pe care și domnul profesor Pârvulescu și-o dorește. Vor trebui găsiți niște bani, de la Senat e mai dificil pentru că avem capitolele bugetare votate, o să vedem Guvernul dacă are vreo posibilitate. Există posibilitatea evocată de domnul profesor Pârvulescu, chiar a unor sponsorizări, pe care acest forum în fond să le poată găsi la instituții cu dare de mână, cum ar fi să zicem băncile și care, de ce nu, ar putea să sprijine acest efort de maxim interes public“, a răspuns președintele Senatului.N-am mai auzit ca un stat sănătos să apeleze la sponsorizări pentru a dezbate public modificarea Constituției, dar probabil că originalitatea noastră în ceea ce privește democrația se manifestă și la acest capitol. De dragul lui Pârvulescu.
Dragoș Stănculescu