Home Actualitate Cristian Seidler: CCR pregăteşte un abuz pentru a apăra pensiile speciale

Cristian Seidler: CCR pregăteşte un abuz pentru a apăra pensiile speciale

DISTRIBUIŢI

Raportul preliminar întocmit la legea pensiilor speciale chiar de preşedintele CCR şi care, cel mai probabil, va fi validat mâine de restul judecătorilor înscăunaţi de PSD-PNL la Curtea Constituţională ignoră total una dintre criticile de bază ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ): cea referitoare la fundamentarea măsurilor şi la impactul financiar. Dacă ar răspunde acestei critici, CCR nu ar avea altă soluţie decât să declare legea PSD-PNL în întregime neconstituţională.

În sesizarea depusă la CCR, ICCJ se referă, pe cuprinsul a trei pagini, la motivarea deficitară a proiectului de lege privind pensiile speciale şi la necunoaşterea impactului financiar al măsurilor ce se vor aplicate. CCR ignoră însă, în raportul redactat de judecătorul Marian Enache şi făcut public de mass-media, această critică de bază formulată de ICCJ.

„Dacă ar fi răspuns acestei critici, foarte probabil CCR nu ar fi avut altă soluţie decât să declare legea neconstituţională în ansamblul său. Din păcate, nu există nicio cale prin care CCR să fie trasă la răspundere pentru ignorarea completă a unei critici de constituţionalitate. Sperăm, totuşi, că documentul făcut public este doar o ciornă greşită a unui jurist neatent şi lipsit de experienţă profesională şi nu reflectă munca unei echipe de magistraţi asistenţi şi judecători aflaţi deasupra oricăror interese partinice sau de grup, servind doar interesul public general”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

Tot în raportul pe legea PSD-PNL de salvare a pensiilor speciale, CCR observă o încălcare a Constituţiei în ceea ce priveşte procedura de adoptare a legii (cel de-al patrulea vot, exprimat în final de Camera Deputaţilor), dar subliniază că ICCJ nu s-a referit în sesizarea sa la acest aspect.

Şi mai grav, Curtea Constituţională îşi depăşeşte iar competenţele legale şi constituţionale când apreciază că Parlamentul a prevăzut defectuos eşalonarea creşterii vârstei de pensionare a magistraţilor, indicând Parlamentului cum ar prefera să legifereze, deşi recunoaşte că nu există prevederi constituţionale referitoare la vârsta de pensionare a magistraţilor.

Este de aşteptat ca pensiile speciale să fie salvate de CCR în condiţiile în care jumătate dintre judecătorii CCR sunt beneficiari de pensii speciale. Iar Marian Enache, raportor pe legea pensiilor speciale şi fost consilier al lui Ion Iliescu, este dublu pensionar special, încasând bani atât ca fost parlamentar, cât şi ca judecător CCR. Anul trecut, el a primit pensii speciale de aproape 500.000 de lei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.