Acasă Actualitate Cum îi ajută românii pe radicalii din Fidesz și Jobbick să salte...

Cum îi ajută românii pe radicalii din Fidesz și Jobbick să salte în procente în campania electorală din Ungaria

DISTRIBUIȚI

Cel mai recent sondaj de opinie din Ungaria din data de 13 martie, efectuat de către Institutul IPSOS, creditează Fidesz cu 32% din intențiile de vot (20% la începutul lui februarie), și partidul de dreapta Jobbik  cu 11% (9% anterior). Alianța forțelor de stânga din Ungaria, care abia s-a făcut auzită până în prezent, a rămas la 23% (nivel neschimbat în ultimele două luni) nereușind să se afirme ca o rivală serioasă a premierului Viktor Orban, favorit în alegerile legislative de la 6 aprilie, relatează AFP. Alianța stângii și formațiunilor liberale, nu a reușit o campanie eficientă, nu a fost capabilă să dea dovadă de unitate și să-și mobilizeze simpatizanții – neavând mai ales un mesaj mobilizator. În schimb, atât Jobbik cât și Fidesz au apăsat puternic pedala pe teme naționaliste, pe tema Ardeal mai exact, reușind să crească câteva procente.
"Simpatizanții stângii sunt mai puțin hotărâți să se prezinte la urne ca cei ai dreptei, ceea ce reprezintă o mare problemă pentru opoziție”, a subliniat Csaba Fodor, un politolog de la Institutul Nezopont Intezet. Pe de altă parte, Viktor Orban a venit cu un gen de atitudine care a mers la inima ungurului simplu, după ce s-a lansat puternic în urmă cu doi ani criticând dur Uniunea Europeană și afirmând tranșant ca “Ungaria nu va mai fi o colonie", respingând "diktatele" Bruxelles-ului, apropiindu-se de Rusia și insistând din răsputeri pe tema Ungariei mari și a iredentismului. Toate mitingurile și marșurile și acțiunile din România din ultima perioadă desfășurate de formațiunile apropiate câmpului de dreapta din Ungaria, prin ecoul reflectat de presă și factorii politici din România au oferit o bună trambulină partidului de guvernământ de la Budapesta.
S-a căutat cu orice preț un răspuns din partea autorităților române, o reacție la afișarea obraznică și la fluturatul de steaguri maghiare și lozinci iredentiste. Evident, dacă la Târgu Mureș de exemplu jandarmeria ar fi răspuns în forță provocărilor din 10 martie, când membrii unei organizații extremiste maghiare s-au certat și îmbrâncit cu jandarmii procentele Jobbik ar fi crescut încă mai mult.
Formațiunile ce se dau radicale ale extremiștilor maghiari sunt de fapt un amestec de butaforie ridicolă și ciudați de tot felul, care vociferează cu spume împotriva homosexualilor sau evreilor deși chiar la vârful Jobbick sunt homosexuali și evrei.  Vona Gabor, șeful Jobbik, este de origine rromă și un intens vizitator al Rusiei, unde este introdus de Alexandre Dughin, ce se pretinde profesor și consilier al lui Putin, în tot felul de cercuri eurasiatice, urmând probabil să tragă ungurii înapoi către patria lor Asia. Toți acești vocali “tradiționaliști” și adepți fervenți ai neaoșismului, de tipul lui Dughin la ruși sau Vona la unguri sunt, culmea, alogeni get beget.
La așa “radicali”, împopoțonați cu costumașe colorate de operetă ar fi fost mai mult decât penibil să li se ofere șansa unei replici ce le-ar fi oferit mai apoi aură de “eroi”. Mici grupuscule  au facut eforturi să-i ajute pe unguri să crească în procente, lansând sforăitoare apeluri la mitinguri și marșuri în oglindă la cele ale maghiarilor. O galerie de fotbal oarecare ar fi dat o replică mult mai adecvată decât toate grupările așa zis naționaliste create și susținute  pentru a fi folosite pe post de borcan cu miere pentru muște proaste.

Expulzări ale liderilor organizațiilor extremiste maghiare

Brusc, Traian Băsescu i-a avertizat pe politicienii maghiari "să aibă în vedere că statul român nu va tolera mesaje care să contravină Constituției României" și a convocat săptămâna trecută o ședință de lucru pe tema "problemei maghiare", cu premierul Victor Ponta, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, reprezentanții serviciilor de informații și ai Ministerului de Externe.
Mikola Bela, șeful Gărzii Maghiare din Ardeal, este prima persoană pe care Ministerul Afacerilor Interne dorește să o declare persoană indezirabilă pe teritoriul României. O listă de ați 14 activiști iredentiști cunoscuți pentru activitățile antiromânești sunt declarați indezirabili și vor avea interdicție de ședere în România. Curtea de Apel București a amânat pentru joi, 20 martie, judecarea cauzei în care MAI cere declararea ca persoană indezirabilă a lui Miklo Bela. Gruparea paramilitară „Garda Maghiară “a fost re-înfiintata în 25 august 2007, în cadrul Mișcării pentru o Ungarie mai bună (Jobbik Magyarországért Mozgalom). În 21 octombrie, cu ocazia comemorării mișcării din 1956, peste 500 de unguri au depus jurământul de intrare în rândurile „Gărzii Maghiare “. Scopul declarat al acestei organizații este de a crea conditii-cadru pentru „autoapărarea națională” și pregătirea tineretului pentru „ziua în care oamenii vor trebui mobilizați”, membrii săi fiind instruiți atât în arte marțiale cât și în mânuirea armelor de către instructori militari specializați în lupta de gherilă. Brigăzile „Gărzilor Maghiare” își propun public „repararea Trianonului”, mai exact re-ocuparea Ardealului. Idolul “Gărzii Maghiare” este criminalul de război antisemit și antiroman Wass Albert, ale cărui statui au fost ridicate în „secuime “, inclusiv în parcul central din Odorheiul Secuiesc.
Activitățile extremiștilor maghiari s-au desfășurat nestînjenite pe teritoriul României, în contextul în care UDMR s-a aflat practic în permanență în cu mici pauze la guvernare.
Rămâne de văzut dacă Traian Băsescu, în calitate de șef al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, să avizeze și procedura de expulzare și a liderului Jobbik, Vona Gabor, pe care Ministerul de Interne îl poate declara drept persoană indezirabilă pe teritoriul României. Traian Băsescu i-a transmis deja un mesaj public acestuia: “În ceea ce privește declarația liderului Jobbik, (…) trebuie să-i transmit că statul român cunoaște foarte bine activitatea, și nu ne luăm după presă. ?ê?£tim și discursul de la Târgu-Mureș, de la mitingul neautorizat care a avut loc zilele trecute, dar știm și declarațiile prin care era gata să sau cerea să lăsăm deoparte relațiile româno-ungare și să forțeze autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc. Este foarte bine cunoscută activitatea domniei sale, cum ne sunt foarte bine cunoscute și discursurile antisemite ale domnului și nu le știm din presă, ci din înregistrări transmise din televiziuni, nu din presă scrisă sau din presă vorbită. Deci, să fie convins domnul președinte al Jobbik că știm foarte bine activitatea lui politică (…) Joc politic antimaghiar fac liderii maghiari care vin pe teritoriul României și ne spun cum să ne organizăm administrativ, ce să modificăm în Constituție, cum să ne purtăm cu cetățenii români chiar dacă sunt de etnie maghiară. Nu cred că românii au tot atâtea drepturi în Ungaria câte au minoritarii maghiari în România; pe care îi respectăm, îi tratăm cu atenție, încercăm să îi facem să se simtă bine în România. (…) Deci, lecții de la politicieni maghiari nu primim în ceea ce privește modul în care tratăm minoritățile în România pentru că ar putea să ia exemplu de la noi. (…)”.

“Nouă descălecare” – obiectivul politicienilor de la Budapeste și miza politică asumată de UDMR

Manifestările Zilei Maghiarimii din 2014 au fost dominate de provocări deschise demnitarii Ungariei veniți la Ziua Maghiarimii în România afișând deschis simbolistica hortystă. Astfel un grăsuliu penibil,  vicepremierul Semjen Zsolt, mâna dreaptă a lui Viktor Orban la Budapesta, a deschis manifestările din data de 15 martie Târgu-Secuiesc, călare pe un cal pe care abia se ținea. Postură similară cu cea a lui Horthy Miklos la intrarea în orașele românești “recucerite” în urma Diktatului de la Viena din 1940. ?ê?£i în Mureș ungurii s-au distrat de-a husarii, călărind în costumașe caraghioase pe șoselele românilor și cântând cântecele triste despre Trianon. Jalea ungurilor când vine vorba de Trianon este binecunoscută, iar pasiunea pentru descălecat le-a marcat teribil viețile. Lansarea candidaților UDMR, pentru Parlamentul European, în 2007 s-a desfășurat sub sloganul sugestiv „Noua descălecare”. Bătăiosul Marko Bela, la vremea aceea președinte a formațiunii a afirmat că „UDMR va duce o luptă continuă pentru autonomie și pentru redobândirea pământului pierdut în 1918” și completat: „În 1526 strămoșii noștri au pierdut și, pentru un secol și jumătate, țară nu a mai fost a noastră (…) Datoria noastră este să redobândim acel pământ pierdut. Să redobândim tot ce am pierdut: casele, pădurile, pământurile, steagul”. Steagul maghiar flutură însă deja deasupra României datorită Guvernului actual, care a impus stema Ungariei Mari în Ardeal, prin măsurile propuse de Dragnea și PSD, organizație antiromânească preocupată la maxim de satisfacerea nevoilor UDMR.

Președintele Ungariei își poate  satisface nevoia de cultură doar în România

În toată perioada lunii martie, România a servit satisfacerii nevoilor maghiarilor alegându-ne cu tot felul de vizite la nivel înalt, mai mult sau mai puțin private, ale oficialilor de la Budapesta. Astfel președintele Ungariei, Ader Janos, a venit ieri  într-o vizită privată în județul Covasna, ca să se ducă la teatru, și la Muzeu, deoarece ei în Ungaria nu au așa ceva. Conform președintelui Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, un soi de purtător de cuvânt sui generis președintele Ungariei a mers, la spectacolul "Hamlet" la Teatrul "Tamas Aron" din Sfântu Gheorghe, marți dimineață vizitează Muzeul Național Secuiesc apoi va merge la Muzeul "Haszmann Pal" din comuna Cernat, iar următoarea destinație va fi, marți după-amiază, municipiul Târgu Secuiesc, unde va depune și o coroană de flori la statuia lui Gabor Aron din oraș. Vizita culturală se va prelungi, urmând ca președintele Ungariei să viziteze și județul Cluj, urmând să meargă la Castelul Banfy de la Bonțida, la muzeul din satul Răscruci, iar după-amiază la Cimitirul Central (Hazsongard) din Cluj-Napoca și la statuia episcopului Marton Aron din fața Bisericii Romano – Catolice "Sfântul Mihail" din municipiu. Este clar ungurii sunt mai setoși de cultură ca oricând și din fericire, românii le pot da oricâtă cultură își doresc, până se satură.

George Roncea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.