Acasă Actualitate Disperată cu termoficarea, Firea încearcă să-şi acopere ilegalităţile cu alte ilegalităţi

Disperată cu termoficarea, Firea încearcă să-şi acopere ilegalităţile cu alte ilegalităţi

DISTRIBUIȚI

USR Bucureşti solicită retragerea de pe ordinea de zi şi modificarea proiectului de hotărâre prin care Gabriela Firea încearcă să-şi acopere ilegalităţile cu alte ilegalităţi. Artificiul pus la cale de Primarul Capitalei este un şantaj la adresa bucureştenilor şi riscă să îngroape definitiv termoficarea în Bucureşti. Concret, în şedinţa de astăzi a Consiliului General, la punctul al 16-lea figurează un proiect prin care se propune înfiinţarea a două companii. Misiunea acestora ar fi să asigure continuarea furnizării agentului termic în Capitală, în perspectiva unui faliment iminent al RADET.

Însă în proiectul menţionat a fost strecurată şi o frază care o salvează pe Gabriela Firea de orice răspundere în cazul companiei municipale şi mai ales în cazul celor 300 de milioane de euro daţi acesteia din bani publici. Mai precis, articolul nr. 23 stabileşte următoarele: „Compania Municipală Energetica Bucureşti S.A. continuă activitatea conform tuturor HCGMB (conform anexei) adoptate până în prezent”. Problema este că în anexa indicată este trecută şi hotărârea pe care Curtea de Apel Bucureşti a declarat-o ca fiind ilegală. Cu alte cuvinte, Gabriela Firea vrea să valideze retroactiv, prin votul consilierilor municipali şi sub presiunea falimentului RADET, o hotărâre declarată ilegală de justiţie.

„Acea frază strecurată abil în proiectul de hotărâre are un singur scop, şi anume să-i salveze pielea Gabrielei Firea în problema înfiinţării companiilor municipale. Altfel, dacă lucrurile rămân aşa cum sunt în prezent, atât ea cât şi cei care i-au fost alături în acest demers ilegal, ar trebui să plătească din buzunar prejudicii enorme aduse bugetului Capitalei. Problema cea mai mare este însă că Gabriela Firea condiţionează salvarea propriei persoane de salvarea termoficării în Bucureşti. În forma actuală, proiectul nu poate trece, pentru că ar însemna „albirea” tuturor companiilor. Însă dacă proiectul nu trece, atunci soluţia la problema termoficării în Bucureşti este iarăşi amânată. Prin urmare, îi cer Gabrielei Firea să retragă proiectul, să-l modifice de urgenţă astfel încât să poată fi votat în Consiliu. Altfel, va trebui să-şi asume vina nu doar pentru dezastrul companiilor municipale, ci şi pentru falimentul termoficării în Bucureşti” a declarat Roxana Wring, preşedinte USR Bucureşti şi consilier municipal.

„Instanţa a stabilit că toate Companiile municipale au fost înfiinţate de Gabriela Firea cu încălcarea legii. Singura soluţie la această problemă, aşa cum i-am transmis încă din noiembrie primarului Capitalei, este dizolvarea lor. Însă de trei luni de zile Gabriela Firea tot caută subterfugii să eludeze aplicarea deciziei instanţei. Prin acest proiect încearcă să ne păcălească strecurând prevederi care să o exonereze de răspundere. Aşa cum am mai spus, singura soluţie realistă şi corectă juridic este ca aceste companii să fie desfiinţate, iar cei care sunt vinovaţi să plătească. Gabriela Firea nu are nicio viziune, nicio soluţie şi niciun plan pentru termoficarea din Bucureşti. Nu a dat dovadă de deschidere către dialog şi nu a vrut ca deciziile să fie luate transparent, în urma unor dezbateri cu toate partidele. Din păcate, aşa cum arată acum lucrurile, nici în acest an nu se vor face investiţii la reţea. Iar toate aceste lucruri se întâmplă din ambiţia actualului primar general” a declarat Marian Bumbar, vicepreşedinte USR Bucureşti şi consilier municipal.

Soluţia propusă de USR Bucureşti presupune ca termoficarea în Bucureşti să fie asigurată de o entitate juridică nouă, construită de la zero, pe baze legale, transparente, cu respectarea principiilor de guvernanţă corporativă şi cu soluţii agreate cu toţi actorii implicaţi. Orice altă soluţie care ignoră legea sau care eludează aplicarea deciziei instanţei nu poate fi acceptată pentru că ar crea un precedent extrem de periculos pentru banul public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.