Acasă Actualitate Ministerul Educaţiei trebuie să explice strategia de extindere la nivel naţional a...

Ministerul Educaţiei trebuie să explice strategia de extindere la nivel naţional a programului „Masă caldă în şcoli”

DISTRIBUIȚI

Uniunea Salvaţi România a depus, prin senatorul USR de Cluj Mihai Goţiu, un amendament la Legea Bugetului de stat pentru anul 2019, prin care se solicita suplimentarea bugetului Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) cu suma de 696 milioane lei pentru extinderea la nivel naţional a programului „Masă caldă în şcoli” în anul şcolar 2019-2020.

Deşi amendamentul a fost avizat favorabil de Comisiile reunite pentru Învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport ale celor două camere ale Parlamentului, în Comisiile reunite pentru Buget-finanţe, amendamentul a fost respins. Un alt amendament, semnat de d-l deputat Liviu Dragnea, pentru suma de 153,187 milioane de lei, nu a mai fost luat în discuţie în cadrul dezbaterilor din comisie, nefiind depus regulamentar. S-a depus şi adoptat, însă, în timpul şedinţei, un alt amendament, asumat de d-l Liviu Dragnea şi alţi parlamentari PSD, care vizează extinderea aceluiaşi program. Acest amendament prevede următoarele: „Se majorează cu suma de 140.000 mii lei atât creditele bugetare cât şi creditele de angajament la Capitolul 65.01 Titlul 71”. Practic, a fost preluat amendamentul USR, respins iniţial, şi redepus de către PSD cu micşorarea consistentă a sumei alocate.

Dată fiind diferenţa mare dintre suma propusă de grupul USR şi cea aprobată în final prin Legea Bugetului, precum şi maniera netransparentă prin care aceşti bani au fost alocaţi, senatorul Mihai Goţiu a solicitat, printr-o interpelare adresată Ministerului Educaţiei Naţionale în şedinţa de luni 25 februarie 2019, explicaţii cu privire la calculele care au stat la baza stabilirii sumei de 140.000 mii lei propuse şi aprobate de Parlament.

De asemenea, MEN va trebui să comunice data estimată a adoptării metodologiei privind alocarea acestei sume, modul în care va fi utilizată aceasta, pe categorii de cheltuieli, precum şi calendarul acţiunilor de implementare a extinderii programului în anul 2019, în condiţiile creşterii alocaţiei bugetare destinate acestuia. MEN şi Guvernul vor trebui să prezinte public, ca urmare a interpelării senatorului de Cluj, şi strategia referitoare la extinderea programului la nivel naţional. USR va urmări îndeaproape derularea acestui program şi transparenţa cu care vor fi investiţi aceşti bani, pentru că de programul „Masă caldă în şcoli” ar trebui să beneficieze, până la urmă, toţi elevii din şcolile din România.

Precizăm că extinderea programului „Masă caldă în şcoli” la nivel naţional este un proiect extrem de important pentru prevenirea abandonului şcolar timpuriu, un fenomen îngrijorător pentru sistemul educaţional din România. Din păcate, alocarea de fonduri insuficiente pentru acest program poate duce la ratarea obiectivelor. Deşi până şi PSD a înţeles importanţa programului, menţinerea acestuia în forma sa de program-pilot care funcţionează doar în 50 de unităţi de învăţământ şi alocarea unei sume atât de mici pentru consolidarea lui arată dezinteresul total pentru situaţia educaţiei din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.