Acasă Actualitate Tudorel Toader a inventat o nouă scăpare pentru demnitarii-infractori: OUG 7/2019 încurcă...

Tudorel Toader a inventat o nouă scăpare pentru demnitarii-infractori: OUG 7/2019 încurcă din nou constituirea completurilor de 5 de la ÎCCJ

DISTRIBUIȚI

Președinta Înaltei Curți, Cristina Tarcea, a explicat, luni seara, la Antena 3, că ordonanța de urgență 7/2019 a interzis colegiilor de conducere ale instanțelor să mai stabilească orice fel de regulă, aplicându-se strict prevederile legale iar legea nu prevede tragerea la sorți a completurilor de 5 judecători: „OUG 7 a interzis colegiului de conducere al oricărei instanțe să mai stabilească reguli. Dacă legea nu prevede tragerea la sorți, colegiile nu pot să stabilească astfel de reguli”, a explicat președinta instanței supreme. „Dacă nu se va interveni urgent pe lege, vom avea aceeași problemă cu completurile de 5, pentru că nici CSM nu poate interveni”, a avertizat Tarcea iar decizia prin care CSM a decis că tragerea la sorți se face cu bile, în prezența decanului de vârstă al ÎCCJ, care va verifica prin citire, în prezenţa celorlalţi judecători, numele judecătorilor înscrişi pe bilete în vederea tragerii la sorţi şi va proceda la introducerea acestora în dispozitive (bile) identice, care să asigure secretul numelui; dispozitivele menţionate vor fi introduse în urne separate corespunzătoare completurilor în materie penală, respectiv în alte materii decât cea penală; bilele cu numele preşedintelui şi ale vicepreşedinţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor fi introduse în urna corespunzătoare secţiei din care provin; preşedintele sau, în lipsa acestuia, unul dintre cei 2 vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va extrage numărul de judecători necesar în vederea compunerii tuturor completurilor de 5 judecători etc. nu mai este valabilă.
Așa că ÎCCJ va forma completurile de 5 fără vreo decizie a Colegiului de conducere, ci doar așa cum spune legea. Deci liber la contestații la CCR și la anularea condamnărilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.