assmb a

În anul 2011, în timpul administrației Oprescu, s-a început construcția noii clădiri a Spitalului de copii Gomoiu. Pe 14 mai 2018 spitalul era inaugurat de Dăncilă, Firea și Pintea. Trei zile mai târziu, firmele care construiseră spitalul, COMPAGNIE D’ENTREPRISES CFE SA și CFE CONTRACTING AND ENGINEERING SRL acționau în judecată Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) la Tribunalul București reclamând că ASSMB refuză să plătească lucrări de 23 milioane de lei, executate însă fără ca acestea să fie incluse în proiect sau în contract. În anul 2019, fosta directoare juridică de la ASSMB, Lavinia Coţofană(foto stânga), depunea o plângere penală la DNA privind decontarea unor lucrări supraevaluate sau inexistente la Spitalul „Victor Gomoiu” și dezvăluia presei că aripa nouă a clădirii a fost construită la prețuri exorbitante.

DNA începe urmărirea penală și procesul civil se suspendă

Procesul civil prin care cele două firme de construcții au încercat să obțină banii a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București pe 17 mai 2018 sub numărul 16581/3/2018.
După patru ani de la începerea procesului, la termenul de marți, 31 mai 2022, judecătorul a decis să suspende „judecarea cauzei, conform dispoz. art. 413 alin. 1 pct. 2 din N.cpc ,pana la solutionarea dosarului penal nr. 434/P/2020 al Directiei Nationale Anticoruptie in care s-a inceput urmarirea penala prin Ordonanta Parchetului, avand in vedere efectele acestui dosar asupra prezentei judecati.” Adică procurorii DNA au emis ordonanță prin care au pus sub acuzare persoane din cadrul ASSMB.

Ce a reclamat la DNA Lavinia Coțofană

În anul 2019 fosta directoare juridică de la ASSMB, Lavinia Coţofană, sesiza procurorii după ce împreună cu experți tehnici judiciari, a verificat actele și a constatat posibile fapte penale. Pe cele 14 pagini ale sesizării, Coțofană descrie cu amănunte faptele: decontări de lucrări inexistente, supraevaluări, faptul că la fața locului se regăseau aparaturi de capacitate mult mai mică decât cea plătită sau elemente care nu respectă normele DSP. „Cu privire la infracțiunile care solicit să fie reținute în sarcina A.S.S.M.B., rezultă din detalierea infracțiunilor solicitat a fi reținute în sarcina C.F.E și AECOM, fiind evident că fără complicitatea unor persoane din cadrul A.S.S.M.B, respectiv conducerea acesteia, Directorul Direcției Investiții, care nu și-au îndeplinit obligațiile legale, nu era posibilă comiterea infracțiunilor.”, scria Lavinia Coțofană în sesizare.

„Fără penali în funcții publice”! Doar cu Pluta!

Directorul de investiții al ASSMB la care face referire Lavinia Coțofană în sesizarea penală este Cristian Plută (foto dreapta), uns în luna martie 2022 în funcția de director general al ASSMB, de viceprimarul Horia Tomescu. Necunoscut și alunecos, Horia Tomescu a fost desemnat de USR în locul lui Vlad Voiculescu drept viceprimar. USR este partidul care promitea alegătorilor „fără penali în funcții publice”.
Deși USR a depus în 2019 o plângere penală în cazul Gomoiu, iar Vlad Voiculescu promitea audituri și publicarea tuturor contractelor din domeniul sănătății din ultimii cinci ani, Tomescu ne oferă ZERO transparență, pe Plută ca director general și ca director general adjunct pe o oarecare Sivache Oana care s-a remarcat doar prin faptul că a picat concursul la ASSMB cu 4 puncte din 100. Detalii la https://assmb.ro/wp-content/uploads/2018/12/Centralizator-rezultate-proba-scrisa-manag.pdf

Plută în panică, după ce expertiza dispusă de instanță a confirmat ilegalitățile

Cristian Plută face parte din gruparea care a făcut presiuni asupra experților tehnici din dosar, ajungându-se chiar la amenințări.

Revista Newsweek dezvăluia în noiembrie 2020: „Unul dintre experți are peste 70 de ani. A fost amenințat că are contract de confidențialitate, pentru a fi împiedicat să vorbească cu presa. Recent, unul dintre experții ASSMB a fost văzut în compania Laviniei Coțofană de către directorul de investiții al ASSMB, Cristian Plută, audiat deja în dosar de către procurori. Acesta a anunțat conducerea ASSMB, iar expertul a fost insultat, îmbrâncit chiar, pentru a fi intimidat”, au susținut surse din interiorul instituției.

Directorul general al ASSMB, Cristian Plută, e un grobian așa cum se poate vedea și în reportajul PROTV de la emisiunea „România, te iubesc!”. Plută este înregistrat de cameramanul PRO TV spunând unui interlocutor: „La spital, cu ăștia de la Protv! Ce să fac? Căcat, mă f*t în ei” (minutul 5.38). VEZI VIDEO AICI

Însă în pofida abuzurilor la care au fost supuși experții, expertiza efectuată la solicitarea Tribunalului București nu l-a făcut scăpat pe Plută și a confirmat frauda de la Spitalul clinic de copii „Dr. Victor Gomoiu” din București.

Citește și Avertizoare de integritate, Lavinia Coțofană a depus cerere de intervenție în procesul cunoscut ca „Jaful de la Gomoiu”

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.