Acasă Actualitate Doctoriță acuzată de uciderea din culpă a unei paciente a fost declarată...

Doctoriță acuzată de uciderea din culpă a unei paciente a fost declarată nevinovată

DISTRIBUIȚI

După ce inițial a fost scoasă de procurori de sub urmărire penală, repusă sub acuzare prin decizia judecătorilor și trimisă în judecată pentru uciderea din culpă a unei fetițe de cinci ani, după șapte ani, a primit decizia de nevinovăție. Este cazul doctoriţei Georgeta Călinescu, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Oradea, care a fost achitată de către Judecătoria Oradea.
Magistraţii Judecătoriei Oradea au achitat-o pe doctoriţa Georgeta Călinescu, medicul trimis în judecată pentru ucidere din culpă în dosarul morţii Patriciei Aktaa. Fetiţa în vârstă de cinci ani a murit în 2010, la spital, după ce a mâncat o prăjitură infectată cu Salmonella. Doctoriţei Călinescu i se reproşează că nu a luat măsuri împotriva bolii Patriciei nici când aceasta avea 42 de grade febră şi că întârziat transferul la secţia de terapie intensivă a Spitalului Municipal iar fetiţa nu a mai putut fi salvată. Procurorii au deschis imediat o anchetă, însă dosarul a fost plimbat între parchete şi în final clasat, soluţie care a fost „întoarsă” însă, anul trecut, la Judecătoria Oradea, instanţa dispunând inculparea doctoriţei Georgeta Călinescu pentru ucidere din culpă şi începerea procesului împotriva ei. Acum doctorița a fost achitată.

Posibilul malpraxis medical e anchetat în România după modelul rusesc

În loc să importăm din SUA modelul de acțiune al autorităților în caz de malpraxis medical unde neglijența doctorilor se analizează în sistemul civil și consecința constatăriii unei astfel de situații duce la plata de despăgubiri către familia victimei și nicidecum la dosar penal și eventual chiar încarcerarea medicului, noi am rămas la modelul rusesc.
În România, deși Codul Penal s-a schimbat recent, principiile din codul comunist s-au păstrat, Alina Bica, fosta șefă DIICOT, acum judecată în trei dosare pentru mită și abuz în serviciu, fiind cea care a avut grijă ca sistemul statului polițienesc să se mențină și în noile coduri penale: „decât să scape un vinovat, mai bine să intre zece nevinovați la închisoare!”.
Așa că mai întâi autoritățile încep urmărirea penală, cu prezentarea medicului la televiziuni ieșind de la parchet sau de la poliție, cu familiile victimelor care explică reporterilor folosind câțiva termeni medicali preluați de pe undeva și toată cariera medicului, construită cu strădanie, este distrusă în 24 de ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.