Home Actualitate Dosare cu prejudicii de 1,2 miliarde EURO și șpăgi de 150 milioane...

Dosare cu prejudicii de 1,2 miliarde EURO și șpăgi de 150 milioane Euro se clasează

DISTRIBUIŢI

Ca urmare a Deciziilor CCR nr. 297/2018, nr. 358/2022 și a Deciziei ÎCCJ din data de 25 octombrie 2022 referitoare la prescripția răspunderii penale, Direcția Națională anticorupție (DNA) a întocmit o situație estimativă privind impactul aplicării respectivei Decizii asupra dosarelor penale.
În urma analizării cauzelor penale ale DNA, a rezultat că aplicarea directă a deciziilor menționate va avea consecințe asupra unui număr de 557 cauze penale aflate în curs de urmărire penală și în fața instanțelor de judecată.

În aceste 557 de dosare, în care prejudiciul estimat se ridică la 1,2 miliarde euro, iar valoarea totală a mitei și a traficului de influență se ridică la 150 milioane euro, magistrații vor fi nevoiți să constate încetarea proceselor penale și înlăturarea răspunderii penale pentru infracțiuni de corupție, asimilate corupției și având ca obiect fraudarea fondurilor europene.

Situația detaliată se prezintă astfel:
Dosare aflate în curs de urmărire penală (pe rolul DNA):
– 190 dosare;
– prejudiciu estimat 648.207.688 euro;
– valoarea totală a mitei și a traficului de influență 50.997.625 euro;

Dosare în diferite stadii de judecare (aflate pe rolul instanțelor) de judecată, în diferite stadii:
– 367 dosare;
– prejudiciu estimat 561.230.056 euro;
– valoarea totală a mitei și a traficului de influență 99.471.962 euro.

În legătură cu această situație, DNA face următoarele precizări:

În perioada în care au avut cauze penale în lucru, procurorii DNA au respectat prevederile legale în vigoare și au întocmit acte de întrerupere a prescripției răspunderii penale, conform Codului penal și Codului de procedură penală, începând din 1 februarie 2014 (data intrării in vigoare a noilor Coduri) și în conformitate cu Decizia nr. 297/2018 a CCR începând cu anul 2018 (de la data intrării în vigoare a Deciziei respective).

Concret, în considerarea Deciziei nr. 297/2018 a CCR și în conformitate cu practica ÎCCJ, procurorii DNA au întrerupt cursul prescripției numai ca urmare a întocmirii unor acte din categoria celor care se comunică suspecților și inculpaților (începerea urmăririi penale in personam, punerea în mișcare a acțiunii penale, finalizarea dosarului penal cu trimitere în judecată etc).

Procurorii DNA vor fi consecvenți în dosarele în care se va invoca prescripția răspunderii penale și vor solicita sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru a aprecia asupra concordanței deciziilor CCR, respectiv ÎCCJ cu normele europene și jurisprudența CJUE, care, printre altele prevăd obligația statului român de a cerceta și sancționa, într-o manieră efectivă, faptele de corupție și fraudarea fondurilor europene.

3 ARII

  1. ASTA DOVEDESTE CA DE 33 DE ANI TARA ESTE CONDUSA DE BANDITI SI DE HOTI. ESTE OARE ROMANIA STAT MAFIOTIZAT……??? CEI CARE AU FURAT DIN AVEREA TARII SI DREPTURILE „POPULIMII” NU TREBUIE INCHISI pentru a cheltui statul cu intretinerea lor CI TREBUIE SA LI SE CONFISTE AVERILE ILICITE PANA LA AL DOILEA NEAM.
    FAPTELE DE FARUDARE SAU FURĂCIUNE SE POT PRESCRIE DAR ELEMENTELE CONFISCĂRII nu se prescriu NICIODATA ………………………ELE POT FI CONFISCATE -RECUPERATE CHIAR SI INAINTE DE TERMINAREA PROCESULUI PENAL………………
    CAT A FOST ROMANIA FURATA DUPA 1989 (fara nici un razboi) N-A FOST PAGUBITA IN ISTORIA EXISTENTEI SALE DE SUTE DE ANI.

  2. Cu putin timp in urmaseful D.N.A.a spus la raportul de sfarsit de an al agentiei ca procurori D.N.A.au muncit mult si au gasit furturi prin diferite mijloace in valoare de 4.4.miliarde ce euro de la bugetul de stat al Romaniei cu infractori cunoscuti dar pentru ca dosarele astea sa ajunga in instanta D.N.A.are nevoie si de sprijin politic(pentru ca asa este in Romania in cazul marilor hoti descoperiti astia nu pot fi trimisi in judecata decat cu aprobare de la partide,ciudat nu,intro tara in care independenta actului de control si justitie este garantat de constitutia tari) si sprijinul politic cerut de D.N.A.a venit de la coalitia PNL. PSD. UDMR prin intermediul C.C.R.si.I.C.C.J.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.