Acasă Actualitate Escrocii imobiliari vaneaza batrani cu datorii mari la intretinere

Escrocii imobiliari vaneaza batrani cu datorii mari la intretinere

Surse implicate pe piata imobiliara locala confirma faptul ca din ce in ce mai multi clujeni intra in speculatii imobiliare cu scopul de a-si rotunji averile in modul cel mai simplu cu putinta. Reteta e extrem de simpla: mafia imobiliara urmareste cu rabdare draconica listele cu intretinerea, ii dibuieste pe marii datornici, in majoritate batrani cu pensii mici, pe care ii momesc cu locuinte la tara, apartamente in Turda, plus sume infime, de trai. Per total, banii oferiti datornicilor sunt mult sub pretul real al locuintelor in Cluj. Noii proprietari renoveaza superficial apartamentele si le revand repede, obtinand profituri bunicele: 1.000-2.000 de dolari pentru fiecare -operatiune-.

Piata imobiliara, -reglata- de speculanti

Potrivit expertilor, vectorii fluctuatiei preturilor pe piata bunurilor imobiliare sunt in jur de 10, cu importanta diferita, in functie de cauze exterioare. -La inceputul epocii postdecembriste, pretul apartamentelor era puternic influentat de salturile spectaculoase ale valutelor convertibile. Datorita indexarilor, in jur de 30% pe an ale valutelor, pretul unui apartament cu doua camere a crescut, spre exemplu, de la 2.000 de dolari in *92 la peste 10.000 in ultimii ani, cand situatia s-a stabilizat-, explica M.I., patron de agentie imobiliara inca din *90. -Alte cauze ar mai fi venirea toamnei si a studentilor, lucru care nu se confirma insa in fiecare an, agresivitatea extrema a agentiilor imobiliare, plus numarul mare de intermediari-, mai declara acelasi expert.

-Toti vecinii mei se ocupa de afaceri imobiliare. Cei care au bani pusi de-o parte cumpara un apartament, il finiseaza, daca-l finiseaza, mai schimba un bec, o priza, ceva, si-l vand bogatanilor ce au in Cluj copii la facultate, care nu sunt la curent cu pretul real sau, pur si simplu, nu-i intereseaza-, spune un alt director de agentie imobiliara.

Avocatii diavolului

Alte surse implicate in -imobiliare- sustin existenta unei mafii veritabile, ale carei afaceri se cheama, sadic: -vanatoarea de datornici-. Principalele nuclee sunt grupate, elegant si inteligent, deopotriva, fie in jurul unor avocati importanti, fie in jurul gastilor de -aurari-. La nivel tentacular sunt oameni bine instruiti, care urmaresc atent afisierele de -consum- ale blocurilor, depistandu-i pe cei -stramtorati- de datorii mari. Pasul urmator: un om de incredere, preferabil cu tinuta respectabila, vine si face o oferta ferma de cumparare a imobilului in care locuieste datornicul -vanat-. Pretul oferit este, evident, mult sub piata, dar oferta include o multime de alte optiuni, la fel de profitabile pentru -vanatori-: apartament similar in Turda plus o suma de bani, casa la tara si cateva milioane -de cheltuiala-, schimb cu un apartament mai mic in Cluj etc. Apartamentele astfel achizitionate sunt puse la punct si revandute. Afacerea e extrem de profitabila. Daca sunt plasate la cine trebuie, se scot, lejer, 1.000-2.000 de dolari, practic, din nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.