Acasă Actualitate Fosti directori au fost trimisi in fata instantei pentru -evaporarea- a 600...

Fosti directori au fost trimisi in fata instantei pentru -evaporarea- a 600 milioane de lei

DISTRIBUIȚI

Enea Ioan Truta si Gratiela Teodora Momescu, fosti directori generali ai IMB, sunt trimisi in judecata de Parchetul Judetean pentru -evaporarea- a 600 milioane de lei. Ei sunt acuzati ca au incalcat Legea 130/1999, privind contributia de 1% la Fondul de somaj. Potrivit Parchetului, ei au omis sa vireze AJOFP Braila peste 287 milioane de lei, in perioada octombrie 1999 – decembrie 2000. La aceasta suma, se adauga alte 280 milioane de lei, majorari de intarziere, si aproape 30 milioane de lei, penalitati.

Cei doi directori se considera nevinovati

Doi dintre fostii directori -taranisti- ai IMB SA au fost trimisi in judecata de Parchetul de pe langa Tribunalul Braila. Enea Ioan Truta, fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie al SC -Insula Mare a Brailei- SA, si Gratiela Teodora Momescu, fost director general executiv, sunt acuzati de retinerea si neplata contributiei de 1% la Fondul de somaj. Practic, e vorba de -deturnarea- a aproape 300 milioane de lei, bani pe care conducerea societatii i-a retinut pe statele de plata ale salariatilor, dar nu i-a mai virat beneficiarului, in speta Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca – fosta AJOFP. Neplata a atras dupa sine penalitati si majorari de intarziere de alte 300 de milioane. Stopajul la sursa, cum mai este denumita aceasta fapta, constituie infractiune si se poate pedepsi chiar si cu inchisoare. Cei doi ex-directori ai IMB sunt primii angajatori braileni carora li s-au intocmit dosare penale pentru retinerea si neplata contributiei de 1% la Fondul de somaj.

-Societatea nu dispunea de sumele respective-

In replica, se precizeaza in dosarul penal definitivat de Parchetul de pe langa Tribunalul Braila, Truta si Momescu -au motivat ca neplata contributiei de 1% nu poate fi apreciata ca infractiune, pe considerentul ca societatea pe care o conduceau nu dispunea de sumele respective, din motive ce nu le sunt imputabile-. De altfel, in raportul de expertiza contabila, efectuat dupa declansarea anchetei, se afirma ca cei doi directori nu au platit contributia la bugetul asigurarilor sociale, -pentru ca au acordat prioritate platilor ce aveau legatura directa cu aducerea in unitate de noi resurse materiale, necesare lucrarilor agricole si platii salariilor nete catre angajati, atunci cand presiunea sociala crestea-. Parchetul nu este de acord cu aceste afirmatii, insa nici inculpatii nu sunt multumiti de modul in care s-a efectuat expertiza contabila la IMB.

Cu siguranta, instanta va lamuri cum stau lucrurile si va stabili si cine este – sau nu – vinovat de incalcarea legii. Cert este ca atat Truta, cat si Momescu se considera nevinovati.

Marian Gheorghe, Florentin Coman

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.