Acasă Actualitate Fostul sef al Finantelor Publice Neamt, in solda lui Tarata Culita

Fostul sef al Finantelor Publice Neamt, in solda lui Tarata Culita

DISTRIBUIȚI

Fostul sef al Directiei Generale a Finantelor Publice Neamt in guvernarea PSD, Valerian Mihaila, este la ora actuala in staff-ul care dirijeaza punctul de lucru din Insula Mare a Brailei al societatii TCE Trei Brazi SRL Piatra Neamt, apartinand controversatului om de afaceri Tarata Culita.

Aceasta mutare nu este surprinzatoare, intrucat, in perioada cat timp Mihaila a dirijat finantele nemtene, Tarata Culita a beneficiat ilegal, in 2003, de returnarea unei cote de TVA in valoare de peste 14 miliarde de lei. Cum s-a realizat aceasta inginerie? Simplu.

Societatea Cont Deri SRL din Viisoara, judetul Neamt, controlata de catre Constantin Iosub, a fost desemnata de catre Directia Generala a Finantelor Publice ca lichidator al societatii Cerealcom VS Piatra Neamt. In aceasta postura, lichidatorul a intocmit, in martie 2003, o factura nelegala pentru returnarea de TVA in valoare de peste 14 miliarde de lei catre firma lui Tarata Culita. Directia Generala a Finantelor Publice Neamt, condusa la acea vreme de Valerian Mihaila, verifica factura emisa de societatea Cont Deri si ulterior aproba returnare a peste 14 miliarde de lei catre firma lui Tarata Culita.

Aceasta operatiune regizata de catre lichidatorul Cont Deri este ilegala deoarece intre TCE Trei Brazi si Cerealcom VS exista un contract de asociere in participatiune pentru exploatarea in arenda pe o durata de 20 de ani a celor 56.000 ha de teren agricol din Insula Mare a Brailei. Ca atare, potrivit legislatiei in vigoare, intre cele doua societati nu se intocmeste factura fiscala pentru achitarea contravalorii carburantilor si a bunurilor, ci se face decont justificativ. Cu toate acestea, seful finantelor nemtene, Valerian Mihaila, a fost de acord cu propunerea lichidatorului Cont Deri de returnare a TVA si astfel in conturile lui Tarata Culita au intrat nelegal, in 2003, peste 14 miliarde de lei.

In 2001, firma TCE Trei Brazi SRL Piatra Neamt, apartinand controversatului ex-deputat PSD Tarata Culita, a incheiat un contract de arenda pentru 20 de ani cu Agentia Domeniilor Statului pentru exploatarea a peste 56.000 ha de teren agricol din Insula Mare a Brailei. Ulterior, firma lui Tarata Culita a incheiat un contract de asociere in participatiune pentru exploatarea acestor terenuri cu societatea Cerealcom VS Piatra Neamt. Dar, conform contractului de arenda, aceasta asociere este ilegala si, ca atare, Agentia Domeniilor Statului a solicitat anul trecut instantei rezilierea contractului de arenda, urmand ca pe data de 8 martie 2006 Tribunalul Municipiului Bucuresti – Sectia Comerciala se dea un verdict.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.