Home Actualitate Foto reportaj de la Ziua Marinei

Foto reportaj de la Ziua Marinei

DISTRIBUIŢI

Forțele Navale Române au sărbătorit sâmbătă 155 de ani de la înființare cu un grandios exercițiu aero-naval și terestru, evenimentul marcând totodată și împlinirea a 113 ani de la prima sărbătorire a Zilei Marinei, în Portul Constanța, de către marinarii de pe Crucișătorul Elisabeta.

Potrivit Jandarmeriei Române, la festivitățile dedicate Zilei Marinei de pe faleza Comandamentului Flotei din Constanța, au fost prezenți, pe tot parcursul dimineții, peste 10.000 de spectatori, care au asistat la ceremonialul militar și religios și la exerciții militare, ceremonii și jocuri marinărești organizate de Statul Major al Forțelor Navale cu sprijinul Sindicatului Marinarilor.

Ceremoniile de Ziua Marinei Române au început la ora 10,00, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, cu înălțarea Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz, eveniment salutat cu 21 de salve de artilerie, un ceremonial militar și religios și solemnitatea decorării Drapelului de luptă al Statului Major al Forțelor Navale, urmată de sosirea Zeului Neptun și declararea deschisă a festivităților.

Pe faleza Comandamentului Flotei, în apă, pe cer și pe uscat, a urmat exercițiul naval FNR 2015 și tradiționala paradă navală, un ansamblu de evenimente dinamice și statice cu implicarea a 2.000 de marinari militari și civili, peste 35 de nave și ambarcațiuni de diferite clase și categorii, nouă aparate de zbor MIG 21 Lancer și Puma Naval.

De asemenea, în Portul Tomis, pe tot parcursul zilei, au fost organizate jocuri marinărești, iar seara, de la ora 20,15, pe faleza din fața Comandamentului Flotei este programat ceremonialul de coborâre a Geacului și Marelui Pavoaz. De la ora 21,00 va avea loc ceremonia de retragere cu torțe a marinarilor militari, pe traseul Farul Genovez — Piața Ovidiu — Prefectura Constanța.

La ceremoniile de la Constanța au participat sâmbătă vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, șeful Statului Major General, general-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă, și șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral dr. Alexandru Mârșu, secretarul de stat în Ministerul Tineretului și Sportului Carmen Tocală și tenismenul Ilie Năstase, în uniformă de gală ca general al Armatei Române.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.