Acasă Actualitate Granita de est a Uniunii Europene nu poate fi aparata doar de...

Granita de est a Uniunii Europene nu poate fi aparata doar de Romania

DISTRIBUIȚI

In sfarsit, romanii au inceput sa invete ca pentru a indeplini cerintele Uniunii Europene, nu trebuie neaparat sa fie doar buni si sfiosi executanti. Daca pana acum ne limitam doar la a asculta orbeste, se pare ca, pe ultima suta de metri, s-a realizat faptul ca idealurile comune cu cele ale Uniunii Europene trebuie indeplinite in comun, nu doar de catre noi, cei care suntem niste bieti candidati. Un exemplu elocvent in acest sens este capitolul -Securizarea frontierelor-, din cauza caruia Romania, pana acum cu temele nefacute, a fost dur sanctionata, ajungandu-se chiar pana la a se face discriminari crase intre noi si bulgari, acestora din urma eliminandu-li-se vizele pentru spatiul Schengen.

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Gheorghi Prisacaru, a avertizat, sambata, ca -apararea granitelor de est ale Uniunii Europene nu este doar raspunderea Romaniei, ci si a Uniunii Europene, care ar trebui sa acorde, in acest sens, asistenta substantiala Romaniei-. -Din informatiile pe care le detinem, aproximativ un milion de refugiati afgani s-ar putea afla, in perspectiva, in Ucraina. Daca Uniunea Europeana isi inchipuie ca Romania va putea face fata, cu resurse proprii, valului imigrationist, se insala-, a spus Prisacaru. El a amintit ca, de sute de ani, Romania a fost o pavaza pentru apararea Occidentului si a adaugat ca, si in prezent, Romania are un rol important in zona. -De aceea, trebuie sa fim ajutati. Avem nevoie de sprijin. Romania are nevoie de asistenta substantiala din partea Uniunii, iar Uniunea Europeana trebuie sa fie constienta ca Romania are nevoie de o asemenea asistenta. Sigur, ne vom face cat mai rapid si cat mai bine temele in tara si in ceea ce priveste pasapoartele, si in ceea ce priveste vizele, si in ceea ce priveste sistemul informational, si in pregatirea Politiei de Frontiera-, a mai spus Gheorghi Prisacaru.

Expertii europeni ne-au controlat frontierele

Mai multi experti ai Uniunii Europene au participat, timp de o saptamana, in Romania, la o actiune al carei obiectiv a fost intensificarea colaborarii in domeniul combaterii migratiei ilegale si a traficului cu fiinte umane. Actiunea, desfasurata in cadrul Operatiunii Impact Major, organizata de catre Guvernul belgian, care a avut loc in perioada 30 septembrie – 6 octombrie, a fost efectuata la punctele de control trecere frontiera Siret, Albita, Galati, Constanta Port si Otopeni. Activitati de acelasi gen s-au desfasurat si in alte tari candidate pentru aderarea la Uniunea Europeana ca Letonia, Estonia, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia si Bulgaria. -Un element de cooperare este legat de securitate. Daca nu exista securitate, nu exista economie, daca nu exista economie, nu exista prosperitate care sa creeze coeziune intre statele membre-, a declarat, sambata, in cadrul unei conferinte de presa, Ludo van der Stock, ofiter belgian de legatura cu autoritatile romane. Cu acelasi prilej, seful delegatiei de experti portughezi si belgieni, Freddy Swessaert, a apreciat ca a constatat un interes deosebit al politistilor de frontiera pentru stoparea criminalitatii la frontiera. Unul dintre membrii delegatiei, Jose van der Kellen, a declarat ca unele neregularitati care au fost constatate la Aeroportul Otopeni se pot intalni in orice alt aeroport din lume si a apreciat ca -acest aeroport este o poarta sigura-. Secretarul de stat din cadrul MI, Alexandru Farcas, considera ca trebuie facut un efort considerabil in ceea ce priveste inzestrarea corespunzatoare a Politiei de Frontiera, spunand ca stie care este situatia la care trebuie sa se ajunga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.